Abstract:
Кваліфікаційна робота викладена на 92 сторінках комп’ютерного тексту з 1,5 міжрядковим інтервалом. Для повного розкриття теми використано 14 таблиць, 7 рисунків та 53 бібліографічних джерела.
Робота складається із вступу, огляду літератури, опису матеріалів, умов та методик виконання роботи, результатів власних досліджень, висновків, пропозицій, списку використаної літератури.
Ключові слова: молоко, молочні продукти, виробництво, десерт сирковий, система НАССР, підприємство, молокопереробний завод, небезпека, небезпечні чинники, критична контрольна точка, технологічна схема, моніторинг, коригувальні дії, економічна ефективність.
Тема: «Дослідження ефективності роботи системи НАССР в умовах молокопереробного заводу ПрАТ «Лакталіс-Миколаїв».
Об’єктом дослідження є система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок на молокопереробному підприємстві ПрАТ “Лакталіс-Миколаїв” на прикладі десерту сиркового.
Предмет дослідження – аналіз технологічних процесів виробництва десерту сиркового за системою НАССР, а також етапів розробки та впровадження цієї системи на підприємстві та доведення її ефективності
Метою досліджень є встановлення ефективності роботи системи НАССР в умовах молокопереробного заводу ПрАТ «Лакталіс-Миколаїв».
Галузь застосування результатів дослідження: підприємства харчової промисловості, зокрема молокопереробні виробництва.
Завдання дипломної роботи:
охарактеризувати молоко, як основну сировину для виробництва молочної продукції;
визначити основи роботи системи НАССР та етапи її впровадження на молокопереробне підприємство;
скласти технологічну схему виготовлення досліджуваного десерту сиркового;
провести аналіз процесу виготовлення десерту сиркового відповідно до засад системи НАССР (визначення небезпечних чинників, ККТ, моніторингових та коригувальних заходів);
дослідити технологічний процес виробництва десерту сиркового на відповідність вимогам системи НАССР (органолептичний, фізико-хімічний та мікробіологічний аналіз);
розрахувати економічну ефективність впровадження системи НАССР на підприємстві ПрАТ «Лакталіс-Миколаїв»;
визначити загальну інформацію з питань охорони праці, безпеки в надзвичайних ситуаціях та охорони довкілля на підприємстві ПрАТ «Лакталіс-Миколаїв».
Результати досліджень опубліковано у збірці тез IX Міжнародної науково-практичної конференції: Modern problems of science, education and society [26].
Відповідно до проведених розрахунків рентабельність виробництва кисломолочної продукції на підприємстві ПрАТ «Лакталіс-Миколаїв» за 2022 рік дорівнює 82,28 %
Таким чином, аналізуючи всі результати досліджень відзначаємо ефективність роботи системи НАССР на підприємстві ПрАТ «Лакталіс-Миколаїв». За рахунок впровадження системи аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок підприємство виробляє безпечну продукцію, яка є високої якості відповідно до норм та вимог державних стандартів, що дозволяє бути лідерами на українському ринку та конкурувати в світі [5].