Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/10754
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Вдовиченко, Юрій Васильович, науковий керівник | - |
dc.contributor.author | Нечмілов, Віктор Миколайович | - |
dc.contributor.author | Nechmilov, V. | - |
dc.date.accessioned | 2022-01-17T11:47:59Z | - |
dc.date.available | 2022-01-17T11:47:59Z | - |
dc.date.issued | 2019 | - |
dc.identifier.citation | Нечмілов В. М. Оптимізація технологічних прийомів дорощування гібридного молодняку свиней ірландської селекції в умовах промислової технології : дис. ... кандидата сільськогосподарських наук 06.02.04 – технологія виробництва продуктів тваринництва. Сільськогосподарські науки / наук. керівник Ю. В. Вдовиченко. Миколаїв, 2019. 204 с. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/10754 | - |
dc.description.abstract | Дисертація присвячена вивченню різних типів годівлі та тривалості дорощування, їхнього впливу на ріст, витрати корму, збереженість гібридного молодняку свиней у цей період, подальшу реалізацію їх відгодівельних та м’ясних якостей й виробничу ефективність їхнього вирощування. Для порівняння було взято сухий, рідкий та вологий типи годівлі поросят на дорощуванні, традиційний (77 діб) та скорочений (70 діб) вік передачі поросят на відгодівлю. В усі календарні пори року за рідким типом годівлі поросята щодоби споживали більше на 2,3-13,7% корму, мали вищу на 2,6-11,8% енергію росту і, як наслідок, досягали вищої на 2,6-13,9% живої маси при переведенні на відгодівлю, порівняно із сухим типом годівлі. Збереженість поросят також залежала від сезону і була кращою за сухого типу годівлі в усі пори року, крім весни. Конверсія корму, за сухого типу годівлі, виявилася більш ефективнішою взимку, тоді як навесні вона була кращою за рідкого типу годівлі. Влітку і восени практичної різниці за цим показником не встановлено. Визначено суттєвий (12,6%; р<0,001) вплив типу годівлі на інтенсивність росту поросят і помірний вплив (4,6%; р<0,05) пори року на збереженість поросят у період їхнього дорощування. Водночас конверсія корму суттєво не залежала від типу годівлі та сезону. Тип годівлі під час дорощування вплинув на відгодівельні показники свиней. При їхній відгодівлі найкращу збереженість, енергію росту та конверсію корму виявили тварини, які мали рідкий тип годівлі. Водночас свині, які споживали під час дорощування вологі мішанки зі зволоженням їх у годівницях, поступалися за відгодівельними показниками своїх аналогів, які мали на дорощуванні рідкий тип годівлі, але переважали своїх ровесників, котрі в цей період споживали сухий корм. Встановлено взаємозв’язок збільшення усіх морфометричних показників туш свиней піддослідних груп із збільшенням їхньої передзабійної живої маси. Проте, не встановлено залежності морфометричних показників туш свиней від типу їх годівлі на дорощуванні. З’ясовано, що м’ясо тварин усіх піддослідних груп відповідало вимогам ДСТУ 7158:2010 «М’ясо. Свинина в тушах і півтушах. Технічні умови», але мало відносно низький рівень вологоутримуючої здатності незалежно від живої маси тварин, а також комбінації способів згодовування кормів у періоди дорощування і відгодівлі. Виявлено, що за скорочений – на сім діб, термін дорощування, поросята як за сухого, так і за рідкого типів годівлі, мали тенденцію до незначного зниження середньодобових приростів у цей період та покращення конверсії корму. У результаті відгодівлі встановлено, що як за сухого, так і за рідкого типу годівлі на дорощувані, свині зі скороченою його тривалістю, мали вищу енергію росту на відгодівлі, кращу конверсію корму, раніше досягали кінцевої живої маси та мали вищий комплексний індекс відгодівельних якостей, порівняно з їх аналогами, які мали традиційну тривалість дорощування. Передзабійна жива маса тварин не мала системного впливу на різницю за відгодівельними показниками тварин при традиційному й скороченому терміні дорощування та типів годівлі під час його проведення. Однак, за всіма ваговими категоріями, при закінченні відгодівлі спостерігалася тенденція до підвищення інтенсивності росту за рідкого типу годівлі на дорощуванні, порівняно з сухим за скорочений термін відносно традиційного. Вік досягнення кінцевої маси та тривалість відгодівлі найбільше залежали від кінцевої маси на відгодівлі, далі від типу годівлі та тривалості дорощування. Відзначено збільшення середньодобового споживання корму з підвищенням кінцевої живої маси свиней. Водночас не встановлено залежності середньодобового споживання корму від типу годівлі поросят на дорощуванні та його тривалості. Виявлено залежність між забійною масою, морфометричними показниками туш свиней і їхньою передзабійною живою масою. Не встановлено різниці за забійним виходом, товщиною шпику, довжиною напівтуші та беконної половинки, масою задньої третини напівтуші у свиней з традиційною та скороченою тривалістю дорощування і передзабійною живою масою 100, 110 та 120 кг. Уперше в умовах промислової технології розроблено спосіб