Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/7685
Назва: Оцінка реалізації спадкового потенціалу продуктивності корів голштинської породи
Інші назви: Assessment of the implementation of the heritage breeding productivity of the Holstein Breed
Автори: Патрєва, Людмила Семенівна
Patreva, Ludmila
Нежлукченко, Тетяна Іванівна
Nezhlukchenko, Tetiana
Луговий, Сергій Іванович
Lugovoy, Sergey
Стріха, Людмила Олександрівна
Strikha, Ludmila
Зайцев, Євгеній Миколайович
Zaitsev, Evgeniy
Ключові слова: порода
молочна продуктивність
відтворювальна здатність
регресія
breed
milk productivity
reproductive ability
regression
Дата публікації: 2019
Бібліографічний опис: Оцінка реалізації спадкового потенціалу продуктивності корів голштинської породи / [Л. С. Патрєва, Т. І. Нежлукченко, С. І. Луговий та ін.] // Вісник Сумського національного аграрного університету. - 2019. - Вип. 1-2 (36-37). - С. 89-94.
Короткий огляд (реферат): У молочному скотарстві застосовують селекційно-генетичні методи для підвищення продуктивності тварин і формування високопродуктивних стад молочної худоби, що сприяє їх конкурентоспроможності та прибутковості. За умов ринкової економіки ця проблема набуває особливої важливості, оскільки лише такі стада є рентабельними і здатні до виробництва великої кількості якісної продукції. В селекції великої рогатої худоби використовують регресійний аналіз для визначення, наскільки в середньому змінюється величина однієї ознаки при зміні на одиницю міри іншої ознаки. Встановлено, що тварини голштинської породи німецької селекції характеризувалися нижчими коефіцієнтами регресії ознак молочної продуктивності, за винятком вмісту білка в молоці, порівняно з голштинськими коровами української селекції. Спостерігаємо також від’ємну регресійну залежність за вмістом жиру в молоці (bД/М = -0,182). Це можна пояснити змінами, що відбуваються у процесі пристосування імпортованої худоби до нових умов експлуатації. Проведення селекційно-племінної роботи з худобою голштинської породи було спрямовано на підвищення молочності та білковомолочності, оскільки це зумовлено сучасними вимогами молочного бізнесу. Враховуючи важливість білковомолочності, проаналізували регресійну залежність між якісними ознаками. Так, із збільшенням вмісту білка в молоці на 1,0 % жирномолочність в середньому підвищується на 0,102 % у матерів і на 0,531 % у дочок. І навпаки, зі збільшенням вмісту жиру в молоці на 1,0 % білковомолочність в середньому підвищується на 0,024 % у матерів і на 0,083 % у дочок. У результаті порівняльного регресійного аналізу продуктивних ознак голштинських корів української селекції виявлено, що більше уваги надається підвищенню молочності тварин і за рахунок цього відбувається збільшення кількості молочного жиру та білка у дочок, отриманих від матерів різного рівня продуктивності. За результатами регресійного аналізу встановили наявність прямолінійної залежності як між селекційними ознаками, так і за окремими ознаками у споріднених групах тварин (дочки-матері). Виявлено регресійну залежність ознак у дочок і матерів, в групах розподілених за рівнем надою матерів, яка відображає зумовленість продуктивності в їх потомків. Це, в свою чергу, дозволило уточнити результативність селекції при формуванні високопродуктивного стада голштинської породи, яке відбувається шляхом завезення маточного поголів’я і використання бугаїв-поліпшувачів.
In dairy cattle breeding and genetic methods are used to improve the productivity of animals and the formation of highyielding herds of dairy cattle, which contributes to their competitiveness and profitability. In a market economy, this problem is of particular importance since only such herds are cost-effective and capable of producing large quantities of quality products. In cattle breeding, regression analysis is used to determine how much the average of one trait changes when changed to the unit of measure of another trait. It was found that animals of Holstein breed of German breeding were characterized by lower regression coefficients of milk productivity, except for protein content in milk, compared to Holstein cows of Ukrainian breeding. We also observe a negative regression dependence on fat content in milk (bd / M = -0.182). This can be explained by changes occurring in the process of adapting imported cattle to new operating conditions. Breeding and breeding work with cattle of the Holstein breed was aimed at raising milk and milk milk, as this is due to the modern requirements of the dairy business. Given the importance of protein milk, we analyzed the regression relationship between qualitative traits. Thus, with an increase in protein content in milk by 1.0%, milk fat increases on average by 0.102% for mothers and 0.531% for daughters. Conversely, with an increase in fat content in milk of 1.0%, milk protein increases on average by 0.024% for mothers and by 0.083% for daughters. As a result of a comparative regression analysis of the productive traits of Holstein cows of Ukrainian breeding, it was found that more attention is paid to the increase in milk yield of animals and due to this the increase in the amount of milk fat and protein in daughters obtained from mothers of different productivity levels. According to the results of the regression analysis, the presence of rectilinear dependence was established both between breeding traits and on individual traits in related groups of animals (mother-daughter). Regression dependence of traits in daughters and mothers was found in groups distributed by the level of maternal milk yield, which reflects the conditionality of productivity in their offspring. This, in turn, made it possible to clarify the effectiveness of breeding in the formation of a high-yielding herd of Holstein breed, which occurs through the importation of uterine livestock and the use of boogie-enhancers.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/7685
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет ТВППТСБ)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
89-94.pdf281,86 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.