Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/11670
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorКорнійчук, О. В.-
dc.contributor.authorKorniychuk, O.-
dc.contributor.authorАнтипова, Лідія Климівна-
dc.contributor.authorAntipova, Lidiya-
dc.contributor.authorМанушкіна, Тетяна Миколаївна-
dc.contributor.authorManushkina, Tetyana-
dc.date.accessioned2022-06-30T13:04:26Z-
dc.date.available2022-06-30T13:04:26Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationКорнійчук О. В., Антипова Л. К., Манушкіна Т. М. Аналіз стану виробництва кормових культур на Півдні України // Корми і кормовиробництво. 2021. Вип. 91. С. 20-32. DOI: https://doi.org/10.31073/kormovyrobnytstvo202191-02uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/11670-
dc.description.abstractМета. Встановити зміни у стані виробництва кормових культур за посушливих умов Південного Степу України (на прикладі Миколаївської області) та визначити наслідки для забезпечення кормами галузі тваринництва. Методи. Аналіз, синтез і порівняння. Результати. Проведено аналіз стану та розвитку виробництва культур з групи кормових в умовах Півдня України. Встановлено зміни у структурі посівних площ. Так у загальній посівній площі у 2000 р. частка кормових культур складала 17,1%, а у 2019 р. цей показник зменшився на 13,9 в. п. Разом з тим збільшилися посівні площі під технічними культурами до 37,6% (на 15,8 в. п.). Зміни у структурі посівних площ кормових культур, надання переваги вирощуванню трав на сіно покращили показники продуктивності цих агрофітоценозів. Так у 2000 р. було зібрано з 1 га 1,27 т корм. од., а у 2019 р. – на 48,8% більше. Підвищено за досліджуваний період на 34,4% показник забезпечення кормової одиниці перетравним протеїном (від 86,6 до 116,4 г на 1 кормову одиницю). Скорочення поголів’я упродовж досліджуваного періоду вплинуло на забезпечення тварин кормами з кормових культур. Якщо у 2000 р. на одну голову ВРХ було вироблено лише 0,93 т кормових одиниць, то у 2019 р. – на 15,1% більше. Водночас рівень збитковості виробництва великої рогатої худоби на м’ясо у 2019 р. у підприємствах складав 21,3%, а населення регіону було недостатньо забезпечене м’ясом і м’ясними продуктами, включаючи субпродукти і жир-сирець (на рівні 53,6 за норми споживання 83 кг на 1 особу за рік). Висновки. Встановлено недотримання структури посівних площ основних груп сільськогосподарських культур для формування науково обгрунтованих сівозмін. На формування продуктивності кормових культур чинять істотний вплив умови зволоження. Рівень збитковості виробництва великої рогатої худоби на м’ясо досить значний, що свідчить, зокрема, і про необхідність оптимізації кормової бази. За нинішніх умов господарювання для розвитку скотарства варто вжити заходів щодо призупинення скорочення поголів’я ВРХ і підвищити продуктивність тварин, у т.ч. шляхом використання якісних поживних кормів у кількості згідно раціонів годівлі.uk_UA
dc.description.abstract--
dc.description.abstractPurpose. To establish changes in the state of production of fodder crops under arid conditions of the Southern Steppe of Ukraine (on the example of Mykolayiv region) and to determine the consequences for providing feed to the livestock industry. Methods. Analysis, synthesis and comparison. Results. The analysis of the state and development of production of feed crops in conditions of the South of Ukraine is carried out. Changes in the structure of sown areas have been established. Thus, in the total sown area in 2000 the share of feed crops consisted 17.1%, and in 2019 this figure decreased to 13.9 percent. At the same time, the sown area under industrial crops increased to 37.6% (by 15.8 percentage points). Changes in the structure of sown areas of feed crops, giving preference to growing grass for hay, have improved the productivity of these agrophytocenoses. Thus, in 2000, 1.27 tons of feed units were harvested from 1 ha, and in 2019 – by 48.8% more. The rate of supply of feed unit with digestible protein (from 86.6 to 116.4 g per 1 feed unit) increased by 34.4% during the studied period. Reduction in livestock during the studied period affected the supply of animal feed. If in 2000 only 0.93 tons of feed units were produced per head of cattle, in 2019 – by 15.1% more. At the same time, the level of unprofitable beef production for meat in 2019 in enterprises was 21.3%, and the population of the region was insufficiently supplied with meat and meat products, including offal and raw fat (at the level of 53.6 at the consumption rates of 83 kg per 1 person per year). Conclusions. Non-compliance with the structure of sown areas of the main groups of agricultural crops for the formation of scientifically sound crop rotations has been established. Humidification conditions have a significant influence on the formation of feed crops productivity. The level of unprofitable production of cattle for meat is quite significant, which indicates the need to optimize the feed base. Under the current economic conditions in order to develop livestock production certain measures should be taken to stop the reduction of cattle and to increase animal productivity, including using quality nutritious feeds in the quantities according to feeding rations.-
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherМиколаївський національний аграрний університетuk_UA
dc.publisherІнститут кормів та сільського господарства Поділля НААН-
dc.subjectкормові культуриuk_UA
dc.subjectплоща посівівuk_UA
dc.subjectваловий збірuk_UA
dc.subjectпоголів’я ВРХuk_UA
dc.subjectкормова базаuk_UA
dc.subjectfeed cropsuk_UA
dc.subjectcrop areauk_UA
dc.subjectgross harvestuk_UA
dc.subjectcattle populationuk_UA
dc.subjectfeed baseuk_UA
dc.titleАналіз стану виробництва кормових культур на Півдні Україниuk_UA
dc.title.alternativeAnalysis of the state of production feed crops in the South of Ukraineuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет агротехнологій)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
6.pdf1,09 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.