Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/17115
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorАндреєва, Д. М.-
dc.contributor.authorAndreeva, D.-
dc.contributor.authorМихалко, О. Г.-
dc.contributor.authorMykhalko, M.-
dc.contributor.authorГутий, Б. В.-
dc.contributor.authorGutyj, B.-
dc.contributor.authorШостя, А. М.-
dc.contributor.authorShostya, A.-
dc.contributor.authorЛумедзе, Імін Халідович-
dc.contributor.authorLumedze, Imin-
dc.contributor.authorУсенко, С. О.-
dc.contributor.authorUsenko, S.-
dc.contributor.authorЛумедзе, Тетяна Семенівна-
dc.contributor.authorLumedze, Tetiana-
dc.contributor.authorАндрєєва, Діана Миколаївна-
dc.contributor.authorРябова, Діана Миколаївна-
dc.date.accessioned2024-03-13T09:08:21Z-
dc.date.available2024-03-13T09:08:21Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationЗалежність гістоморфологічної структури m. Longissimus thoracis у відгодівельних свинок від способу їх кастрації та живої маси / Д. М. Андреєва та ін. НВ ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. Серія: ветеринарні науки. 2024. Т. 26, № 100. С. 49–56. URL: https://doi.org/10.32718/nvlvet-a10007.uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/17115-
dc.description.abstractУ статті вивчалась залежність гістологічної структури m. Longissimus thoracis у імунокастрованих за допомогою вакцини “Improvak” фірми “Zoetis”, USA і некастрованих свинок, відгодованих в умовах промислової технології виробництва свинини, забитих за різної їх живої маси. Для дослідження було сформовано дві піддослідні групи свинок в кількості 220 голів кожна, отриманих від свиноматок ірландського ландрасу та ірландського йоркширу, яких осіменяли спермою кнурів синтетичної лінії MakGro. У віці 72 доби за середньої живої маси 26 кг вони були поставлені на відгодівлю, де свинок дослідної групи на 112 добу життя провакцинували вакциною “Improvak” фірми “Zoetis”, USA в кількості 2 мл, провели ревакцинацію тією ж вакциною і в тій же кількості на 148-у добу життя. Тоді як свинки контрольної групи не піддавались процедурі кастрації. Встановлено, що в m. Longissimus thoracis у імунокастрованих свинок за допомогою вакцини “Improvak” відбулося зменшення діаметра м’язових волокон на 15 мікрометрів і поглинання волокнами більшої кількості саркоплазми, що на тлі збільшення вмісту паренхіматозних компонентів на 14 % вказує на підвищення соковитості й ніжності м’яса. Доведено, що в результаті імунної кастрації свинок їх м’язові волокна m. Longissimus thoracis припиняють ріст, але набувають корисних властивостей, а саме: зволожуються і жиріють. Визначено, що передзабійна маса не мала істотного впливу на гістологічні параметри найдовшого м’яза спини досліджуваних свинок.uk_UA
dc.description.abstract--
dc.description.abstractThe article investigated the dependence of the histological structure of m. Longissimus thoracis muscle in immunocastrated pigs vaccinated with the “Improvak” vaccine from the company “Zoetis”, USA, and in non-castrated pigs fattened under the conditions of industrial pork production and slaughtered at different live weights. For the study, two experimental groups of 220 gilts each were formed, derived from Irish Landrace and Irish Yorkshire sows and inseminated with semen from boars of the MakGro synthetic line. At the age of 72 days, with an average live weight of 26 kg, they were brought to a fattening farm where the piglets of the research group were vaccinated on the 112th day of life with the vaccine “Improvak” from the company “Zoetis”, USA, in a quantity of 2 ml. They were re-vaccinated on the 148th day of life with the same vaccine and in the same quantity. The pigs in the control group were not castrated. It was found that in m. Longissimus thoracis muscle of immunocastrated pigs using the “Improvak” vaccine, the diameter of the muscle fibres decreased by 15 micrometres and the fibres absorbed more sarcoplasm, which, against the background of a 14 % increase in the content of parenchymal components, indicates an increase in the juiciness and tenderness of the meat. It has been shown that the muscle fibres of the longissimus thoracis no longer grow as a result of the immunocastration of pigs, but take on useful properties, i.e. become hydrated and fat. It was found that pre-slaughter weight had no significant effect on the histological parameters of the longest back muscle of the pigs studied.-
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectсвинкаuk_UA
dc.subjectімунокастраціяuk_UA
dc.subjectпередзабійна масаuk_UA
dc.subjectм'язові волокнаuk_UA
dc.subjectгістологічний зрізuk_UA
dc.subjectсаркоплазмаuk_UA
dc.subjectніжність м’ясаuk_UA
dc.subjectgiltsuk_UA
dc.subjectimmunocastrationuk_UA
dc.subjectpre-slaughter massuk_UA
dc.subjectmuscle fibersuk_UA
dc.subjecthistological sectionuk_UA
dc.subjectsarcoplasmuk_UA
dc.subjectmeat tendernessuk_UA
dc.titleЗалежність гістоморфологічної структури m. Longissimus thoracis у відгодівельних свинок від способу їх кастрації та живої масиuk_UA
dc.title.alternativeDependence of the histomorphological structure of m. Longissimus thoracis in fattening pigs from the method of their castration and live weightuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет ТВППТСБ)
Статті аспірантів МНАУ

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
7.pdf2,02 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.