Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14601
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Коваленко, Олег Анатолійович | - |
dc.contributor.author | Kovalenko, Oleg | - |
dc.contributor.author | Нікончук, Наталія Володимирівна | - |
dc.contributor.author | Nikonchuk, Nataliya | - |
dc.contributor.author | Shahini, Ermir | - |
dc.contributor.author | Shehu, Dhurata | - |
dc.contributor.author | Шахіні, Ермір | - |
dc.contributor.author | Шеху, Дхурата | - |
dc.date.accessioned | 2023-06-28T09:53:11Z | - |
dc.date.available | 2023-06-28T09:53:11Z | - |
dc.date.issued | 2023 | - |
dc.identifier.citation | Shahini, E., Shehu, Dh., Kovalenko, O., & Nikonchuk, N. (2023). Comparative analysis of the main economic and biological parameters of maize hybrids that determine their productivity. Scientific Horizons, 26(4), 86-96. https://doi.org/10.48077/scihor4.2023.86 | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14601 | - |
dc.description.abstract | Corn kernels are characterised by the presence of all the nutrients, macro- and microelements necessary for growth and development in an easily digestible form. Considering the differentiation of soil and climatic zones of cultivation, the breeding process is designed to establish hybrids of different maturity groups. The research purposes to evaluate maize hybrids of different maturity groups for a set of economic and biological traits of productivity, high-yield stability, and further cultivation in production conditions suitable for mechanised harvesting. Methods used in the research include informational, theoretical analysis, synthesis, analogy, comparison and generalisation; research identification, and measurement. During the research, a systematic analysis was applied, considering the uniqueness of technical, productive, and economic conditions for growing hybrid corn. The research results demonstrate that to achieve successful regulation of maize hybrids productivity and improve their quality, it is necessary to select for suitability for specific soils and climatic zones, considering the biological requirements for seeds and developing effective agrotechnical means designed for processes occurring at different stages of growth and development. The seeds of corn hybrids, formed by breeding, were determined by a high nutrient content: In mid-early corn, the content of crude protein was 9.2-9.9%, crude fat – 4.2-4.4%, BER (nitrogen-free extractives) – 82.5-83.3%, starch – 71.4-73.7%; in the medium-late group, the content of crude protein ranged from 9.8-10.4%, crude fat from 4.1-4.6%, BER from 80.6-82.2%, and starch from 70.2-74.1%. The medium-early group of hybrids obtained the optimal height of 245-276 cm, the weight of 1000 seeds – 308-344 g, the ratio of node height to plant height – 0.445; the medium-ripening group respectively 296-351 cm, 318-382 g, 0.455. | uk_UA |
dc.description.abstract | - | - |
dc.description.abstract | Зерно кукурудзи характеризується наявністю всіх необхідних для росту і розвитку поживних речовин, макро- і мікроелементів у легкозасвоюваній формі. Враховуючи диференціацію ґрунтово-кліматичних зон вирощування, селекційний процес спрямований на створення гібридів різних груп стиглості. Метою досліджень є оцінка гібридів кукурудзи різних груп стиглості за комплексом господарсько-біологічних ознак продуктивності, стабільності високого рівня врожайності та подальшого вирощування у виробничих умовах, придатних для механізованого збирання. Методи дослідження: інформаційний, теоретичний аналіз, синтез, аналогія, порівняння та узагальнення; наукова ідентифікація, вимірювання. Під час проведення досліджень застосовано системний аналіз, який враховує унікальність технічних, виробничих та економічних умов вирощування гібридів кукурудзи. Результати досліджень свідчать, що для успішного регулювання продуктивності гібридів кукурудзи та підвищення їх якості необхідно проводити добір на придатність до конкретних ґрунтово-кліматичних зон, враховуючи біологічні вимоги до насіння та розробляючи ефективні агротехнічні засоби, розраховані на процеси, що відбуваються на різних етапах росту і розвитку. Насіння гібридів кукурудзи, створених селекційним шляхом, визначалося високим вмістом поживних речовин: У середньоранньої кукурудзи вміст сирого протеїну становив 9,2-9,9 %, сирого жиру – 4,2-4,4 %, БЕР (безазотистих екстрактивних речовин) – 82,5- 83,3 %, крохмалю – 71,4-73,7 %; у середньопізньої групи вміст сирого протеїну коливався в межах 9,8-10,4 %, сирого жиру - 4,1-4,6%, БЕР – 80,6-82,2 %, крохмалю – 70,2-74,1 %. У середньоранній групі гібридів отримано оптимальну висоту 245-276 см, масу 1000 насінин – 308-344 г, відношення висоти вузла до висоти рослини – 0,445; у середньостиглій групі відповідно 296-351 см, 318-382 г, 0,455. | - |
dc.language.iso | en | uk_UA |
dc.publisher | Mykolayiv National Agrarian University | uk_UA |
dc.publisher | Aleksandër Moisiu University of Durrës | - |
dc.publisher | Agriculture University of Tirana | - |
dc.subject | seed quality | uk_UA |
dc.subject | dry matter yield | uk_UA |
dc.subject | yield | uk_UA |
dc.subject | agroclimatic conditions | uk_UA |
dc.subject | methods of quality determination | uk_UA |
dc.subject | якість насіння | uk_UA |
dc.subject | вихід сухої речовини | uk_UA |
dc.subject | урожайність | uk_UA |
dc.subject | агрокліматичні умови | uk_UA |
dc.subject | методи визначення якості | uk_UA |
dc.title | Comparative analysis of the main economic and biological parameters of maize hybrids that determine their productivity | uk_UA |
dc.title.alternative | Порівняльний аналіз основних господарсько-біологічних показників гібридів кукурудзи, що визначають їх продуктивність | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
Розташовується у зібраннях: | Публікації науково-педагогічних працівників МНАУ у БД Scopus Статті (Факультет агротехнологій) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Scientific Horizons_2023_26-4-86-96.pdf | 1,36 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.