раннього переведення гібридного молодняку свиней ірландської селекції на відгодівлю, що передбачає скорочення на 7 діб тривалості його дорощування і сприяє підвищенню енергії росту тварин на 1,2-4,2%, покращенню конверсії корму на 3,0-5,8% та більш ранньому на 3,0-6,4 діб досягненню кінцевої маси на відгодівлі. Отримано нові знання стосовно особливостей відгодівельної та мясної продуктивності свиней ірландської селекції за умов їхньої годівлі на дорощуванні сухими, вологими та рідкими повнораціонними кормосумішами. Встановлено, що годівля молодняку свиней на дорощуванні рідкими повнораціонними кормосумішами призводить до підвищення показників продуктивності тварин. Набуло подальшого розвитку положення щодо взаємозв’язку показників забою та м’ясо – сальних якостей при відгодівлі свиней до різних вагових кондицій за різних технологічних прийомів дорощування. Визначено оптимальні прийоми дорощування гібридного молодняку свиней ірландської селекції з використанням сухих та рідких повнораціонних кормосумішей за індустіальною технологією виробництва свинини. Дорощування гібридного молодняку свиней на рідких повнораціонних кормосумішах зі скороченням на 7 діб його тривалості, порівняно з утриманням за традиційними термінами, збільшує живу масу тварин при знятті з відгодівлі у 161 – добовому віці – на 2,4%, у 173 добовому віці – на 4,2% та у 183 добовому віці – на 4,0%; інтенсивність росту до досягнення маси 100 кг – на 2,0%, 110 кг – на 1,9% та 120 кг – на 3,2%; зменшує вік досягнення живої маси 100 кг – на 3,0 доби, 110 кг – на 3,8 доби та 120 кг – на 5,2 доби; покращує конверсію корму при відгодівлі до 100 кг на 3,2%, 110 кг – на 5,8% та 120 кг – на 3,4%, і в цілому підвищує рівень рентабельності виробництва свинини на 5,83-10,85%. Запропоновані технологічні прийоми дорощування гібридного молодняку свиней впроваджено в умовах ТОВ «НВП «Глобинський свинокомплекс» Глобинського району Полтавської області. | uk_UA |
dc.description.abstract | The thesis is devoted to studying the influence of various types of feeding and the duration of rearing on growth, feed costs and the safety of the young during this period and their impact on the further implementation of the fattening and meat qualities of pigs and the production efficiency of their rearing. For comparison, dry, liquid and wet feeding of piglets were taken at the rearing, the traditional (77 days) and reduced (70 days) terms of transferring piglets for fattening. In all calendar seasons, with a liquid multiphase type of feeding, the piglets daily consumed more by 2.3-13.7% of feed, had an increase of 2.6-11.8% of the growth energy and, as a result, reached the highest 2.6-13.9% of body weight when translated for fattening, compared with the dry type of feeding. The safety of piglets also depended on the season and was the best with dry type of feeding at all times of the year except spring. Conversion of feed with a dry type of feeding turned out to be better in winter, whereas in the spring it was better than a liquid type of feeding. In the summer and autumn of practical difference for this indicator is not installed. A significant 12.6% (р<0.001) influence of the type of feeding on the growth rate of piglets and a moderate effect of 4.6% (р <0.05) of the year on the safety of piglets during the period of their rearing were established. At the same time, the type of feeding and the season of the year did not have a significant effect on feed conversion. The type of feeding during rearing affected the pig feeding. When fattening them, better preservation, growth energy and feed conversion were found by animals with a liquid multiphase type of feeding. At the same time, the pigs that used wet mixers on rearing, wetting them in feed machine feed troughs, were inferior in terms of fattening indicators to their counterparts, who had a rare feeding type during rearing, but surpassed their peers who consumed dry feed from a self – feeder during this period. An increase in all morphometric parameters of pig carcasses of experimental groups with an increase in their pre – slaughter body weight has been established. The dependence of the morphometric parameters of pig carcasses on the type of their feeding during rearing is not established. It was established that the meat of animals of all experimental groups met the requirements of DSTU 7158:2010 "Meat. Pork in carcasses and half carcasses. Specifications", but the relatively low level of water – holding capacity, regardless of the body weight of animals, as well as a combination of methods of feeding feed during the periods of rearing and fattening. It was determined that with a seven – day shortened term of rearing the piglets for both dry and rare feeding, there was a tendency for a slight decrease in average daily gains during this period and an improvement in feed conversion. As a result of fattening, it was established that, both with dry and rare types of feeding on pig rearing with