Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/9345
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorГамаюнова, Валентина Василівна-
dc.contributor.authorКасаткіна, Тетяна Олександрівна-
dc.contributor.authorKasatkina, Tetiana-
dc.contributor.authorGamayunova, Valentyna-
dc.date.accessioned2021-05-25T12:30:05Z-
dc.date.available2021-05-25T12:30:05Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationГамаюнова В. В., Касаткіна Т. О. Вплив оптимізації живлення ячменю ярого на формування якості зерна в умовах Південного Степу України // Наукові горизонти. Scientific Horizons. 2019. № 10(83), С. 3-12. doi: 10.33249/2663-2144-2019-83-10-3-12.uk_UA
dc.identifier.citationGamayunova, V., & Kasatkina, T. (2019). Influence of spring barley nutrition optimization on grain quality formation in the Southern Steppe of Ukraine. Scientific Horizons, 83(10), 3–12. https://doi.org/10.33249/2663-2144-2019-83-10-3-12-
dc.identifier.urihttp://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/9345-
dc.description.abstractУ статті висвітлено значення ресурсозберігаючого живлення рослин ячменю ярого на засадах застосування біопрепаратів для позакореневих підживлень та їх вплив на основні показники якості зерна двох досліджуваних сортів за вирощування в зоні посушливого Південного Степу України. Встановлено, що використання сучасних біопрепаратів для живлення ячменю ярого істотно позначається на реалізації біологічного потенціалу культури, сприяє зростанню врожаю та покращенню основних показників якості обох сортів ячменю ярого. Визначено, що за вирощування культури в умовах посушливого Південного Степу України не лише рівень урожайності зерна, а і, певним чином, його якість під впливом оптимізації живлення змінюються, у т.ч. збільшується маса 1000 зерен, натура зерна, вміст білка та його умовний збір з одиниці площі. Залежать ці показники і від погодних умов й, у першу чергу, від кількості опадів, що випали до сівби та упродовж періоду вегетації. Найбільше білка в зерні ячменю ярого накопичено у 2018 р., а найменше – у 2016 р. У розрізі сортів істотної різниці у вмісті білка не визначено. Кількість його у обох сортів зростала під впливом оптимізації живлення і в середньому за три роки збільшилася з 10,8% у контролі-до 11,3–11,6% у варіантах з проведенням підживлень у сорту Сталкер та з 10,7 до 11,3–11,6% у сорту Вакула. Умовний збір білка в середньому за роки досліджень зростав, відповідно, з 0,26 до 0,38 т/га і з 0,26 до 0,39 т/га, відповідно. Дослідженнями обгрунтовано, що оптимізація живлення рослин ячменю ярого шляхом застосування сучасних рістрегулюючих препаратів є досить важливою, що вже проявляється в останні роки і буде посилюватись у подальшому, в т.ч. і на інших культурах. Адже, за недостатніх обсягів внесення органічних, мінеральних і мікродобрив та змін кліматичних умов чітко проявляється значення живлення як у підвищенні врожаїв сільськогосподарських культур, так і істотному покращенні основних показників якості вирощеної продукції.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectячмінь ярийuk_UA
dc.subjectсортиuk_UA
dc.subjectрегулятори росту рослинuk_UA
dc.subjectякість зернаuk_UA
dc.subjectвміст та умовний збір білкаuk_UA
dc.subjectspring barleyuk_UA
dc.subjectvarietiesuk_UA
dc.subjectplant-growth regulatorsuk_UA
dc.subjectgrain qualityuk_UA
dc.subjectcontent and conditional protein harvestinguk_UA
dc.titleInfluence of spring barley nutrition optimization on grain quality formation in the Southern Steppe of Ukraineuk_UA
dc.title.alternativeВплив оптимізації живлення ячменю ярого на формування якості зерна в умовах Південного Степу Україниuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Публікації науково-педагогічних працівників МНАУ у БД Scopus
Статті (Факультет агротехнологій)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
3-12.pdf466,7 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.