Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14327
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorГамаюнова, Валентина Василівна-
dc.contributor.authorGamayunova, Valentina-
dc.contributor.authorПанфілова, Антоніна Вікторівна-
dc.contributor.authorPanfilova, Antonina-
dc.contributor.authorКувшинова, Анна Александровна-
dc.contributor.authorKuvshinova, Anna-
dc.contributor.authorKasatkina, T.-
dc.contributor.authorКасаткіна, Т. О.-
dc.contributor.authorBaklanova, T.-
dc.contributor.authorБакланова, Т. В.-
dc.contributor.authorNagirniy, V.-
dc.contributor.authorНагірний, В. В.-
dc.date.accessioned2023-06-13T07:53:19Z-
dc.date.available2023-06-13T07:53:19Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationGamayunova, V., Panfilova, A. , Baklanova, T., Kuvshinova, A., Kasatkina, T., & Nagirniy, V. (2020). The increase of grain production in ukrainian steppe area by means of barley cultivation and its nutrition optimisation. Scientific Horizons, 2(87), 15-23. 10.33249/2663-2144-2020-87-02-15-23uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14327-
dc.description.abstractThe most optimal sowing period was determined in one of the experiments with winter barley for the conditions of the southern Steppe zone of Ukraine, such as the 2nd decade of October. At the same time, during sowing in the 1st decade of October, the average grain yield over the years of cultivation, for varieties and preparations from pre - sowing seed treatment increased by 13.7 %, for sowing in the 2nd decade it increased by 11.9 %, and in the 3rd decade of October it increased by 4.1 %, which was due to the duration of the autumn vegetation. More significantly, the grain yield of four varieties of winter barley increased from extra-foliar fertilizing of plants with growth-regulating substances during the main periods of vegetation. So, if in the control when plants were processed with water, the grain yield on average for three years of cultivation, depending on the variety, was formed in the range from 3.92 to 4.49 t/ha, then when they were processed, depending on the biological product and the vegetation phase, it increased from 4.50 up to 5.63 t/ha. It was established that a substantial level of yield increased after fertilizing twice during spring tillering and early stooling primarily from the use of Isotope and Organic-balance compared to Melanoriz and Microfriend. The studied winter barley varieties, such as Snigova Koroleva, Devyatiy Val, Valkyrie and Oscar were determined to be more productive in terms of stability of crop formation during all years of cultivation. There was a similar reaction on nutrition optimization through the application of growth-regulating substances on plants of spring barley. Their use for double nutrition resulted in an increase in the grain yield in the range of 26.7 up to 27.1 % compared to the control and 10.1 up to 10.5 % with a background of a moderate dose of mineral fertilizer N30P30. With an average supply of soil with nutrients and optimizing the nutrition of spring barley plants by using only modern growth-regulating preparations, depended on the number of nutritions the grain yield reached the maximum values for holding them three times during the growing season. At the same time, the quality of grain was also improved. Organic D-2M (1 l/ha), Escort-bio (500 g/ha) and Fresh florid (300 g/ha) were identified as more effective preparations for spring barley. Advantages of the selected for research varieties of spring barley were not determined. All of them were almost identical in all years of cultivation.uk_UA
dc.description.abstract--
dc.description.abstractВ одному із дослідів з ячменем озимим визначено найбільш оптимальний строк сівби для умов зони Південного Степу України, а саме друга декада жовтня. Разом з тим, за проведення сівби у першу декаду жовтня врожайність зерна у середньому за роки вирощування, по сортах і препаратах від передпосівної обробки насіння зросла на 13,7 %, за сівби у другу декаду на 11,9 %, а у третю декаду жовтня – лише на 4,1 %, що пов’язано з тривалістю осінньої вегетації. Більш істотно врожайність зерна чотирьох сортів ячменю озимого зростала від позакореневих підживлень рослин рістрегулюючими речовинами в основні періоди вегетації. Так, якщо в контролі за обробки рослин водою врожайність зерна у середньому за три роки вирощування залежно від сорту формувалася в межах від 3,92 до 4,49 т/га, то за їх обробки залежно від біопрепарату та фази вегетації вона зростала від 4,50 до 5,63 т/га. Встановлено, що істотніше рівень врожайності збільшується від проведення підживлень двічі у періоди весняного кущення та на початку виходу рослин у трубку й, перш за все, від застосування Азотофіту й Органік - балансу порівняно з Меланорізом і Мікрофрендом. Із досліджуваних сортів ячменю озимого більш продуктивними за стабільністю формування врожаю в усі роки вирощування визначені Снігова королева, Дев’ятий вал, Валькірія та Оскар. Аналогічною була реакція на оптимізацію живлення шляхом застосування рістрегулюючих речовин і у рослин ячменю ярого. Їх використання для дворазового підживлення призводило до приросту врожаю зерна у межах на 26,7–27,1 % порівняно з контролем і на 10,1–10,5 % з фоном помірної дози мінерального добрива N30P30. За середньої забезпеченості ґрунту поживними речовинами та оптимізації живлення рослин ячменю ярого шляхом використання лише сучасних рістрегулюючих препаратів врожайність зерна залежала від кількості підживлень, досягши максимальних значень за проведення їх тричі за вегетацію. При цьому, також покращувалась якість зерна. Більш ефективними препаратами для ячменю ярого визначені Органік Д-2М (1 л/га), Ескорт-біо (500 г/га) і Фреш флорід (300 г/га). Переваг із дібраних для досліджень сортів ячменю ярого не визначено. Всі вони виявилися практично рівнозначними у всі роки вирощування.-
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherMykolayiv National Agrarian Universityuk_UA
dc.publisherThe State Higher Education Institution, «Kherson State Agrarian University»-
dc.subjectbarley winter and springuk_UA
dc.subjectvarietiesuk_UA
dc.subjectsowing termsuk_UA
dc.subjectgrowth-regulating preparationsuk_UA
dc.subjectproductivity of grainuk_UA
dc.subjectrocessing of seedsuk_UA
dc.subjectfoliar nutritionuk_UA
dc.subjectVarietiesuk_UA
dc.subjectPartnership for goals (SDG 17)uk_UA
dc.subjectWinter Wheatuk_UA
dc.subjectNitrogenuk_UA
dc.subjectWater Use Efficiencyuk_UA
dc.subjectEconomics, Econometrics and Finance: Economics, Econometrics and Finance (miscellaneous)uk_UA
dc.subjectAgricultural and Biological Sciences: Agronomy and Crop Scienceuk_UA
dc.subjectAgricultural and Biological Sciences: Animal Science and Zoologyuk_UA
dc.subjectсорти ячменюuk_UA
dc.subjectстроки сівбиuk_UA
dc.subjectрістрегулюючі препаратиuk_UA
dc.subjectурожайність зернаuk_UA
dc.subjectобробка насіння та рослинuk_UA
dc.titleThe increase of grain production in ukrainian steppe area by means of barley cultivation and its nutrition optimisationuk_UA
dc.title.alternativeЗбільшення зерновиробництва в зоні степу україни за рахунок вирощування ячменю та оптимізації його живленняuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Публікації науково-педагогічних працівників МНАУ у БД Scopus
Статті (Факультет агротехнологій)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
THE INCREASE OF GRAIN 2020.pdf602,78 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.