Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/17683
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorPetik, Ihor-
dc.contributor.authorПетік, І.П.-
dc.contributor.authorLitvinenko, Olena-
dc.contributor.authorЛитвиненко, О. А.-
dc.contributor.authorStankevych, Serhii-
dc.contributor.authorСтанкевич, С. В.-
dc.contributor.authorZabrodina, Inna-
dc.contributor.authorЗабродіна, І. В.-
dc.contributor.authorPonomarova, Maryna-
dc.contributor.authorПономарьова, М. С.-
dc.contributor.authorKotliar, Oleh-
dc.contributor.authorКотляр, О. В.-
dc.contributor.authorKliuchko, Ruslan-
dc.contributor.authorКлючко, Р. В.-
dc.contributor.authorMyhalenko, Oleksii-
dc.contributor.authorМигаленко, О. І.-
dc.contributor.authorPidpala, Tatiana-
dc.contributor.authorПідпала, Тетяна Василівна-
dc.contributor.authorDanylchuk, Galina-
dc.contributor.authorДанильчук, Галина Анатоліївна-
dc.date.accessioned2024-05-17T08:42:53Z-
dc.date.available2024-05-17T08:42:53Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationPetik, I., Litvinenko, O., Stankevych, S., Zabrodina, I., Ponomarova, M., Kotliar, O., Kliuchko, R., Myhalenko, O., Pidpala, T., & Danylchuk, G. (2024). Determination of the cellulose- and lipid-containing components influence on the extrudate technological indicators. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(6 (128)), 6–13. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.301843uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/17683-
dc.description.abstractThe effect of cellulose- and lipid-containing components on the technological parameters of the extruded mixture based on protein- and starch-containing raw materials on the technological parameters of the extrudate was studied. The use of components that modify such technological indicators of the extruded mixture as water resistance and swelling is substantiated. It is proposed to use sunflower husks and sunflower phosphatide concentrate as modifying additives to the mixture for extrusion. A rational ratio of the specified components in the extrudate was established to obtain indicators of water resistance in the range of 220...300 min and swelling in the range of 100...120 %. This is an important aspect of expanding the range of extruded products from the waste of oil and fat industries and obtaining high-quality competitive products. The object of the study is the dependence of water resistance and swelling of the extruded mixture on the content of modifying additives. Their rational ratio in the extrudate is: sunflower husk – 6.0 %; sunflower phosphatide concentrate – 5.0 %. The manufactured extrudate sample corresponds to commercial fish feed in terms of chemical composition and technological parameters, and also has a 4 times lower cost. A feature of the obtained results is the possibility of regulating the water resistance, swelling and porosity of the extrudate based on protein- and starch-containing raw materials, depending on the ratio of cellulose- and lipid-containing modifying additives. This allows to change the technological parameters of the finished product depending on the chemical composition of the mixture of raw components according to the requirements of the consumer. The results of the conducted research prove that cellulose- and lipid-containing secondary products of production can be successfully transformed into new competitive products.uk_UA
dc.description.abstract--
dc.description.abstractДосліджено вплив целюлозо- і ліпідовмісних складових на технологічні показники екструдованої суміші на основі білок- та крохмалевмісної сировини на технологічні показники екструдату. Обгрунтовано використання складових, що модифікують такі технологічні показники екструдованої суміші як водостійкість і набухання. Запропоновано використовувати лушпиння соняшнику та фосфатидний концентрат соняшниковий як модифікуючі добавки до суміші для екструдування. Встановлено раціональне співвідношення вказаних складових в екструдаті для отримання показників водостійкості в межах 220…300 хв. і набухаємості в межах 100…120 %. Це є важливим аспектом розширення асортименту екструдованої продукції з відходів олієжирових виробництв і отриманням високоякісної конкурентоспроможної продукції. Об’єктом дослідження є залежності водостійкості і набухання екструдованої суміші від вмісту модифікуючих добавок. Їх раціональне співвідношення в екструдаті становить: лушпиння соняшнику – 6,0 %; фосфатидний концентрат соняшниковий – 5,0 %. Вироблений зразок екструдату за показниками хімічного складу та технологічними показниками відповідає комерційному корму для риб, а також має в 4 рази нижчу вартість. Особливістю отриманих результатів є можливість регулювання водостійкості, набухання та пористісті екструдату на основі білок- та крохмальвмісної сировини в залежності від співвідношення целюлозо- та ліпідовмісних модифікуючих добавок. Це дозволяє змінювати технологічні показники готового продукту в залежності від хімічного складу суміші сировинних компонентів згідно вимог споживача. Результати проведених досліджень доводять, що целюлозо- і ліпідовмісні вторинні продукти виробництв можна успішно перетворити в нові конкурентоздатні товари-
dc.language.isoenuk_UA
dc.subjectvegetable extrudateuk_UA
dc.subjectcellulose-containing componentsuk_UA
dc.subjectlipid-containing componentsuk_UA
dc.subjectsunflower huskuk_UA
dc.subjectsunflower phosphatide concentrateuk_UA
dc.subjectрослинний екструдатuk_UA
dc.subjectцелюлозовмісні складовіuk_UA
dc.subjectліпідовмісні складовіuk_UA
dc.subjectлушпиння соняшникуuk_UA
dc.subjectфосфатидний концентрат соняшниковийuk_UA
dc.titleDetermination of the cellulose- and lipid-containing components influence on the extrudate technological indicatorsuk_UA
dc.title.alternativeВизначення впливу целюлозо- і ліпідовмісних складових на технологічні показники екструдатуuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет ТВППТСБ)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
301843-Текст статті-699829-1-10-20240430.pdf361,47 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.