Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/16401
Назва: Investigation of constructive and technological parameters of an energy-efficient screw oil press
Автори: Доценко, Наталія Андріївна
Dotsenko, Nataliya
Горбенко, Олена Андріївна
Gorbenko, Nataliia
Бацуровська, Ілона Вікторівна
Batcurovskaya, Ilona
Дата публікації: 2023
Видавництво: Mykolayiv National Agrarian University
Бібліографічний опис: Dotsenko, N. A., Gorbenko, O. A., & Batsurovska, I. V. (2023). Investigation of constructive and technological parameters of an energy-efficient screw oil press. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 1254(1), 012135. https://doi.org/10.1088/1755-1315/1254/1/012135
Короткий огляд (реферат): The article presents the investigation of constructive and technological parameters of an energy-efficient screw oil press. It is outlined the principle of operation of an energy-efficient screw oil press. The construction of the oil press is improved by the steam atomizer that is installed in the receiving hopper under the rifled rollers for moisture-thermal treatment with steam, which is completed with the heat exchanger, heating element, expansion tank and hydro group. Also, a steam generator connected to a steam atomizer which is embodied into the receiving hopper. It was analyzed the influence of the optimization criteria (oil yield, energy consumption and press productivity) on the efficiency of the technological process. These optimization criteria depend on the main independent factors: the length of the reception and preparation chamber, the material (sunflower pulp) moisture; the heating temperature, the screw rotation speed, the linear speed of movement of screw shaft turns. The optimal constructive and technological parameters of energy-efficient screw oil press are considered. The energy-efficient screw oil press refers to the equipment of the oil enterprises of small productivity and due to its design, it allows to use a simple technological scheme of oil pressing and to reduce the amount of energy and resources spent on the technological process in the context of use in sustainable food systems.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/16401
Розташовується у зібраннях:Публікації науково-педагогічних працівників МНАУ у БД Scopus
Статті (Інженерно-енергетичний факультет)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Dotsenko_2023_IOP_Conf._Ser.__Earth_Environ._Sci._1254_012135.pdf1,39 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.