Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/7993
Назва: Раціональне використання земельних ресурсів у процесі виробництва органічної продукції
Інші назви: Rational Use of Land Resources in the Production of Organic Products
Автори: Ягодзінська, Анна Станіславівна
Yahodzinska, Anna
Ключові слова: органічна продукція
органічне виробництво
продовольча безпека
сівозміна
спеціальні сировинні зони
земельно-ресурсний потенціал
якість ґрунтів
soil quality
organic products
organic production
agricultural enterprises
strategy of organic production development
crop rotation
Дата публікації: 2020
Бібліографічний опис: Ягодзінська А. С. Раціональне використання земельних ресурсів у процесі виробництва органічної продукції. Modern Economics. 2020. № 22(2020). С. 131-134. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V22(2020)-21.
Короткий огляд (реферат): Національні інтереси держави полягають у забезпеченні соціально-економічного розвитку, основаного на ефективному та раціональному використанні, охороні та відтворенні земельних ресурсів у процесі виробництва органічної продукції, а також збереженні здорового довкілля. Це зумовлює актуальність узгодження національної політики у сфері реорганізації, модернізації та розвитку секторів економіки, у сфері надання послуг з політикою заходів щодо охорони навколишнього середовища, раціонального використання ресурсів, збереження здоров’я населення, формування та використання механізмів щодо розв’язання цих проблем з урахуванням кон’юнктури та законів ринкової економіки. Досліджено процес виробництва сільськогосподарської продукції з урахуванням екологічних чинників. Обґрунтовано значущість показників якості ґрунтів, а також їх вплив на землекористування сільськогосподарських підприємств для виробництва органічної продукції. Рекомендовано оптимальну екологічну стратегію для більшості сільськогосподарських підприємств України. Розглянуто процеси розвитку органічних харчових продуктів в Україні, а також висвітлено суть та значення поняття «органічна продукція». Доведено доцільність органічного виробництва та розглянуто чинники впливу органічної продукції на суспільство. Запропоновано ефективний спосіб покращення стану ґрунтів та земель, збільшення їх родючості в подальшій перспективі. Установлено важливість сівозмін для покращення ефективності та родючості земельно-ресурсного потенціалу України.
The national interests of the state are to ensure socio-economic development based on the efficient and rational use, protection and reproduction of land resources in the production of organic products, as well as maintaining a healthy environment. This determines the urgency of harmonizing national policies in the field of reorganization, modernization and development sectors of the economy, and in the provision of services with policies on environmental protection, rational use of natural resources, public health, the formation and use of mechanisms to address these problems, taking into account the situation and the laws of a market economy. This article examines the process of agricultural production taking into account environmental factors and ensuring the rational use of land resources. The importance of soil quality indicators, as well as their impact on land use of agricultural enterprises for the production of organic products is substantiated. The optimal ecological strategy is recommended for most agricultural enterprises of Ukraine. The processes of development of organic food products in Ukraine were considered, as well as the essence and meaning of the concept of "organic products". The expediency of organic production is proved and the factors of influence of organic products on society are considered. An effective way to improve the condition of soils and lands, increase their fertility in the future. The importance of crop rotations for improving the efficiency and fertility of land resources of Ukraine has been established. Purpose. Creating a market for organic products and proposals for the rational use of land resources. Results. The essence and concept of organic products are revealed. The process of agricultural production is studied taking into account environmental factors and ensuring the rational use of land resources. The importance of soil quality indicators, as well as their impact on land use of agricultural enterprises for the production of organic products is substantiated. The optimal ecological strategy is recommended for most agricultural enterprises of Ukraine. The expediency of organic production is proved and the factors of influence of organic products on society are considered. Proposals for improving the efficiency of land use, improving the condition of soils and lands, increasing their fertility in the future. The national interests of the state are revealed, which are to ensure socio-economic development based on efficient and rational use, protection and reproduction of land resources in the process of organic production, as well as maintaining a healthy environment. Conclusions. The urgency of creating a market for organic products and improving the efficiency of land use and creating sustainable systems of organic production that contribute to the preservation of ecosystems and gradually improve soil quality, which is an integral part of environmental and economic policy, which ensures rational use, protection and management of land resources , is important. In this context, the organization of rational and efficient land use includes creating the best conditions for organic production, reproduction and protection of soil fertility, increasing its role in agricultural production, scientifically sound interaction of soils with other natural factors, ensuring the development of the most complete and correct criteria, methods and techniques. Scientifically substantiated alternation of crops and vapors in time and territory or only in time (rotation) in advance according to a defined plan, and is accompanied by an appropriate tillage system. Thanks to the crop rotation system - a systematic increase in yield, provides the largest production of agricultural products per unit area with the lowest financial costs and labor, and ensures the rational use of land resources in the production of organic products.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/7993
Розташовується у зібраннях:Modern Economics. - 2020. - Вип. 22.

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
iagodzinska.pdf419,75 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.