Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/15268
Назва: Використання багатовимірних методів аналізу внутрішньопородної мінливості вмісту жиру в молоці молочної худоби
Інші назви: The use of multidimensional methods of analysis of the intra-breed variability of fat content in milk of dairy cattle
Автори: Крамаренко, Олександр Сергійович
Kramarenko, Alexander
Крамаренко, Сергій Сергійович
Kramarenko, Sergej
Кузьмічова, Н. І.
Ключові слова: молочна худоба
вміст молочного жиру
аналіз головних компонент
лінійний дискримінантний аналіз
dairy cattle
milk fat content
principal components analysis
linear discriminant analysis
Дата публікації: 2019
Видавництво: Миколаївський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Крамаренко С. С., Кузьмічова Н. І., Крамаренко О. С. Використання багатовимірних методів аналізу внутрішньопородної мінливості вмісту жиру в молоці молочної худоби // Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Сільськогосподарські науки. 2019. Т. 21, № 91. С. 3-9.
Короткий огляд (реферат): До аналізу було включено дані щодо походження та молочної продуктивності 109 первісток червоної степової породи, які були нащадками п’яти бугаїв-плідників (Нарцис, Тополь, Тангенс, Нептун та Орфей) та утримувалися в ДП “Племрепродуктор “Степове” (Миколаївська область, Україна) протягом 2001–2014 років. Метою даного дослідження був аналіз вмісту жиру в молоці протягом різних місяців лактації (MFP1, MFP2,…, MFP10) для визначення прихованих (латентних) змінних, що найкращим чином описують мінливість молочної продуктивності корів цього стада. Встановлено високі оцінки кореляції між оцінками жирномолочності в різні місяці лактації. За результатами Аналізу Головних Компонент, що було проведено на підставі (ко)варіаційної матриці вмісту жиру в молоці, було виділено три нові змінні (PC1, PC2 та PC3, що пояснювали біля 82% мінливості вихідних даних. Перша Головна Компонента (PC1) пояснювала 53,5%, Друга (РС2) – 17,7%, а Третя (РС3) – 10,6% мінливості вихідних даних відповідно. РС1 була високо корельована із MFP4-MFP10 і, таким чином, вона розподіляла тварин відповідно до рівня їх жирномолочності протягом лактації. РС2 була високо позитивно корельована із MFP8-MFP10, але високо негативно корельована із MFP1-MFP3 і, таким чином, вона показує швидкість зростання вмісту жиру в молоці протягом лактації. РС3 характеризує мінливість вмісту жиру в молоці протягом першої та другої половини лактації. Лінійний Дискримінантний Аналіз показав, що оцінки MFP1-MFP2 та MFP9-MFP10 вносили найбільший внесок в дискримінацію між п’ятьма субпопуляціями. Індивідуальне визначення груп нащадків різних бугаїв за класифікацією перехресної перевірки становило від 44,4% (Тополь) до 87,5% (Орфей) корів, яких було коректно віднесені до їх власної групи.
-
The analysis included data on the origin and milk productivity of 109 first-born red steppe breed, which were descendants of five bulls-offspring (Narcissus, Topol, Tangens, Neptune, and Orpheus) and were kept in SE “Plemproductor Stepove” (Mykolaiv region, Ukraine ) during the years 2001–2014. The purpose of this study was to analyze the fat content of milk during different months of lactation (MFP1, MFP2,…, MFP10) to determine latent variables that best describe the variability of dairy cows' productivity in this herd. High correlation estimates of fat milk scores in different lactation months have been established. According to the results of the Principal Component Analysis, based on the (co)variation matrix of fat content in milk, three new variables (PC1, PC2, and PC3) were identified, which accounted for about 82% of the variability of the original data. The First Main Component (PC1) explained 53.5%, Second (PC2) – 17.7%, and Third (PC3) – 10.6% of the variability of the original data, respectively. PC1 was highly correlated with MFP4-MFP10 and, thus, it distributed the animals according to their fat content level. PC2 was highly positively correlated with MFP8-MFP10 but highly negatively correlated with M FP1-MFP3 and thus it shows the rate of increase in fat content in milk during lactation. PC3 characterizes the variability of fat content in milk during the first and second half of lactation. The Linear Discriminant Analysis found that the MFP1-MFP2 and MFP9-MFP10 scores contributed most to the discrimination among the five subpopulations. The individual identification of the offspring groups of different bulls according to the cross-check classification ranged from 44.4% (Topol) to 87.5% (Orpheus) of cows, which were correctly assigned to their own group.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/15268
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет ТВППТСБ)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
9028ab364d2bd4c15e50f6884bc6de43040c.pdf438,09 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.