Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14691
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorСмірнова, Ірина Вікторівна-
dc.contributor.authorSmirnova, Irina-
dc.date.accessioned2023-07-11T07:31:08Z-
dc.date.available2023-07-11T07:31:08Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationСмірнова І. В. Значення оптимізації живлення в ефективному використанні вологи пшеницею озимою в умовах Південного Степу України // Аграрні інновації. 2021. № 9. С. 47-52.-
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14691-
dc.description.abstractМета – визначення водоспоживання пшениці озимої залежно від оптимізації живлення і сортових особливостей за вирощування її в умовах Південного Степу України. Методи. Експериментальні дослідження із пшеницею озимою проведено впродовж 2010–2013 рр. на дослідному полі Миколаївського НАУ. Технологія її вирощування, за винятком досліджуваних факторів, була загальноприйнятою відповідно до наявних зональних рекомендацій для Південного Степу України. Площа посівної ділянки під пшеницею становила 50 м2, облікової – 26 м2, повторність 4-разова. До схеми досліду із пшеницею озимою були додані такі фактори: сорти пшениці озимої (А) – Кольчуга та Донецька 48, фон живлення (В) – без добрив (контроль), N30 ; N60 ; N16P16K16 та розрахункова доза добрив на рівень урожайності 3,0 т/га. Результати. Сумарне водоспоживання досліджуваних сортів пшениці озимої у 0–100 см шарі ґрунту істотно різнилось у роки вирощування і колива- лось у межах від 3461 м3/га (у 2011–2012 рр.) до 5732 м3/га (у 2010–2011 рр.). Найвищі запаси продуктивної вологи у шарі ґрунту 0–100 см визначені у 2012–2013 рр. вегетації, найменші – у 2011–2012 рр. із відповідними показниками 989 і 774 м3/га, або 24,2 і 22,4% у загальному водоспоживанні. Неудобрені рослини пшениці озимої у середньому за роки дослідження на утворення 1 т зерна з відповідною кількістю соломи використовували 1955,4–2136,4 м3 води залежно від сорту, у варіантах живлення цей показник зменшувався до 1496,6–1647,1 м3/т. Висновки. за результатами польового дослідження визначена доцільність оптимізації живлення рослин пшениці озимої протягом основних періодів вегетації шляхом застосування мінеральних добрив, що посилює їхню стійкість до умов середовища і призводить до підвищення ефективності використання запасів вологи та опадів на формування врожаю, попереджаючи водночас непродуктивні їхні витрати на випаровування.uk_UA
dc.description.abstractThe goal is to determine the water consumption of winter wheat depending on the optimization of nutrition and varietal characteristics for growing them in the conditions of the Southern steppe of Ukraine. Methods. Experimental studies with winter wheat were conducted during 2010-2013 yrs in the experimental field of the Mykolaiv NAU. The technology of their cultivation, with the exception of the studied factors, was generally accepted to the existing zonal recommendations for the southern steppe of Ukraine. The area of the sown area under wheat was 50 m2, the accounting area was 26 m2, and the repetition rate was 4 times. The following factors were included in the experiment scheme with winter wheat: such as winter wheat varieties (A) – Kolchuga and Donetskaya 48, nutrition background (B) – without fertilizers (control), N30; N60 ; N 16P16K16 and the estimated fertilizer dose for the yield level of 3.0 t/ha. Results. The total water consumption of the studied varieties of winter wheat in the 0-100 cm soil layer varied significantly during the years of cultivation and it ranged from 3461 M3/ha in 2011-2012 yrs up to 5732 M3/ha in 2010-2011yrs. The highest reserves of productive moisture in the 0-100 cm soil layer were determined in 2012-2013 yrs vegetation, the lowest ones were in 2011-2012 yrs with corresponding indicators 989 and 774 M3/ha or 24.2 and 22.4% of the total water consumption. Non–fertilized winter wheat plants on average for the years of research on the formation of 1 ton of grain with the corresponding amount of straw used 1955.4 up to 2136.4 m3 of water, depending on the variety, in nutrition options this indicator decreased to 1496.6-1647.1 m3/t. Conclusions. Field studies have determined the feasibility of optimizing the nutrition of winter wheat plants in the main growing seasons as the use of mineral fertilizers, which increases their resistance to environmental conditions and increases the efficiency of moisture and precipitation for crop formation, while preventing their unproductive losses due to evaporation.-
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectсумарне водоспоживання-
dc.subjectкоефіцієнт водоспоживання-
dc.subjectвегетаційний період-
dc.subjectфон живлення-
dc.subjectдози добрив-
dc.subjecttotal water consumption-
dc.subjectwater consumption coefficient-
dc.subjectgrowing season-
dc.subjectnutrition background-
dc.subjectfertilizer doses-
dc.titleЗначення оптимізації живлення в ефективному використанні вологи пшеницею озимою в умовах Південного Степу Україниuk_UA
dc.title.alternativeThe importance of nutrition optimization in the efficient use of moisture by winter wheat in the conditions of the Southern Steppe of Ukraineuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет агротехнологій)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
182-Текст статті-305-2-10-20220726.pdf486,04 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити
129073.pdf1,56 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.