Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14602
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorКорхова, Маргарита Михайлівна-
dc.contributor.authorKorhova, Margarita-
dc.contributor.authorСмірнова, Ірина Вікторівна-
dc.contributor.authorSmirnova, Irina-
dc.contributor.authorПанфілова, Антоніна Вікторівна-
dc.contributor.authorPanfilova, Antonina-
dc.contributor.authorБіліченко, Олександр Степанович-
dc.contributor.authorBilichenko, Alexander-
dc.date.accessioned2023-06-28T10:13:22Z-
dc.date.available2023-06-28T10:13:22Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationKorkhova, M., Smirnova, V. , Panfilova, A. , & Bilichenko, O. (2023). Productivity of winter wheat depending on varietal characteristics and pre-sowing treatment of seeds with biological products. Scientific Horizons, 26(5), 65-75. https://doi.org/10.48077/scihor5.2023.65uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14602-
dc.description.abstractWinter wheat is the main food crop in the Steppe zone and the main agricultural crop in many countries of the world. The issues of intensifying grain production are inseparable from the production and use of new effective biological products for pre-sowing seed treatment, which positively affect the growth and development of winter wheat plants. The purpose of the study was to establish the effect of seed treatment before sowing with biological products on the productivity of winter wheat varieties. The study presents data on the results of an examination of 10 varieties of winter wheat for seed treatment with biological products in the conditions of the Educational and Scientific Practical Centre of the Mykolaiv National Agrarian University from 2020 to 2022. In the course of the study, generally accepted methods were used: system approach and system analysis, analysis and synthesis, field, and statistical. The influence of seed treatment with biological products and varietal characteristics of winter wheat on productivity was analysed. It was determined that the yield level depended and varied depending on the biological product used for pre-sowing seed treatment and the examined variety. Over the years of the study, biological products have affected the Winter wheat is the main food crop in the Steppe zone and the main agricultural crop in many countries of the world. The issues of intensifying grain production are inseparable from the production and use of new effective biological products for pre-sowing seed treatment, which positively affect the growth and development of winter wheat plants. The purpose of the study was to establish the effect of seed treatment before sowing with biological products on the productivity of winter wheat varieties. The study presents data on the results of an examination of 10 varieties of winter wheat for seed treatment with biological products in the conditions of the Educational and Scientific Practical Centre of the Mykolaiv National Agrarian University from 2020 to 2022. In the course of the study, generally accepted methods were used: system approach and system analysis, analysis and synthesis, field, and statistical. The influence of seed treatment with biological products and varietal characteristics of winter wheat on productivity was analysed. It was determined that the yield level depended and varied depending on the biological product used for pre-sowing seed treatment and the examined variety. Over the years of the study, biological products have affected the density of plants, the coefficient of productive tillering, the number of productive stems, the mass of grain per ear, 1000 grain weight, and the yield of winter wheat varieties. The best results were obtained with the combined use of the examined biological products Azotophyt-R and Phytocide-R. The conducted studies confirmed the feasibility of pre-sowing seed treatment with biological products to optimise the nutrition of plants of winter wheat varieties to form a high grain yield. The scientific achievements obtained will contribute to the widespread use of biological products for seed treatment, ensure rapid and full-fledged growth and development of winter wheat varieties, and further increase grain production and gross harvest.uk_UA
dc.description.abstract--
dc.description.abstractПшениця озима є основною продовольчою культурою у степовій зоні та основною сільськогосподарською культурою в багатьох країнах світу. Питання інтенсифікації виробництва зерна невіддільні від виробництва та використання нових ефективних біопрепаратів для передпосівної обробки насіння, які позитивно впливають на ріст та розвиток рослин пшениці озимої. Метою роботи було встановити вплив обробки насіння перед сівбою біопрепаратами на продуктивність сортів пшениці озимої. У ході проведення дослідження використовували загальноприйняті методи: системний підхід і системний аналіз, аналіз та синтез, польовий та статистичний метод. У статті наведено дані про результати дослідження 10 сортів пшениці озимої за обробки насіння біопрепаратами в умовах Навчально-практичного центру Миколаївського національного аграрного університету з 2020 по 2022 роки. Було проаналізовано вплив обробки насіння біопрепаратами та сортових особливостей пшениці озимої на продуктивність. Встановлено, що рівень урожаю залежав та змінювався залежно від взятого для передпосівної обробки насіння біопрепарату та досліджуваного сорту. За роки досліджень біопрепарати вплинули на густоту рослин, коефіцієнт продуктивного кущення, кількість продуктивних стебел, масу зерна з одного колосу, масу 1000 зерен та врожайність сортів пшениці озимої. Найкращі результати було отримано при сумісному використанні досліджуваних біопрепаратів Азотофіт-р та Фітоцид-р. Проведеними дослідженнями підтверджено доцільність передпосівної обробки насіння біопрепаратами для оптимізації живлення рослин сортів пшениці озимої з метою формування високої врожайності зерна. Отримані наукові досягнення сприятимуть широкому застосуванню біопрепаратів для обробки насіння, забезпечать швидкий і повноцінний ріст і розвиток сортів пшениці озимої, сприятимуть подальшому збільшенню виробництва та валового збору зерна.-
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherMykolayiv National Agrarian Universityuk_UA
dc.subjectsoft winter wheatuk_UA
dc.subjectgrain yielduk_UA
dc.subjectproductive tillering coefficientuk_UA
dc.subject1000 grain weightuk_UA
dc.subjectgrain weight per 1 earuk_UA
dc.subjectпшениця м’яка озимаuk_UA
dc.subjectурожайність зернаuk_UA
dc.subjectкоефіцієнт продуктивного кущенняuk_UA
dc.subjectмаса 1000 зеренuk_UA
dc.subjectмаса 1000 зеренuk_UA
dc.titleProductivity of winter wheat depending on varietal characteristics and pre-sowing treatment of seeds with biological productsuk_UA
dc.title.alternativeПродуктивність пшениці озимої залежно від сортових особливостей та передпосівної обробки насіння біопрепаратамиuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Публікації науково-педагогічних працівників МНАУ у БД Scopus
Статті (Обліково-фінансовий факультет)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Productivity-of-winter-2023.pdf1,28 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.