Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3392
Назва: Моделювання лактаційних кривих молочних корів за допомогою аналізу головних компонент (PCA)
Інші назви: Моделирование лактационных кривых молочных коров с помощью анализа главных компонент (PCA)
Modelling of the lactation curves in dairy cattle on the basis of Principal Component Analysis (PCA)
Автори: Крамаренко, Олександр Сергійович
Крамаренко, Александр Сергеевич
Kramarenko, Alexander
Крамаренко, Сергій Сергійович
Крамаренко, Сергей Сергеевич
Kramarenko, Sergej
Кузьмічова, Н. І.
Кузьмичёва, Н. И.
Kuzmichova, N.
Ключові слова: лактаційна крива
персистентність
Аналіз Головних Компонент (PCA)
молочна худоба
лактационная кривая
персистентность
Анализ Главных Компонент (PCA)
молочный скот
lactation curve
persistency
Principle Component Analysis (PCA)
dairy cattle
Дата публікації: 2017
Бібліографічний опис: Крамаренко C. С. Моделювання лактаційних кривих молочних корів за допомогою аналізу головних компонент (PCA) / С. С. Крамаренко, Н. І. Кузьмічова, О. С. Крамаренко // Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2017. - Вип. 4 (96). - С. 115-125.
Короткий огляд (реферат): В дослідженні були використані дані щодо походження та показників лактаційної діяльності (n = 526) під час 1-9-ої лактацій 113 корів червоної степової породи, які були нащадками 6 бугаїв-плідників та утримувались в ДП «Племрепродуктор» Степове» (Миколаївська область, Україна) протягом 2001-2014 рр. Крім того, сумарний надій за 305 днів лактації (Y305) було використано для вивчення впливу віку та місяця отелення корів на форму їх лактаційних кривих. PC1 мала вірогідні та позитивні кореляції із М3…М9, що варіювали в межах від 0,658 до 0,938, у той час як PC2 мала вірогідні та позитивні кореляції з М2-М3 (0,695…0,717), але високі та негативні із М9-М19 (-0,673…-0,661). Таким чином, PC1 обумовлює потенціальний рівень молочної продуктивності, у той час як PC2 характеризує персистентність лактаційної кривої (швидкість зниження молочної продуктивності після досягнення піку). Встановлено, що номер отелення, вік та місяць отелення корів також здатні змінювати стандартну форму лактаційної кривої.
Данные о происхождении и показатели лактационной деятельности (n = 526) во время 1-9-й лактаций 113 коров красной степной породы, которые были потомками 6 быков-производителей и содержались в ГП «Племрепродуктор» Степове» (Николаевская область, Украина) в течение 2001-2014 гг. были использованы в исследовании. Кроме того, суммарный надой за 305 дней лактации (Y305) был использован для изучения влияния возраста и месяца отела коров на форму их лактационных кривых. PC1 имела достоверные и положительные корреляции с М3 ... М9, что варьировали в пределах от 0,658 до 0,938, тогда как PC2 имела достоверные и положительные корреляции с М2-М3 (0,695 ... 0,717), но высокие и отрицательные с М9-М19 (-0,673 ... -0,661). Таким образом, PC1 определяет потенциальный уровень молочной продуктивности, тогда как PC2 характеризует персистентность лактационной кривой (скорость снижения молочной продуктивности после достижения пика). Установлено, что номер отела, возраст и месяц отела коров также способны изменять стандартную форму лактационной кривой.
Data on the origin and indices of lactation activity (n = 526) during the lst-l9th lactations of 113 Red Steppe cows, which were descendants of 6 bull-producers and were kept in the State Enterprise "Plemreproduktor" Stepove»(Mykolayiv region, Ukraine) during 2001-2014 were used in the study. In addition, the total yield for 305 days of lactation (Y305) was used to study the eff ect of the age and month of calving of cows on the shape of their lactational curves. PC1 had signifi cant and positive correlations with M3 ... M9, which varied from 0.658 to 0.938, whereas PC2 had reliable and positive correlations with M2-M3 (0.695 ... 0.717), but high and negative with M9-M19 (-0.673 ...-0.661). Thus, PC1 determines the potential level of milk productivity, whereas PC2 characterizes the persistence of the lactation curve (the rate of decline in milk production after reaching the peak). It is established that the calving number, age and month of calving of cows are also able to change the standard form of the lactation curve.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3392
Розташовується у зібраннях:Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2017. - Вип. 4 (96).
Статті (Факультет ТВППТСБ)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
n96v4r2017kramarenko.pdf364,63 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.