Аграрний сектор в Україні відіграє ключову роль у національній економіці, надаючи якісне та стабільне харчове забезпечення для населення. Проте, навіть при сприятливих природно-кліматичних умовах та обширній земельній площі, галузь стикається з численними викликами, такими як війна, економічна нестабільність та втрата контролю над земельними ресурсами. Мета дослідження – провести аналіз поточного стану вирощування рослинної харчової продукції в Україні задля виявлення ключових викликів і можливостей. Для досягнення поставленої мети проаналізовано валовий збір, урожайність та посівні площі основних сільськогосподарських культур, частку доданої вартості аграрного сектору до валового внутрішнього продукту в Україні, вартість експорту сільськогосподарської продукції до Європейського Союзу за період 2015-2022 рр. Результати проведеного дослідження свідчать, що обсяги реалізації в сільському господарстві зросли на 75,9 %, вказуючи на позитивний розвиток галузі. Однак цей позитивний розвиток супроводжується зростанням цін на продукцію, що може призвести до інфляційного тиску. Нестабільність аграрного сектору підтверджується різким зростанням частки доданої вартості у 2021 році та спадом у 2022 році. Однак, важливим позитивним аспектом є значний приріст урожайності та вартості експорту, що свідчить про успішний вплив українського сільськогосподарського сектору на міжнародних ринках. У дослідження продемонстровано, що незважаючи на існуючі виклики, аграрний сектор продемонстрував гнучкість та адаптивність, особливо в контексті змін у посівних площах та обсягах виробництва сільськогосподарських культур. Заходи, спрямовані на впровадження сучасних технологій, стимулювання інновацій, підвищення рівня освіти та розвиток експортних можливостей, можуть стати каталізатором для сталого розвитку аграрного сектору. Отримані результати є необхідними для розроблення конкретних заходів та стратегій, спрямованих на покращення ситуації в аграрному секторі України та забезпечення його сталого розвитку
The agricultural sector in Ukraine plays a key role in the national economy, providing high-quality
and sustainable food supply for the population. However, even with favourable natural and climatic conditions
and extensive land area, the industry faces numerous challenges, such as war, economic instability, and loss of
control over land resources. The purpose of the study is to analyse the current state of growing plant-based food
products in Ukraine to identify key challenges and opportunities. To achieve this goal, the gross harvest, yield,
and acreage of the main agricultural crops, the share of agricultural value added in the gross domestic product
in Ukraine, and the value of agricultural exports to the European Union for the period 2015-2022 were analysed.
The results show that sales volumes in agriculture increased by 75.9%, indicating a positive development of the
industry. However, this positive development is accompanied by an increase in product prices, which can lead
to inflationary pressures. The instability of the agricultural sector is confirmed by a sharp increase in the share
of value added in 2021 and a decline in 2022. However, an important positive aspect is a significant increase
in the yield and value of exports, which indicates the successful influence of the Ukrainian agricultural sector
on international markets. The study shows that despite the existing challenges, the agricultural sector has
demonstrated flexibility and adaptability, especially in the context of changes in acreage and crop production
volumes. Measures aimed at introducing modern technologies, stimulating innovation, improving the level of
education and developing export opportunities can become a catalyst for the sustainable development of the
agricultural sector. The results obtained are necessary for the development of specific measures and strategies
aimed at improving the situation in the agricultural sector of Ukraine and ensuring its sustainable development