Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/9436
Назва: Вплив оптимізації живлення на основні показники якості насіння рижію ярого за вирощування на Півдні України
Інші назви: Influence of nutrition optimization on the main indicators of quality of false flax seeds for cultivation in the south of Ukraine
Автори: Гамаюнова, Валентина Василівна
Москва, Ірина Сергіївна
Gamayunova, Valentyna
Moskva, Iryna
Ключові слова: рижій ярий
біопрепарати
оптимізація живлення
якість насіння
жирно-кислотний склад олії
вміст жиру та білка
false flax
biopreparations
nutrition optimization
seed quality
fatty acid composition of oil
fat and protein content
Дата публікації: 2019
Бібліографічний опис: Гамаюнова В. В., Москва І. С. Вплив оптимізації живлення на основні показники якості насіння рижію ярого за вирощування на Півдні України // Вісник ХНАУ. Серія «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання». 2019. № 2. С. 99-109. doi: 10.35550/ISSN2413-7642.2019.02.10
Короткий огляд (реферат): Висвітлено значення малодослідженої і недостатньо поширеної олійної культури рижію ярого, яка може стати альтернативою соняшнику та іншим олійним рослинам. Рижій невибагливий до умов вирощування, добре реагує на оптимізацію живлення, істотно підвищує врожайність насіння. Дослідження проведено впродовж 2014-2016 рр. на чорноземі південному в Навчально-науково- практичному центрі Миколаївського національного аграрного університету з культурою рижію ярого (сорт Степовий 1). Досліджували оптимізацію живлення рослин шляхом застосування сучасних рістрегулюючих препаратів по фону N15P15K15, тобто на засадах ресурсозбереження. Визначали вплив живлення на основні показники якості насіння. Установлено, що залежно від фону живлення змінюється не лише рівень урожаю, а і якість насіння. Істотно зростає вміст білка, його умовний збір з одиниці площі, а вміст жиру, навпаки, з покращанням живлення дещо знижується, проте у жирно- кислотному складі олії зростає вміст найбільш цінної лінолевої кислоти без збільшення кількості ерукової кислоти. За широкого дослідження та впровадження культури рижію ярого у виробництво, він може частково замінити частину площ під соняшником, не поступаючись йому за основними критеріями якості олії та показниками економічної ефективності.
This article highlights the importance of low-investigated and insufficiently widespread oilseed culture of false flax, which can become an alternative to sunflower and other oilseeds. The false flax is unpretentious to growing conditions, it responds well to the optimization of nutrition, also it significantly increases the yield of seeds. Researches were carried out during 2014-2016 yrs on southern Chernozem in the Educational-scientific-practical center of the Mykolaiv National Agrarian University with culture of the false flax (variety Stepovyy 1). It was investigated the optimization of plant nutrition by using modern growth-regulating drugs on the background of N15P15K15, that is, on the principles of resource conservation. The influence of nutrition on the main indicators of seed quality was determined. It was determined that depending on the background of nutrition, it was changed not the level of yield only, but also the quality of seeds. Thus, it was significantly increased the protein content, its conditional collection per unit area, and the fat content, on the contrary, with improved nutrition the protein content was somewhat reduced, but in the fatty acid composition of the oil it was increased the content of the most valuable linoleic acid without increasing the amount of erucic acid. Due to the research and introduction of false flax culture into production, it can partially replace part of the area under the sunflower, it is not inferior to it on the main criteria and the quality of oil as an indicator of economic efficiency
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/9436
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет агротехнологій)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
99-109.pdf377,38 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.