Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/11798
Назва: Вплив генотипу за генами CTSF та MC4R на відгодівельні та м’ясні ознаки свиней
Інші назви: The influence of genotype for CTSF and MC4R genes on fattening and meat parameters of pigs
Автори: Лихач, Вадим Ярославович
Likhach, Vadym
Лихач, Анна Василівна
Likhach, Anna
Фаустов, Ростислав Вікторович
Faustov, Rostislav
Ключові слова: свині
ген CTSL
ген MC4R
сучасний генофонд
відгодівельні ознаки
м’ясні ознаки
pigs
CTSL gene
MC4R gene
modern gene pool
fattening traits
meat traits
Дата публікації: 2022
Бібліографічний опис: Лихач В. Я., Лихач А. В., Фаустов Р. В. Вплив генотипу за генами CTSF та MC4R на відгодівельні та м’ясні ознаки свиней // Таврійський науковий вісник. 2022. № 126. С. 169-179.
Короткий огляд (реферат): Важливими факторами підвищення продуктивності тварин є використання молекулярно-генетичних методів виявлення тварин з «бажаними» генотипами за ДНК-маркерами показників продуктивності. Однією із важливих задач селекційної роботи у свинарстві є розробка критеріїв прогнозування генетичної цінності особин за основними господарсько-корисними ознаками. У свинарстві активно застосовують технології маркер-асоційованої селекції (MAS, marker-assisted selection), що передбачає генотипування особин за локусами, котрі контролюють господарські ознаки, і використання отриманої молекулярної інформації для оцінки генотипів, добору і підбору тварин. Основною метою роботи було встановлення асоціації генотипів свиней за генами CTSF та MC4R з їх відгодівельними і м’ясними ознаками. Дослідження проведено на підставі генотипування основного стада чистопородних свиней порід велика біла (ВБ), ландрас (Л) та синтетичних ліній “Maxter” і «Maxgroo» за генами CTSF та MC4R. Виявлені особливості генетичної структури досліджених порід і ліній свиней стали підставою для подальшого з’ясування ступеня асоціації генотипів молодняку за генами MC4R та CTSF з відгодівельними й м’ясними якостями в умовах ТОВ «Таврійські свині» (м. Скадовськ, Херсонська область, Україна). Правила поводження з тваринами в експериментах відповідали європейському законодавству про захист тварин та їх комфорт, які утримуються на фермах. Застосування плану підбору, спрямованого на отримання молодняку з генотипом CTSFGC та MC4RАG у поєднаннях (свиноматок (ВБ×Л) з кнурами-плідниками термінальних ліній “Maxter” і “Mаxgroо”) сприяло збільшенню забійного виходу на 0,4–1,4%, площі «м’язового вічка» на 0,2–1,4 см2, підвищенню маси заднього окосту на 0,3-0,6 кг та показнику виходу м’яса з туші на 0,6–0,8%. Залежності хімічного складу м’яса свиней досліджених поєднань від їх генотипу за генами катепсину та меланокортину нашими дослідженнями не встановлено. Для отримання молодняку свиней з вищими м’ясними ознаками застосовувати підбір, спрямований на отримання тварин з генотипами CTSFGC та MC4RАG.
Important factors in increasing animal productivity are the use of molecular genetic methods for identifying animals with “desired” genotypes based on DNA markers of productivity indicators. One of the important tasks of breeding work in pig breeding is the development of criteria for predicting the genetic value of individuals based on the main economically useful traits. Marker-assisted selection (MAS, marker-assisted selection) technologies are actively used in pig breeding, which involves the genotyping of individuals by loci that control economic traits, and the use of the obtained molecular information for the evaluation of genotypes, selection of animals. The main aim of the work was to establish the association of pig genotypes for the CTSF and MC4R genes with their fattening and meat characteristics. The research was carried out on the basis of genotyping of the main herd of purebred pigs of the White Large (WL), Landrace (L), synthetic lines “Maxter” and “Maxgroo” according to CTSF and MC4R genes. The identified features of the genetic structure of the studied breeds and lines of pigs became the basis for further elucidation of the degree of association of the genotypes of young animals according to the MC4R and CTSF genes with fattening and meat qualities in the conditions of “Tauriya Pigs” LLC (Skadovsk, Kherson region, Ukraine). The rules for the treatment of animals in the experiments corresponded to the European legislation on the protection and comfort of animals kept on farms. The application of the selection plan aimed at obtaining young animals with the CTSFGC and MC4RAG genotype in combinations (sows (WL×L) with breeding boars of the terminal lines “Maxter” and “Maxgroо”) contributed to an increase in the slaughter yield by 0.4–1.4%, the area of the “muscle eye” by 0.2–1.4 cm2, an increase in the weight of the back bone by 0.3–0.6 kg, and the rate of meat yield from the carcass by 0.6-0.8%. Our research did not establish the dependence of the chemical composition of the meat of pigs of the investigated combinations on their genotype for cathepsin and melanocortin genes. To obtain young pigs with higher meat characteristics, we should use selection aimed at obtaining animals with CTSFGC and MC4RAG genotypes.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/11798
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет ТВППТСБ)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
23.pdf542,34 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.