a shortened duration, had the highest growth energy for fattening, better feed conversion, had previously reached the final body weight and had a higher integrated index of fattening qualities compared to their counterparts who had the traditional duration of growing. The pre – slaughter body weight of animals did not have a systemic impact on the difference in fattening indicators of animals with traditional and reduced term rearing and feeding types during its implementation, but for all weight categories at the end of fattening there was a tendency to increase the growth rate with a rare type of feeding during rearing compared to the dry and shortened its term compared to the traditional. The age at which the final mass is reached and the duration of fattening is most dependent on the final mass for fattening, further away from the type of feeding and the length of rearing. An increase in the average daily feed intake with an increase in the final live weight of pigs has been established. At the same time, the dependence of the average daily feed intake on the type of feeding of piglets during rearing and its duration has not been established. The relationship between slaughter mass, morphometric indicators of pig carcasses and their pre – slaughter body weight was revealed. The differences in the slaughter yield, the thickness of the bacon, the length of the half carcass and the bacon half, the mass of the back third of the half carcass in pigs with a rearing period of 49 and 42 days and a pre – slaughter live weight of 100, 110 and 120 kg have not been established. For the first time, a set of technological methods for growing piglets in the conditions of industrial production of pork aimed at increasing the productivity of young pigs was developed. In particular, for the first time in terms of industrial technology, a method of early transfer of animals of commercial genotypes to fattening has been developed, providing for a reduction of 7 days in length and contributes to an increase in the energy of animal growth during fattening by 1.2-4.2%, improvement of feed conversion by 3.0-5.8%, and contributes to earlier by 1.9-4.2%, the achievement of the final mass for fattening. There was no difference between the slaughter indicators of the productivity of fattening pigs, which were kept on rearing for 49 and 42 days. New comparative data were obtained on the peculiarities of the productivity of Irish breeding pigs under the conditions of their feeding during rearing, with dry, wet and liquid full – feed mixtures. It has been established that feeding young pigs in rearing with full – feed liquid feed mixtures leads to an increase in animal productivity indicators. The situation of the relationship of indicators of slaughter and meat – tallow qualities with the growth rate of fattening young pigs under various technological methods of development was received further development. The optimal methods of rearing young pigs using dry and liquid complete – feed mixtures by industrial pork production technology are determined. Growing of young pigs on liquid full – feed mixtures with a 7 – day reduction in its duration compared to the content with traditional terms, increases the live weight of animals when removed from fattening at 161 days of age by 2.4%, at 173 days of age by 4.2% and at the 183 day old age by 4.0%, growth intensity until the mass reaches 100 kg by 2.0%; 110 kg by 1.9%; and 120 kg by 3.2%; reduces the age attaining a live weight of 100 kg for 3.0 days 110 kg for 3.8 days and 120 for 5.2 days; improves feed conversion in fattening up to 100 kg by 3.2%; 110 kg by 5.8% and 120 kg by 3.4%, and increases the level of profitability of pork production by 5,83-10,85%. The proposed technological methods of rearing young pigs are introduced in LLC «NPP Globinsky pig – breeding complex» of the Globinsky district of the Poltava region. | - |
dc.language.iso | other | uk_UA |
dc.subject | свині | uk_UA |
dc.subject | дорощування | uk_UA |
dc.subject | відгодівля | uk_UA |
dc.subject | приріст | uk_UA |
dc.subject | конверсія корму | uk_UA |
dc.subject | забійні показники | uk_UA |
dc.subject | якість м’яса | uk_UA |
dc.subject | pigs | uk_UA |
dc.subject | rearing | uk_UA |
dc.subject | fattening | uk_UA |
dc.subject | growth | uk_UA |
dc.subject | feed conversion | uk_UA |
dc.subject | slaughter indicators | uk_UA |
dc.subject | meat quality | uk_UA |
dc.title | Оптимізація технологічних прийомів дорощування гібридного молодняку свиней ірландської селекції в умовах промислової технології | uk_UA |
dc.title.alternative | The technological methods optimization of the rearing the hybrid’s young pigs of Irish breeding under the conditions of industrial technology | uk_UA |
dc.type | Preprint | uk_UA |
Розташовується у зібраннях: | Дисертації |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
dis_Нечмілов.pdf | 5,8 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.