Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/8298
Назва: Доступність збалансованого харчування на рівні науково обґрунтованих норм для всіх верств населення України
Інші назви: Availability of balanced nutrition at the level of scientific basis for norms of all layers of the population of Ukraine
Автори: Ягодзінська, Анна Станіславівна
Yahodzinska, Anna
Ключові слова: production
consumption
indicators
aloric content of food
norm of consumption
production
innovative technologies
виробництво
споживання
індикатори
калорійність харчування
норма споживання
продукція
інноваційні технології
Дата публікації: 2020
Бібліографічний опис: Ягодзінська А. С. Доступність збалансованого харчування на рівні науково обґрунтованих норм для всіх верств населення України // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Серія: Економічні науки. 2020. Вип. 22 (94). С. 17-21. DOI: https://doi.org/10.32718/nvlvet-e9403.
Короткий огляд (реферат): The basis of all life processes of the human body is a constant metabolism between the body and the environment. From the environment, people consume oxygen, water and food. The role of food is to replenish energy and tissue elements necessary for growth, development and functioning of the body, ensuring metabolic processes, normal health and efficiency. Rational nutrition (ratio – reasonable) is a physiologically complete nutrition of healthy people taking into account their age, sex, nature of work and other factors. Nutritional nutrition contributes to maintaining good health, resistance to harmful environmental factors, high physical and mental capacity, as well as active longevity. The article is devoted to the issues of accessibility to a balanced diet at the level of scientifically substantiated norms of the population of Ukraine. The main problems of mankind are covered, such as: poverty, hunger, malnutrition and food security, etc. Based on statistics for the last few years, the article has calculated and reflected such indicators as: the level of poverty in Ukraine according to national accounts and the upper poverty level of $ 5.50. US per day according to the World Bank, %, the dynamics of indicators of meat consumption in Ukraine, the compliance of indicators of meat consumption in Ukraine with rational standards, etc. The importance of solving problematic issues of food security, which affects the level of socio-economic development of society and countries in general, the ratio of production, consumption and demand for sugar and oil in Ukraine, the prevalence of malnutrition in children and adults in Ukraine, the ratio of nutrition standards in secondary schools for one-time nutrition of students and the physiological needs of the population of Ukraine in basic nutrients and energy. The concept of rational nutrition is revealed. The state of food security determines, in particular, the level of food security, is the key to socio-economic development of society. For the world agricultural system there is a growing trend in declining inventories, rising prices, increasing differences in the level of agricultural development in countries with economic crises and globalization. The availability of a balanced diet at the level of scientifically sound standards for all segments of the population is also considered, which today is one of the main challenges of our time, which gives our study importance and significance.
Основою всіх життєвих процесів організму людини є постійний обмін речовин між організмом і навколишнім середовищем. Із довкілля людина споживає кисень, воду і харчові продукти. Роль їжі полягає в поповненні енергії і тканинних елементів, необхідних для росту, розвитку і функціонування організму, забезпечення обмінних процесів, нормального стану здоров’я і працездатності Рацiональне харчування (ratio – розумний) – це фiзiологiчно повноцiнне харчування здорових людей iз врахуванням їх вiку, статi, характеру працi та iнших факторiв. Рацiональне харчування сприяє збереженню здоров’я, опiрностi шкiдливим факторам навколишнього середовища, високiй фiзичнiй та розумовiй працездатностi, а також активному довголiттю. Статтю присвячено питанням доступності збалансованому харчуваню на рівні науково обґрунтованих норм населення України. Висвітлено основні проблеми людства таких як: бідність, голод, недостатнє харчування та продовольче забезпечення, та ін. На основі статистичних даних за останні декілька років у статті було розраховано та відображено такі показники як: рівень бідності в Україні за національними рахунками та верхній рівень бідності в 5,50 дол. США на день за даними Світового банку, %, динаміку індикаторів споживання м’яса в Україні, відповідність індикаторів споживання м’яса в Україні раціональним нормам та ін. Вказується на важливість вирішення проблемних питань продовольчого забезпечення, що впливає на рівень соціально-економічного розвитку суспільства країн і регіонів світу загалом, співвідношення виробництва, споживання та потреби цукру та олії в Україні, поширеність захворювань в результаті неправильного харчування у дітей та дорослих в Україні, співвідношення норм харчування у загальноосвітніх навчальних закладах для одноразового харчування учнів та фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії. Розкрито поняття раціонального харчування. Стан продовольчої безпеки визначає, зокрема, рівень забезпеченості населення продовольством, є запорукою соціально-економічного розвитку суспільства. Для світової аграрної системи зростає тенденція у зменшенні товарних запасів, зростання цін, посилення відмінностей у рівні розвитку сільського господарства країн в умовах економічних криз та світової глобалізації. Також розглянуто доступність збалансованого харчування на рівні науково обгрунтованих норм для всіх верств населення, що на сьогоднішній день є одним із головних викликів сучасності, що надає нашому дослідженню важливість та значимість.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/8298
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет менеджменту)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Науковий вісник імені Гжицького.pdf410,53 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.