Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/17115
Назва: Залежність гістоморфологічної структури m. Longissimus thoracis у відгодівельних свинок від способу їх кастрації та живої маси
Інші назви: Dependence of the histomorphological structure of m. Longissimus thoracis in fattening pigs from the method of their castration and live weight
Автори: Андреєва, Д. М.
Andreeva, D.
Михалко, О. Г.
Mykhalko, M.
Гутий, Б. В.
Gutyj, B.
Шостя, А. М.
Shostya, A.
Лумедзе, Імін Халідович
Lumedze, Imin
Усенко, С. О.
Usenko, S.
Лумедзе, Тетяна Семенівна
Lumedze, Tetiana
Андрєєва, Діана Миколаївна
Рябова, Діана Миколаївна
Ключові слова: свинка
імунокастрація
передзабійна маса
м'язові волокна
гістологічний зріз
саркоплазма
ніжність м’яса
gilts
immunocastration
pre-slaughter mass
muscle fibers
histological section
sarcoplasm
meat tenderness
Дата публікації: 2024
Бібліографічний опис: Залежність гістоморфологічної структури m. Longissimus thoracis у відгодівельних свинок від способу їх кастрації та живої маси / Д. М. Андреєва та ін. НВ ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. Серія: ветеринарні науки. 2024. Т. 26, № 100. С. 49–56. URL: https://doi.org/10.32718/nvlvet-a10007.
Короткий огляд (реферат): У статті вивчалась залежність гістологічної структури m. Longissimus thoracis у імунокастрованих за допомогою вакцини “Improvak” фірми “Zoetis”, USA і некастрованих свинок, відгодованих в умовах промислової технології виробництва свинини, забитих за різної їх живої маси. Для дослідження було сформовано дві піддослідні групи свинок в кількості 220 голів кожна, отриманих від свиноматок ірландського ландрасу та ірландського йоркширу, яких осіменяли спермою кнурів синтетичної лінії MakGro. У віці 72 доби за середньої живої маси 26 кг вони були поставлені на відгодівлю, де свинок дослідної групи на 112 добу життя провакцинували вакциною “Improvak” фірми “Zoetis”, USA в кількості 2 мл, провели ревакцинацію тією ж вакциною і в тій же кількості на 148-у добу життя. Тоді як свинки контрольної групи не піддавались процедурі кастрації. Встановлено, що в m. Longissimus thoracis у імунокастрованих свинок за допомогою вакцини “Improvak” відбулося зменшення діаметра м’язових волокон на 15 мікрометрів і поглинання волокнами більшої кількості саркоплазми, що на тлі збільшення вмісту паренхіматозних компонентів на 14 % вказує на підвищення соковитості й ніжності м’яса. Доведено, що в результаті імунної кастрації свинок їх м’язові волокна m. Longissimus thoracis припиняють ріст, але набувають корисних властивостей, а саме: зволожуються і жиріють. Визначено, що передзабійна маса не мала істотного впливу на гістологічні параметри найдовшого м’яза спини досліджуваних свинок.
-
The article investigated the dependence of the histological structure of m. Longissimus thoracis muscle in immunocastrated pigs vaccinated with the “Improvak” vaccine from the company “Zoetis”, USA, and in non-castrated pigs fattened under the conditions of industrial pork production and slaughtered at different live weights. For the study, two experimental groups of 220 gilts each were formed, derived from Irish Landrace and Irish Yorkshire sows and inseminated with semen from boars of the MakGro synthetic line. At the age of 72 days, with an average live weight of 26 kg, they were brought to a fattening farm where the piglets of the research group were vaccinated on the 112th day of life with the vaccine “Improvak” from the company “Zoetis”, USA, in a quantity of 2 ml. They were re-vaccinated on the 148th day of life with the same vaccine and in the same quantity. The pigs in the control group were not castrated. It was found that in m. Longissimus thoracis muscle of immunocastrated pigs using the “Improvak” vaccine, the diameter of the muscle fibres decreased by 15 micrometres and the fibres absorbed more sarcoplasm, which, against the background of a 14 % increase in the content of parenchymal components, indicates an increase in the juiciness and tenderness of the meat. It has been shown that the muscle fibres of the longissimus thoracis no longer grow as a result of the immunocastration of pigs, but take on useful properties, i.e. become hydrated and fat. It was found that pre-slaughter weight had no significant effect on the histological parameters of the longest back muscle of the pigs studied.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/17115
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет ТВППТСБ)
Статті аспірантів МНАУ

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
7.pdf2,02 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.