Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/11824
Назва: Influence of Lactation Number, Year and Season of Calving on Milk Productivity of Cows
Інші назви: Вплив номеру лактації, року та сезону отелення на молочну продуктивність корів
Автори: Крамаренко, Олександр Сергійович
Крамаренко, Сергій Сергійович
Kramarenko, Olexander
Kramarenko, Serhii
Ключові слова: milk productivity
number of lactations
year and season of calving
P. Wood model
dairy cattle
молочна продуктивність
номер лактації
рік та сезон отелення
модель П. Вуда
молочна худоба
Дата публікації: 2022
Бібліографічний опис: Kramarenko, O., & Kramarenko, S. (2022). Influence of lactation number, year and season of calving on milk productivity of cows. Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science, 26(2), 43-52.
Короткий огляд (реферат): The main characteristics of the milk productivity of Holstein dairy cattle differ in different countries due to differences in terrain, management and breeding objectives. At the same time, the manifestation of non-genetic (that is, environmental) factors during milk production, as a rule, mask the real breeding value of animals. The main goal of this study was to analyze the influence of lactation number, year and season of calving on the milk productivity of 238 Holstein cows during a 4-year period (2014-2017). The study was conducted using primary data on the dairy productivity of livestock in the conditions of PJSC Plemzavod Stepnoi of the Kamian-Dnipro district of the Zaporizhia region.The following characteristics were evaluated for each animal: duration of lactation, hope for 305 days of lactation, hope for the entire lactation, fat content and protein content in milk. P. Wood's model was used to approximate lactation curves within each subgroup. All signs of milk productivity were analyzed based on the algorithm of one- or two-factor analysis of variance with fixed factors using the statistical package STATISTICA v. 6.0 (Statsoft Inc.).Lactation number was found to have a significant effect on all milk yield traits that were examined (in all cases: p<0.001). Hope for 305 days of lactation increased with the growth of lactation number. The highest values of this characteristic were noted during the 2nd and 3rd lactations. The lowest estimate of milk yield for 305 days of lactation of dairy cows of this farm was obtained in 2014, and the highest in 2016. The calving season probably influenced the indicators of milk productivity (primarily, the content of fat and protein in milk) of firstborns. In addition, the milk yield score at 305 days of lactation was lower among winter- or spring-calved gilts compared to fall-calved animals. No influence of the calving season was noted among adult cows. Lactation number and year of calving probably influenced the estimates of the coefficients and parameters of P. Wood's model. The shape of the lactation curves of firstborns was flatter compared to mature cows. Estimates of peak milk yield were lower, but the index of constancy of the lactation curve was higher during the 1st lactation. Thus, we found that obtaining real (unbiased) estimates of milk productivity traits of Holstein cattle requires preliminary adjustment of data regarding the influence of lactation number, year and season of calving
Основні ознаки молочної продуктивності голштинської молочної худоби відрізняються в різних країнах через відмінності в місцевості, менеджменті та селекційних цілях. При цьому, прояв не-генетичних (тобто, екологічних) факторів під час виробництва молока, як правило, маскують реальну племінну цінність тварин. Головною метою даного дослідження був аналіз впливу номеру лактації, року та сезону отелення на молочну продуктивність 238 корів голштинської породи протягом 4-річного періоду (2014–2017 рр.). Дослідження було проведено з використанням первинних даних щодо молочної продуктивності худоби в умовах ПрАТ «Племзавод «Степной» Кам’янсько-Дніпровського району Запорізької області. Для кожної тварини були оцінені наступні ознаки: тривалість лактації, надій за 305 днів лактації, надій за всю лактацію, вміст жиру та вміст білка в молоці. Для апроксимації лактаційних кривих в межах кожної субгрупи було використано модель П.Вуда. Всі ознаки молочної продуктивності було проаналізовано на підставі алгоритму одно- чи двофакторного дисперсійного аналізу із фіксованими факторами за допомогою статистичного пакету STATISTICA v. 6.0 (Statsoft Inc.). Було встановлено, що номер лактації вірогідно впливав на всі ознаки молочної продуктивності, що було досліджено (у всіх випадках: p<0,001). Надій за 305 днів лактації підвищувався зі зростанням номеру лактації. Найвищі значення цієї ознаки було відмічено протягом ІІ-ї та ІІІ-ї лактації. Найнижчу оцінку надою за 305 днів лактації корів дійного стада даного господарства було отримано у 2014 році, а найвищу – у 2016 році. Сезон отелення вірогідно впливав на показники молочної продуктивності (насамперед, вміст жиру та білка в молоці) первісток. Крім того, оцінка надою за 305 днів лактації була нижчою серед первісток, які отелились взимку або навесні у порівнянні із тваринами, які отелились восени. Серед повновікових корів впливу сезону отелення не відмічено. Номер лактації та рік отелення вірогідно впливали на оцінки коефіцієнтів та параметрів моделі П. Вуда. Форма лактаційних кривих первісток була більш пласка у порівнянні з повновіковими коровами. Оцінки пікового надою були нижчі, але показник сталості лактаційної кривої був вище під час І-ї лактації. Отже, нами було встановлено, що отримання реальних (незміщених) оцінок ознак молочної продуктивності голштинської худоби потребує попереднього корегування даних щодо впливу номеру лактації, року та сезону отелення
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/11824
Розташовується у зібраннях:Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science. 2022. Vol. 26, № 2
Статті (Факультет ТВППТСБ)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Influence of Lactation Number.pdf780,62 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.