Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/9311
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorПетрова, Олена Іванівна-
dc.contributor.authorКачанова, Тетяна Володимирівна-
dc.contributor.authorМанушкіна, Тетяна Володимирівна-
dc.contributor.authorТрибрат, Руслан Олександрович-
dc.contributor.authorСмірнова, Ірина Вікторівна-
dc.contributor.authorPetrova, Olena-
dc.contributor.authorKachanova, Tatiana-
dc.contributor.authorManushkina, Tetyana-
dc.contributor.authorTribrat, Ruslan-
dc.contributor.authorSmirnova, Irina-
dc.date.accessioned2021-05-20T13:08:45Z-
dc.date.available2021-05-20T13:08:45Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationPetrova О, Kachanova T, Manuchkina Т, Trybrat R, Smirnova І. Quality of garden strawberry fruit grown under conditions of technogenic pollution // Food science and technology. 2020. Vol. 14, Issue4. P.122-129.uk_UA
dc.identifier.urihttp://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/9311-
dc.description.abstractОцінено якість плодів суниці садової, вирощеної на техногенно забруднених ґрунтах. Найбільше Cu і Zn у плодах зафіксовано за внесення рекомендованої дози добрив (N90P60К30 врозкид), внесення меліорантусорбенту GREENODIN GRAY дозволяє знизити вміст Cu і Zn у ягодах суниці на 39 та 59% відповідно. При вивченні ранньостиглих сортів суниці Ольвія та Розана київська доведено і сортові розходження в мікроелементному складі плодів, що дозволяє вважати підбір сорту також потенційно ефективним прийомом одержання екологічно безпечної продукції. Для обох досліджуваних сортів суниці характерна інтенсивна транслокація Cu і Zn у плоди. Однак у сорту Розана київська плоди містили Cu відповідно у 3 рази більше, ніж у сорту Ольвія. Вищий вміст Zn у плодах також зазначений по сорту Розанна київська (у 1,5 рази). При внесенні рекомендованої дози добрив N90P60К30 у ягодах сорту Ольвія зафіксовано критерії потенціальної лежкості й транспортабельності ягід: стійкість до фітопатогенів, щільна консистенція ягід, вміст сухих речовин 10.08%, внаслідок чого ягоди сорту Ольвія мали максимальний термін зберігання в холодильних камерах при температурі 0,5°С і відносній вологості повітря 90% – 7 діб. У відмічених зразках ягід цукрово-кислотний індекс мав максимальний показник 6,9%, однак вітамін С був у мінімальній кількості. На підставі даних досліджень, у виробництво впроваджено технологію вирощування суниці сорту Ольвія із внесенням N90P60К30 разом з меліорантом-сорбентом GREENODIN GRAY, 500 кг/га врозкид під основний обробіток ґрунту та N90P60К30 з поливною водою, ягоди якої відрізнялися стійкістю до захворювань і ураження фітопатогенами при зберіганні, високою харчовою цінністю та мали схильність до меншого накопичення екотоксикантів. Урожайність ягід у перший рік використання плантації становила 65 ц/га, вміст нітратів та важких металів у ягодах не перевищував гранично допустиму концентрацію.uk_UA
dc.description.abstractThe quality of fruit of garden strawberries grown on technogenically contaminated soils has been assessed. The highest level of copper and zinc in the fruit was recorded after broadcasting the recommended quantity of the fertiliser N90P60К30. Introduction of the sorbent ameliorant GREENODIN GRAY reduced the content of copper and zinc in the strawberries by 39 and 59% respectively. Researching the early-ripening strawberry cultivars Olviya and Rozana Kyivska has revealed varietal differences in the fruit’s trace element composition. Thus, it can be considered that selection of the proper cultivar is another effective method of obtaining environmentally safe products. Both strawberry cultivars under study were characterised by intense translocation of Cu and Zn into fruit. However, the Rozana Kyivska fruit contained 3 times more copper than the cultivar Olviya did. The zinc level, too, was higher in the Rozana Kyivska fruit (by 1.5 times). When introducing the recommended quantity of the fertiliser N90P60К30, the following criteria for the potential storability and transportability of the Olviya berries were recorded: resistance to phytopathogens, dense consistency of a berry, and the dry matter content 10.08%. As a result, the Olviya berries had the longest shelf life – 7 days, when stored in cooling chambers at 0.5°С and relative air humidity 90%. The sugar-acid index in these samples had the maximum value 6.9%, but the amount of vitamin C was at a minimum. This research has become the basis for practical application of a technology of growing strawberries of the cultivar Olviya. The technology involves broadcasting the fertiliser N90P60К30 together with the sorbent ameliorant GREENODIN GRAY (500 kg/ha) during the primary tillage, and introduction of N90P60К30 with irrigation water. The resulting Olviya berries are resistant to diseases and phytopathogenic damage during storage, have high nutritional value, and are less likely to accumulate ecotoxicants. The yield of berries in the first year of using the plantation was 6,200–6,500kg/ha. The content of nitrates and heavy metals in the berries did not exceed the maximum permissible concentration.-
dc.language.isoenuk_UA
dc.subjectсуниця садоваuk_UA
dc.subjectсортuk_UA
dc.subjectважкі металиuk_UA
dc.subjectхарчова цінністьuk_UA
dc.subjectекологічно безпечна продукціяuk_UA
dc.subjectgarden strawberryuk_UA
dc.subjectcultivaruk_UA
dc.subjectheavy metalsuk_UA
dc.subjectnutritional valueuk_UA
dc.subjectenvironmentally safe productuk_UA
dc.titleЯкість плодів суниці садової при вирощуванні в умовах техногенного забрудненняuk_UA
dc.title.alternativeQuality of garden strawberry fruit grown under conditions of technogenic pollutionuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Публікації науково-педагогічних працівників МНАУ у БД Web of Science
Статті (Факультет агротехнологій)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
document.pdf798,04 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.