Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/15279
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЛагодієнко, Наталія Володимирівна-
dc.contributor.authorLagodiienko, Nataliia-
dc.contributor.authorБогданов, О. О.-
dc.contributor.authorBohdanov, O. O.-
dc.contributor.authorДідковська, М. А.-
dc.contributor.authorDidkovsʹka, M. A.-
dc.date.accessioned2023-09-27T09:24:00Z-
dc.date.available2023-09-27T09:24:00Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationЛагодієнко Н. В., Богданов О. О., Дідковська М. А. Необхідність та особливості сталого розвитку аграрного виробництва // Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка. Серія «Економічні науки». 2019. Вип. 206. С. 214–229.uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/15279-
dc.description.abstractУ статті досліджуються аспекти сталого розвитку вітчизняного аграрного виробництва з урахуванням сучасних трансформацій і з орієнтацією на зарубіжний досвід в умовах людино- та екологоцентричної аграрної економіки. Виявлено, що перехід вітчизняного аграрного виробництва на принципи сталого розвитку гальмується наявністю принципових суперечностей між ціною досягнення кожної із його складових. І суперечність – економічна складова ↔ соціальна складова; ІІ суперечність – соціальна складова ↔ екологічна складова; ІІІ суперечність - екологічна складова ↔ економічна складова Встановлено, що для розв’язання описаних суперечностей, необхідно вирішити питання черговості реалізації складових сталого розвитку аграрного виробництва оскільки цілком очевидно, що одночасно це забезпечити надзвичайно проблематично. Зокрема, за умови, коли більшість українського населення спрямовує на придбання продовольства понад 50% своїх сукупних витрат, його неможливо переконати у доцільності повного переходу на екологоощадні технології сільськогосподарського виробництва, які зумовлять підвищення цін на продукти харчування.uk_UA
dc.description.abstractThe article explores the aspects of sustainable development of domestic agricultural production, taking into account modern transformations and focusing on foreign experience in the conditions of human and ecocentric agrarian economy. It was found that the transition of domestic agricultural production to the principles of sustainable development is hampered by the existence of fundamental contradictions between the price of achieving each of its components. The first contradiction is the economic component – the social component; The second contradiction is the social component – the environmental component; The third contradiction is the environmental component – the economic component. It is established that in order to solve these contradictions, it is necessary to solve the question of the order of implementation of the components of sustainable development of agrarian production, since it is quite obvious that it is extremely problematic at the same time. In particular, provided that the majority of the Ukrainian population directs more than 50% of their total expenditures on food purchases, it is impossible to convince them of the feasibility of a full transition to environmentally friendly agricultural production technologies that will lead to higher food prices. Research has shown that the sustainable development of agricultural production in Ukraine is the development of social production in the agricultural sector of the economy on terms of social, economic and environmental components of sustainable development, which provides: ensuring the food security of the nation; ensuring effective control over the use of chemicals in agricultural production and compliance with maximum residue limits for chemicals in agricultural products; social development of rural areas; the complexity of agricultural production; competitive production based on the use of resource-saving technologies; use of equipment, technological methods and calendar terms of agricultural work, which reduce the dependence of productivity of crops and animals on weather conditions; insurance of agrarian risks; budget support for agricultural producers in volumes not less than in the EU within the limits of protected items of the state budget.-
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectсталий розвитокuk_UA
dc.subjectаграрне виробництвоuk_UA
dc.subjectаграрна економікаuk_UA
dc.subjectекономічна складоваuk_UA
dc.subjectсоціальна складоваuk_UA
dc.subjectекологічна складоваuk_UA
dc.subjectsustainable developmentuk_UA
dc.subjectagrarian productionuk_UA
dc.subjectagrarian economyuk_UA
dc.subjecteconomic componentuk_UA
dc.subjectsocial componentuk_UA
dc.subjectecological componentuk_UA
dc.titleНеобхідність та особливості сталого розвитку аграрного виробництваuk_UA
dc.title.alternativeNecessity and features of sustainable development of agricultural productionuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті (Обліково-фінансовий факультет)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vkhdtusg_2019_206_22.pdf525,43 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.