Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/17627
Назва: Вплив фактора «походження за батьком» на молочну продуктивність корів
Інші назви: Effect of “breeding bull” factor on the milk production of dairy cow
Автори: Крамаренко, Олександр Сергійович
Kramarenko, Alexander
Ключові слова: походження за батьком
лінійна належність
молочна продуктивність
молочна худоба голштинської породи
breeding bull
line
main milk production traits
Holstein dairy cows
Дата публікації: 2024
Бібліографічний опис: Крамаренко О. С. Вплив фактора «походження за батьком» на молочну продуктивність корів. Таврійський науковий вісник. 2024. №. 135. С. 188-197. URL: https://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/135_2024/part_1/27.pdf
Короткий огляд (реферат): Спадковість бугаїв-плідників відіграє важливу роль для генетичного поліпшення молочних порід худоби. Головною метою даної роботи було визначення впливу батьків корів та належності до певної лінії на формування основних ознак молочної продуктивності худоби. При виконанні роботи було використано первинні дані щодо молочної продуктивності корів голштинської породи в умовах ПрАТ “Племзавод “Степной” Кам’янсько-Дніпровського району Запорізької області (n = 238 голів), які отелились протягом 2014-2017 років. Всі тварини були нащадками 14 бугаїв-плідників, які відносилися до п’яти ліній. Для кожної особини було визначено наступні ознаки молочної продуктивності за перші три лактації: тривалість лактації (DIM), загальний надій за лактацію (TMY), надій за 305 днів лактації (MY305), вміст жиру в молоці (FP) та вміст білку в молоці (PP). Було встановлено, що корови-первістки різного походження характеризувалися дуже значним рівнем мінливості основних ознак молочної продуктивності. В цілому, вплив походження за батьком мав наступні оцінки: для сумарного надою – ή2 = 4,9% (P = 0,037); для надою за 305 днів лактації – ή2 = 9,5% (P = 0,001); для вмісту жиру в молоці – ή2 = 31,3% (P < 0,001); для вмісту білка в молоці – ή2 = 25,2% (P < 0,001). Для корів за ІІ-у та ІІІ-ю лактацію вірогідного впливу походження за батьком на основні ознаки молочної продуктивності не встановлено. Зі збільшенням тривалості лактації вміст жиру і білка в молоці мав вірогідну (в обох випадках: P < 0,05) тенденцію до зниження; особливо це проявлялося для рівня жирномолочності. Крім того, було відмічено високо вірогідну кореляцію між вмістом жиру і білка в молоці корів-первісток (r = 0,887; P < 0,001). Сумісний вплив походження і номеру лактацію було встановлено для вмісту жиру та білку в молоці (в обох випадках: P < 0,001). Це обумовлювалося нерівномірними змінами рівня жирно- та білковомолочності у корів різного походження, що мали місце протягом І-ІІІ-ї лактацій. Лінійна структура дослідного стада впливала на вміст жиру та білка в молоці корів, але лише під час І-ї лактації. Результати двофакторного ієрархічного дисперсійного аналізу впливу лінії та окремих бугаїв (в межах цих ліній) показали, що встановлені вище міжлінійні відмінності обумовлені, насамперед, внутрішньо-лінійною варіабельністю між нащадками різних бугаїв. Отже, рівень мінливості основних ознак молочної продуктивності корів-первісток обумовлюється не стільки їх належністю до окремих ліній, скільки характером мінливості між нащадками різних бугаїв кожної конкретної лінії.
The heredity of sires plays an important role in the genetic improvement of dairy cattle breeds. Thus, the main goal of this work was to determine the influence of the breeding bull’s origin and their line on the main milk production traits variation in dairy cattle. When performing the work, it was used Primary data on the milk productivity of Holstein cattle in the conditions of PJSC “Plemplant “Stepnoi” of the Zaporizhzhya region (n=238 heads) that calved during 2014-2017. All cows were descendants of 14 breeder bulls that were descended from five lines. The following traits were evaluated for each dairy cow for the first three lactations: duration of lactation (DIM), total yield (TMY), 305-day milk yield (MY305), milk fat content (FP) and milk protein content (PP). It was established that first-calf heifers of different origins were characterized by a very significant level of variation of the main milk production traits. In general, the influence of the breeding bull’s origin had the following estimates: for total yield – ή2 = 4.9% (P = 0.037); for 305-day milk yield – ή2 = 9.5% (P = 0.001); for milk fat content – ή2 = 31.3% (P < 0.001); for milk protein content – ή2 = 25.2% (P < 0.001). For cows at 2nd and 3rd lactation, the significant influence of breeding bull’s origin on the main milk production traits had not been established. In the case of an increase in the duration of lactation, it was found that the milk fat content and protein content had a probable tendency to decrease (in both cases: P < 0.05); this was especially true for the milk fat content. In addition, a statistically significant correlation (r = 0.887; P < 0.001) was noted between the milk fat and protein contents in first-calf heifers. The joint effect of origin and lactation number was established for the milk fat content and protein content (in both cases: P < 0.001). This was caused by different changes in the percentage of milk fat and milk protein in cows of different origins during the 1st to 3rd lactations. The line origin of breeding bulls affected only the milk fat content and protein content in studied cows but only during the 1st lactation. The results of a two-way nested ANOVA of the lines and individual breeding bulls (within these lines) had been showed that the inter-line differences established above are due, first of all, to intra-line variability between the offspring of different sires. Therefore, the variation of the main milk production traits in first-calf heifers is determined not so much by their belonging to genetic lines, but by the variation between the offspring of different breeding bulls within their line.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/17627
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет ТВППТСБ)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
27 (1).pdf438,84 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.