Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14764
Назва: Time spent on milking mares and their ethological indicators
Інші назви: Витрати часу на доїння кобил і їх етологічні показники
Автори: Флоря, Ольга Костянтинівна
Нагорний, Сергій Анатолійович
Косенко, Світлана Юріївна
Чалий, Олександр Іванович
Чалая, Ольга Сергіївна
Florya, Olga
Nahornyi, Serhii
Kosenko, Svitlana
Chalyi, Oleksander
Chalaya, Olga
Ключові слова: duration of milking
timing
performance of mares
behavior
heavy breed
koumiss
тривалість доїння
хронометраж
продуктивність кобил
поведінка
ваговозна порода
кумис
Дата публікації: 2023
Видавництво: Миколаївський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Florya, O., Nahornyi, S., Kosenko, S., Chalyi, O., & Chalaya, O. (2023). Time spent on milking mares and their ethological indicators. Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science, 27(1), 30-40. doi: 10.56407/bs.agrarian/1.2023.30.
Флоря О. К., Нагорний С. А., Косенко С. Ю., Чалий О. І., Чалая О. С. Витрати часу на доїння кобил і їх етологічні показники // Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science. 2023. Вип. 27(1). С. 30-40. doi: 10.56407/bs.agrarian/1.2023.30.
Короткий огляд (реферат): Dairy horse breeding in Ukraine is not a traditional branch of animal husbandry, although its products most closely correspond to the physiology of human digestion and are especially indispensable in children’s nutrition, since the chemical composition of mares’ milk is close to that of women. To obtain mare’s milk, it is necessary to take into account the technological features of keeping, feeding animals and obtaining products specific to a particular farm, which should be reflected in technological maps. The most time-consuming process in the production of milk of all types of animals is the milking process, therefore the purpose of this work was to develop standards of time consumption for the further development of technological maps in dairy breeding and to study the productive and ethological indicators of dairy mares taking into account the serial number of milking. The research was carried out at the Kumys farm, a breeding breeder for the breeding of the Novoaleksandrivsky weight-carrying breed of horses of the Dibriv Horse Stud No. 62 branch of the State Enterprise “Studying of Ukraine” using video surveillance, time measurement, biometrics, and mathematical calculations. It was established that the time spent on milking is directly dependent on the productivity of mares and increases with the serial number of milking. Ethological studies have shown that mares willingly go to milking and in the same order and sequence to the left and right milking machines. Supplementation with oat grains takes place during milking at the milking plant, the time spent there is not enough to consume the daily requirement due to concentrated feeds, and the time spent by mares in the pre-milking area exceeds the normative indicators. Standards for time spent on the milking process have been developed, taking into account the ethological features of mares and suggestions for its improvement through the organization of standardized individual feeding and the frequency of milking, which will increase the gross production of marketable milk. The practical value of the work consists in determining the time spent on milking mares, depending on their productivity, which will later be used as normative indicators during the development of technological maps
Молочне конярство в Україні не є традиційною галуззю тваринництва, хоча його продукція найбільше відповідає фізіології травлення людини і особливо незамінна у дитячому харчуванні, оскільки молоко кобил за хімічним складом наближається до жіночого. Для отримання молока кобил необхідно враховувати технологічні особливості утримання, годівлі тварин та одержання продукції, притаманних конкретному господарству, що повинно відображатись в технологічних картах. Найбільш трудоємним процесом у виробництві молока усіх видів тварин є процес доїння, тому метою цієї роботи була розробка нормативів витрат часу для подальшого розроблення технологічних карт у молочному конярстві та вивчення продуктивних і етологічних показників дійних кобил з урахуванням порядкового номера доїння. Дослідження проводили на кумисній фермі, племінному репродукторі з розведення Новоолександрівської ваговозної породи коней філії «Дібрівський кінний завод № 62» Державного підприємства «Конярство України» з використанням методів відеоспостереження, часового вимірювання, біометрії, а також математичних розрахунків. Встановлено, що витрати часу на доїння знаходяться в прямій залежності від продуктивності кобил і підвищуються з порядковим номером доїння. Етологічні дослідження показали, що кобили охоче ідуть на доїння і в однаковій черговості і послідовності на лівий та правий доїльні станки. Підгодівля зернами вівса відбувається під час доїння на доїльній установці, часу перебування на якій не достатньо для споживання норми добової потреби за рахунок концентрованих кормів, а час перебування кобил на переддоїльному майданчику перевищує нормативні показники. Розроблено нормативи витрат часу на процес доїння, з урахуванням етологічних особливостей кобил і пропозиції з його удосконалення за рахунок організації нормованої індивідуальної годівлі та кратності доїння, що збільшить валове виробництво товарного молока. Практична цінність роботи полягає у визначенні витрат часу на доїння кобил, залежно від їх продуктивності, які в подальшому будуть використані як нормативні показники під час розробки технологічних карт
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14764
Розташовується у зібраннях:Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science. 2023. Vol. 27, № 1



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.