Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/10725
Назва: Теоретичне обгрунтування та розробка інноваційної технології передінкубаційної обробки яєць курей
Інші назви: Theoretical substantiation and development of innovative technology of pre-incubation treatment of chickens’ eggs
Автори: Бордунова, Ольга Георгіївна
Bordunova, Ol'ha
Ключові слова: технологія інкубації
передінкубаційна обробка
яйця курей
технологія «штучна кутикула»
підвищення виводимості яєць
поліпшення збереженості молодняку
хітозан
нанодисперсні частки оксидів металів
pre-hatching treatment
hens’ egg
eggshell
increase of eggs’ hatchability
chicken’s quality increase
chitosan
nano particle of metal oxide
Дата публікації: 2016
Бібліографічний опис: Бордунова О. Г. Теоретичне обгрунтування та розробка інноваційної технології передінкубаційної обробки яєць курей : дис...док. сільськогоспод. наук : 06.02.04 / Бордунова Ольга Георгіївна. Миколаїв : МНАУ, 2016. 385 с.
Короткий огляд (реферат): У дисертаційній роботі подані результати комплексних досліджень з теоретичного обґрунтування, розробки та впровадження інноваційної технології передінкубаційної обробки яєць курей з використанням захисних покриттів «штучна кутикула», створених за біоміметичним принципом з метою підвищення виводимості яєць, збереженості молодняку птиці та отримання високоякісної продукції птахівництва. Запропонована технологія «штучна кутикула» для захисту інкубаційних яєць курей від несприятливих для розвитку ембріонів біогенних та абіогенних чинників на основі хітозану, пероксидних сполук і каталітично-активних ультра-, нанодисперсних часток оксидів заліза і титану забезпечує підвищення показнику виводимості яєць на 6,3-20,3%, стимулює розвиток ембріонів курей, дозволяє знизити кількість патогенної мікрофлори на поверхні яєць протягом інкубації на 98,6-99,03% від контролю, дозволяє підвищувати збереженість молодняку курей на 2,9%. Вперше у практиці інкубації запропонована до використання екологічно безпечна речовина природного походження хітозан для створення на поверхні шкаралупи захисної біоцидної газопроникної плівки, що позитивно впливає на розвиток ембріонів курей. The thesis presents the results of comprehensive studies on the theoretical rationale, development and implementation in practice in poultry industry of innovative pre-incubation treatment of eggs of hens using protective coatings «artificial cuticle», created by the biomimetic principle in order to improve hatchability and survivability of chickens, as well as obtaining high-quality poultry products. The proposed technology «artificial cuticle» to protect hatching eggs and embryos from the adverse biogenic and abiogenous factors based on chitosan, peroxide compounds and catalytically active ultra nano-dispersed particles of iron oxide and titanium enhances the hatchability of eggs by 6,3-20,3% (depending on the layers’ crosses and quality of hatching eggs), stimulates the development of chicks’ embryos, reduces the number of pathogenic microorganisms on the surface of the eggs during incubation by 98,6-99,03% and can significantly increase the survivability of young chickens (by 14,2%). For the first time in the practice of incubation it is offered to use environmentally friendly substance of natural origin chitosan in order to create a protective biocidal gas permeable film on the surface of the shell. We prove the protective mechanism of «artificial cuticle» for hatching eggs of chickens comprising the following steps: 1) loosening of calcite layer of eggshells by hyperoxide compositions (peracetic acid, hydrogen peroxide) improves gas exchange and embryos’ metabolism during the incubation. 2) destruction of pathogenic microorganisms on the eggshell’s surface by peracetic acid, oxidative elements of «artificial cuticle» as TiO2, (Fe2O3), copper ions. 3) prevention by biocidal chitosan film of secondary contamination of the eggs during late stages of incubation.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/10725
Розташовується у зібраннях:Дисертації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
dis_Бордунова.pdf15,18 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.