Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/11736
Назва: Формування критеріїв, норм та нормативів достатнього та якісного харчування за європейськими стандартами
Інші назви: The formation of the criteria, rules, and regulations of the sufficient and high-quality food according to the European standards
Автори: Бабич, Микола Миколайович
Babych, Mykola
Ключові слова: критерій
політика
норматив
здорове харчування
ВООЗ
європейський досвід
criterion
policy
standard
healthy nutrition
WHO
European experience
Дата публікації: 2022
Бібліографічний опис: Бабич М. М. Формування критеріїв, норм та нормативів достатнього та якісного харчування за європейськими стандартами (English). Modern Economics. 2022. № 32(2022). С. 5-15. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V32(2022)-01.
Babych M. (2022). The formation of the criteria, rules, and regulations of the sufficient and high-quality food according to the European standards. Modern Economics, 32(2022), 5-15. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V32(2022)-01.
Короткий огляд (реферат): У статті досліджено показники споживання калорій на душу населення, добовий запас калорій на людину, мінімальна добова потреба в калоріях, нерівність у споживанні калорій на душу населення у світовому виміру. Визначено ключові драйвери впливу рівня харчування на якість життя: здорова дієта; нездорове харчування та недостатня фізична активність як основний глобальний ризик для здоров’я, особливо ожиріння; грудне вигодовування; збалансоване споживання енергії; обмеження споживання вільного цукру (до 10%) та солі (до 5 г на добу). Узагальнено дані та рекомендації ВООЗ щодо забезпечення здорового раціону для дорослих та дітей. Визначено ефективні дії політиків щодо створення здорового харчового середовища, які мають включати три взаємопов’язані напрями: створення узгодженості в національній політиці та інвестиційних планах, включаючи торговельну, продовольчу та сільськогосподарську політику; заохочення споживчого попиту на здорову їжу; пропагування відповідних практик годування немовлят і дітей раннього віку; та систематизовано інструменти їх реалізації на національному рівні. Описано політики та програми ВООЗ щодо здорового харчування для національних урядів та відповідні політики та програми щодо здорового харчування в Україні
Modern food systems face the challenge of supporting food choices that are consistent with a healthy and adequate diet. The vast majority of consumers of food products do not choose the principle of quality – the choice is made in favor of lower cost (low nutrient content), readiness of the product for consumption (high processing and trans fat content) or taste (high sugar, salt, etc.). At the same time, poor nutrition around the world is the number one risk factor for death and disability. Purpose. To study the criteria of the sufficient and high-quality food based on the norms and standards according to the European standards at different levels. Results. The article examines the indicators of calorie consumption per capita, daily calorie reserve per person, the minimum daily calorie requirement, inequality in calorie consumption per capita in the world. The key drivers of the impact of the level of nutrition on the quality of life have been identified: a healthy diet; unhealthy diet and lack of physical activity are the main global health risks, especially obesity; breastfeeding; balanced energy consumption; restriction of sugar consumption (up to 10%) and salt (up to 5 g per day). The WHO data and recommendations on ensuring a healthy diet for adults and children are summarized. The effective actions of politicians to create a healthy food environment have been identified, which should include three interrelated areas: building coherence in national policies and investment plans, including trade, food and agricultural policies; encouraging consumer demand for healthy food; promoting appropriate feeding practices for infants and young children; and tools for their implementation at the national level were systematized. WHO’s healthy eating policies and programs for national governments and related healthy eating policies and programs in Ukraine were described. Conclusions. A healthy diet from birth and throughout life prevents malnutrition in all its forms, as well as a number of non-communicable diseases. However, increased production and consumption of processed foods, rapid urbanization and lifestyle changes have led to changes in diets. People now consume significantly more foods high in energy, fat, sugar and salt / sodium. At the same time many people do not consume enough fruits, vegetables and whole grains, which contain the necessary fiber, vitamins and minerals for the human body. The required content of a varied, balanced and healthy diet varies depending on individual characteristics (age, gender, lifestyle and level of physical activity), cultural context, local products and eating habits. Along with this the basic principles of healthy nutrition remain unchanged.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/11736
Розташовується у зібраннях:Modern Economics. - 2022. - Вип. 32

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
babych.pdf792,82 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.