Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/5836
Title: Вплив раціонів з різним рівнем та структурою клітковини на збереженість та щоденні прирости ремонтного молодняку кроликів новозеландської білої породи
Other Titles: The influence of ratings with different level and structure of the mixtures for safety and yearly to address the refractory young children of ropes of novelseland breeds of b r e e d s
Authors: Платонова, Н. П.
Platonova, N.
Петров, Г. П.
Petrov, G.
Коцюбенко, Ганна Анатоліївна
Kotsyubenko, Anna
Keywords: клітковина
крохмаль
кислотно детергентний лігнін
раціон кролів
середньодобові прирости
збереженість поголів’я
новозеландська біла порода кролів
starch
acid detergent lignin
rabbit diet
average daily weight gain
livestock safety
New Zealand white breed of rabbits
Issue Date: 2018
Citation: Платонова Н. П. Вплив раціонів з різним рівнем та структурою клітковини на збереженість та щоденні прирости ремонтного молодняку кроликів новозеландської білої породи / Н. П. Платонова, Г. П. Петров, Г. А. Коцюбенко // Ефективне кролівництво і звірівництво : збірник наукових праць. - 2018. - Вип. 4 - С. 103-111.
Abstract: В промислових умовах були досліджені показники збереженості ремонтного поголів’я самок кролів новозеландської білої породи віком 42-63 доби, щоденних привісів та конверсії корму за згодовування дослідного та прийнятого в господарстві повнораціонного комбікорму (ПКК). Дослідження проводилися за методом груп-аналогів. Дослідний комбікорм за показниками вмісту жиру, про- теїну, клітковини, кислотно-детергентного лігніну, целюлози та крохмалю від- повідали лімітам рекомендованого World Rabbit Science Association щодо повно- раціонного комбікорму для відгодівлі кролів. Встановлено, що за згодовування дослідного комбікорму жива вага кролів дослідної групи збільшилась з 1,3±0,136 до 2,24±0,060, контрольної групи – від- повідно з 1,30±0,152до 1,97±0,157 кг. Середньодобовий приріст за період склав, відповідно, 41,6±0,016 г і 31,7±0,019 г. Конверсія корму за період була, відповідно, 3,49 і 4,62. Збереженість поголів’я за період становила, відповідно, 96,78% та 82,23%. Середнє споживання корму за період вірогідно не відрізнялось і станови- ла 145,5-146,5 г/голову за добу. Отримані дані свідчать про перспективні можливості підвищення еко- номічних показників промислового кролівництва за рахунок оптимізації раціонів відгодівлі, особливо за рахунок здешевлення основних складових, внаслідок підви- щення рівня клітковини і особливо лігніну, а також зниження рівня крохмалю в раціонах
Female rabbits of the New Zealand white breed was studied at 42-63 days of age, in industrial conditions The average daily gain and feed conversion when feeding the grade feed (PAC), which was tested and accepted in the farm. The studies were carried out according to the method of analog groups. Experienced feed for fat, protein, fier, acid detergent lignin, cellulose and starch met the limits recommended by the World Rabbit Science Association for full-feed fodder for fattening rabbits. It was found that when feeding research fodder, the live weight of the rabbits of the experimental group increased from 1.3± 0.136 to 2.24 ± 0.060, of the control group, respectively from 1.30 ± 0.152 to 1.97±0.157 kg. The average daily gain for the period was, respectively, 41.6 ± 0.016 g and 31.7 ± 0.019 g. Conversion of feed for the period was, respectively, 3.49 and 4.62. The preservation of livestock for the period was, respectively, 96.78% and 82.23%. The average feed intake during the period did not diffr signifiantly and amounted to 145.5-146.5 g / head per day. The nutritional value of the farm diet was 18.05% higher than the nutritional value of the experimental diet, but the average daily weight gain of rabbits when fed with the experimental diet was 31.23% higher, which, along with the average daily intake of feed, indicates a physiologically determined decrease in the digestibility of commercial food due to its non-optimal structure for rabbits. These data indicate a promising opportunity to improve the economic performance of industrial rabbits by optimizing fattening rations, especially by reducing the cost of basic ingredients, as a result of increased levels of fier and especially lignin, as well as a decrease in the level of starch in rations. The obtained data testify to the promising possibilities of increasing the economic indexes of industrial rabbit meat by optimizing fattening rations, especially at the expense of cheapening of the main components, due to elevated levels of fier and especially lignin, as well as a decrease in the level of starch in diets.
URI: http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/5836
Appears in Collections:Статті (Факультет ТВППТСБ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
103-111.pdf390,27 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.