Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/8922
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorХрамкова, Ольга Миколаївна-
dc.contributor.authorKhramkova, O. M.-
dc.date.accessioned2021-03-25T09:55:04Z-
dc.date.available2021-03-25T09:55:04Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationХрамкова О. М. Господарсько-біологічні особливості, адаптаційні властивості свиней ірландського походження та їх використання за різних методів розведення : автореф.. ... канд. сільськогосподарських наук 06.02.01 – розведення та селекція тварин. Сільськогосподарські науки / наук. керівник М. Г. Повод. Дніпро, 2020. 25 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/8922-
dc.description.abstractДисертаційна робота присвячена оцінці господарсько-біологічних особливостей, адаптаційних властивостей свиней ірландського походження та їх використання за різних методів розведення для одержання комерційних гібридів в умовах України. В умовах промислового господарства Степу України встановлено що найкращою материнською формою для гібридизації є поєднання (♀Й×♂Л) ірландської селекції при їх схрещуванні з кнурами лінії «MaxGrow» ірландської селекції. Доведено, що відгодівельні показники фінальних гібридів є кращими за використання в якості материнської форми свиноматок F1 (♀Лі×♂Йі) у поєднані з кнурами синтетичних ліній зарубіжного походження, порівняно із поєднаннями тих же кнурів зі свиноматками F1 (♀Йі×♂Лі). Визначено, що свиноматки вітчизняної селекції, порівняно з аналогами зарубіжної як при чистопородному розведенні, так і при схрещуванні відрізняються кращим на 0,12-0,24 бали коефіцієнтом адаптації та на 0,4-5,4 бали індексом теплостійкості. Встановлено, що тварини зарубіжних генотипів перевершували своїх ровесників вітчизняної селекції за виходом м’яса на 2,7-4,2%, водночас, якісні показники м’яса були кращими у тварин вітчизняної селекції. Доведено, що сила впливу породних поєднань на вміст м’яса в туші вірогідно склала 27,3%, а передзабійна жива маса мала силу впливу на цей показник 6,0%.uk_UA
dc.description.abstractThe dissertation is devoted to the assessment of economic and biological features, adaptive properties of Irish origin pigs and their use with different breeding methods to obtain commercial hybrids in Ukraine. In the conditions of industrial farming of Ukrainian steppe, it is established that the combination (♀Y×♂L) of Irish origin is the best maternal form for hybridization when sows are crossed with boars of the "MaxGrow" line of Irish selection. It is proved that the fattening indicators of the final hybrids are better with the use of F1 (♀Lі×♂Yі) sows as the maternal form in crossing with boars of synthetic lines of foreign origin compared to crossing the same boars with F1 (♀Yі×♂Lі) sows. It is determined that sows of native selection in comparison with foreign ones, both during pure-breeding and crossing, differ in the coefficient of adaptation better by 0.12-0.24 points and the heat resistance index better by 0.4-5.4 points. It is found that stress-sensitive piglets were absent among the offspring of native animals, while they were found in the amount of 6% among purebred piglets of Irish origin. All local piglets of different genetic combinations had more stress-sensitive individuals than purebred ones. The most sensitive to stress were animals with high nominal blood relationship of Danish Landrace breed (18- 33%). It is found that pigs of foreign origin had greater weight loss during transportation compared to native animals. The increase of pre-slaughter weight of pigs to 120 kg led to a decrease of weight loss during transportation by 0.2-0.3%. The impact of the breed crossing on weight loss during transportation was 33.1%, while the weight loss was 7.36%. It is found that animals of foreign genotypes exceeded their domestic peers in meat yield by 2.7-4.2%, while the quality of meat was better in native animals. In animals of all experimental genotypes, with an increase of pre-slaughter weight from 100 to 120 kg, the thickness of the back fat, the mass of the ham, and the area of the "ribeye muscle" increased significantly. The meat yield, with an increase of preslaughter weight by 20 kg, decreased less in the carcasses of animals of foreign selection compared to the carcasses of animals of native selection. It is shown that the impact of breed crossing on the meat content in the carcass was about 27.3%, while the pre-slaughter live weight had an impact on this figure about 6.0%. It is proved that the meat of animals of all experimental groups had a level of acidity and moisture retention within the norm, according to the European category NOR (normal). Meat of animals of native selection, with both slaughter weight of 100 and 120 kg, has the best quality indicators. It is found that the meat of animals obtained from intensive commercial genotypes of foreign selection has a higher protein content and lower fat and ash content compared to the meat of native pigs. It is proved that the most economically advantageous is the fattening of pigs obtained from a combination of "MaxGrow" boars with Li × Yi and Yi × Li sows up to a live weight of 120 kg, where the level of profitability is 63%.-
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectсвиніuk_UA
dc.subjectметоди розведенняuk_UA
dc.subjectзарубіжні генотипиuk_UA
dc.subjectкомерційні гібридиuk_UA
dc.subjectтермінальна лініяuk_UA
dc.subjectпродуктивністьuk_UA
dc.subjectpigsuk_UA
dc.subjectbreeding methodsuk_UA
dc.subjectforeign genotypesuk_UA
dc.subjectcommercial hybridsuk_UA
dc.subjectterminal lineuk_UA
dc.subjectproductiveuk_UA
dc.titleГосподарсько-біологічні особливості, адаптаційні властивості свиней ірландського походження та їх використання за різних методів розведенняuk_UA
dc.title.alternativeEconomic and biological features, adaptive properties of Irish origin pigs and their use with different breeding methods.uk_UA
dc.typePreprintuk_UA
Розташовується у зібраннях:Автореферати

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
hramkova.pdf578,68 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.