Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/9883
Назва: Перспективи розвитку органічного землеробства України
Інші назви: Prospects for the Organic Agriculture Development of Ukraine
Автори: Гаража, О. П.
Garazha, O.
Ключові слова: органічне землеробство
сертифікація
аграрний сектор
маркування
збут
маркетинг
organic farming
certification
agricultural sector
marking
sale
marketing
Дата публікації: 2021
Бібліографічний опис: Гаража О. П. Перспективи розвитку органічного землеробства України. Modern Economics. 2021. № 27(2021). С. 29-34. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V27(2021)-04.
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена перспективам розвитку органічного землеробства у контексті забезпечення населення екологічно чистою та якісною агропродовольчою продукцією. Метою статті є розкриття організаційно-правових засад розвитку органічного землеробства, аналіз сучасного стану та подальших перспектив. Обґрунтовано важливість розвитку органічного землеробства в умовах формування ринку земель сільськогосподарського призначення та створення екологічної безпеки сталого землекористування. У статті розглянуто теоретичні підходи до тлумачення поняття «органічного землеробства» у різних країнах Європи. Проаналізовано нормативно-правові акти, відповідно до яких на теперішній час здійснюється регулювання органічного землеробства. Досліджено динаміку площ під органічним землеробством та кількість сертифікованих органічних господарств, які є виробниками органічної продукції. Розглянуто розмір державної підтримки товаровиробників органічної продукції. Виявлено, що економічна ефективність вирощування органічної продукції залежить від успішної збутової політики підприємства, яке впроваджує активну маркетингову систему з пошуку покупців не тільки на внутрішньому, але й зовнішньому аграрних ринках. Розроблено модель переходу від традиційного до органічного землеробства, яка складається з наступних етапів: формування земельного банку для органічного землеробства, перехідний період від традиційного до органічного землеробства, маркування та сертифікація (щорічна), маркетинг та економічна ефективність виробництва органічної продукції.
The article is devoted to the prospects of organic agriculture development in the context of providing the population with ecologically clean and high-quality agri-food products. The purpose of the article is to reveal the organizational and legal foundations of the organic farming development, analysis of the current state and future prospects. Results. The importance of the organic farming development in the conditions of the agricultural lands market formation and ecological safety creation of sustainable land use has been substantiated. The theoretical approaches to the interpretation of the "organic farming" concept in different European countries have been considered in the article. The normative legal acts with the help of which the regulation of organic agriculture is carried out today have been analyzed. The dynamics of areas under organic farming and the number of certified organic farms that are producers of organic products have been studied. The size of the state support of organic products commodity producers has been considered. It was found that the economic efficiency of growing organic products depends on the successful sales policy of the company, which implements an active marketing system to find buyers not only in domestic but also foreign agricultural markets. A transition model from traditional to organic farming has been developed, which consists of the following stages: formation of a land bank for organic farming, transition from traditional to organic farming, labeling and certification (annual), marketing and economic efficiency of organic production. Conclusions. It has substantiated that one of the main tasks for today is to develop an organic farming that will determine the key aspects for further priority of modern agricultural production. Thus, it balances the socio-economic needs of society, business and the natural resource potential of land use, providing the population with high-quality and ecologically clean food in an ecologically safe environment. One of the key directions for the development of organic farming in Ukraine should be: a shortage of organic products in the world and European markets, which opens up great opportunities for Ukrainian producers of organic products; as well as innovative technologies for growing organic products that reduce production costs, and high prices and demand provide high income even with lower crop yields, unlike traditional farming methods, which provides higher financial and economic indicators of certified organic farms and ensures additional income; as well as stimulation of organic production, which should be provided with financial and preferential support from the state, which is interested in the health of the nation and an ecologically clean environment.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/9883
Розташовується у зібраннях:Modern Economics. - 2021. - Вип. 27

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
garazha.pdf251,73 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.