Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14383
Назва: Global Aspects of Food Security in the World: Economic Dimensions
Інші назви: Глобальні аспекти продовольчої безпеки у світі: економічні виміри
Автори: Шебаніна, Олена В’ячеславівна
Shebanina, Elena
Бурковська, Ганна Іванівна
Burkovska, Anna
Лункіна, Тетяна Іванівна
Lunkina, Tetyana
Бурковська, Алла Валентинівна
Бурковська, Alla
Ключові слова: продовольча безпека
економічна доступність продовольства
індекс споживчих цін
недоїдання
ожиріння
державна політика
food security
malnutrition
Дата публікації: 2023
Видавництво: Миколаївський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Шебаніна О., Бурковська А.,Лункіна Т., Бурковська А. Глобальні аспекти продовольчої безпеки у світі: економічні виміри. Modern Economics. 2023. № 38(2023). С. 178-185. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V38(2023)-27.
Shebanina O., Burkovska An., Lunkina T., Burkovska Al. (2023). Global aspects of food security in the world: economic dimensions. Modern Economics, 38(2023), 178-185. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V38(2023)-27.
Короткий огляд (реферат): Продовольча безпека є основою національної безпеки будь-якої країни. Визначення продовольчої безпеки базується на чотирьох основних вимірах, які включають фізичну доступність їжі, економічну доступність їжі, якість і безпечність продуктів та екологічну стійкість виробництва харчових продуктів. Таким чином, якщо вимірювання фізичної доступності продовольства, його якості та екологічної безпеки в основному належать до сфери регулювання системи технологій і наук, пов’язаних з виробництвом сільськогосподарської продукції, то питання економічної доступності продовольства належить до сфери наукових досліджень економістів, які розробляють рекомендації щодо реформування державної політики щодо покращення цього показника. Переважна більшість досліджень з проблеми економічної доступності харчових продуктів стосується забезпечення раціональних норм споживання харчового та енергетичного складу харчових продуктів. Водночас потребують більш поглибленого вивчення наслідки недотримання цих нормативів споживання як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі, які призводять до погіршення здоров’я та продуктивних сил населення. . Повноцінне забезпечення продовольчої безпеки можливе лише за умови забезпечення основних її складових: наявності, якості, безпеки харчових продуктів, а також їх економічної доступності. Забезпечити можливість громадян придбати необхідні поживні речовини можна шляхом проведення комплексної політики підвищення рівня реальних доходів населення та за допомогою розвитку агротехнологій. Зниження якості харчування призводить до системних проблем зі здоров’ям населення, що позначається на складі та якості трудових ресурсів країни, і, як наслідок, позначається на розвитку продуктивних сил. Недостатній рівень продовольчої безпеки, в основі якого лежить економічна неможливість забезпечити повноцінне харчування населення, призводить до системних проблем зі здоров’ям та зниження виробничого потенціалу. Крім кризи, викликаної епідеміологічними наслідками, початок бойових дій в Україні призвів до поглиблення світової економічної та продовольчої кризи. Значне швидке зростання індексу споживчих цін на харчові продукти підтверджує факт зростання цін на них, що змушує багатьох споживачів переглянути свої споживчі звички. Ця зміна споживчих звичок часто призводить до погіршення дієти, що в країнах, що розвиваються, призводить до недоїдання, а в розвинених країнах може служити причиною ожиріння навіть у дітей. Щоб усунути негативні наслідки нездорового харчування, держави мають подбати про використання передових агротехнологій, які б допомогли забезпечити високі врожаї та знизити ціни на продовольство.
Food security is the basis of national security of any country. The definition of food security is based on four main dimensions, which include the physical availability of food, the economic availability of food, the quality and safety of products, and the environmental sustainability of food production. Thus, if the measurements of the physical availability of food, its quality and environmental safety are mainly related to the sphere of regulation of the system of technologies and sciences related to the production of agricultural products, then the question of the economic availability of food belongs to the sphere of scientific research by economists who develop recommendations for reforming state policy to improve this indicator. The vast majority of studies on the issue of the economic availability of food concern the provision of rational standards of consumption of the nutritional and energy composition of food products. At the same time, the consequences of not complying with these standards of consumption both in the short-term and in the long-term, which lead to the deterioration of the health and productive forces of the population, require a more in-depth study. Purpose. The purpose of the study is to define and analyze the basic aspects of food security through the prism of the economic dimension in order to form a map of bottlenecks in ensuring food security in the world and to find solutions for their elimination. Results. Full provision of food security is possible only under the condition of ensuring its main components: availability, quality, safety of food, as well as economic availability of food products. It is possible to ensure the ability of citizens to purchase the necessary nutrients through a comprehensive policy of increasing the level of real incomes of the population, as well as through the development of agricultural technologies. Decreasing the quality of the diet leads to systemic problems with the health of the population, which affects the composition and quality of labor resources in the country, and, as a result, affects the development of productive forces. Conclusions. The insufficient level of food security, which is based on the economic impossibility of providing adequate nutrition for the population, leads to systemic health problems and reduces productive potential. In addition to the crisis caused by the epidemiological consequences, the outbreak of hostilities in Ukraine led to the deepening of the global economic and food crisis. The significant rapid growth of the consumer price index for food confirms the fact that food prices have risen, which forces many consumers to review their consumption habits. This change in consumption habits often leads to a deterioration of the diet, which in developing countries leads to malnutrition, and in developed countries can serve as a cause of obesity, even among children. To eliminate the negative effects of unhealthy nutrition, states should take care of the use of advanced agricultural technologies that would help ensure high harvests and reduce food prices.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14383
Розташовується у зібраннях:Modern Economics. - 2023. - Вип. 38
Статті (Факультет менеджменту)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
shebanina.pdf257,83 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.