Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14779
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorГук, Є. В.-
dc.date.accessioned2023-07-18T08:24:14Z-
dc.date.available2023-07-18T08:24:14Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationГук Є. В. Народногосподарське значення та морфо-біологічні особливості квасолі овочевої // Продовольча безпека України в умовах війни і післявоєнного відновлення: глобальні та національні виміри. Міжнародний форум = Food security of Ukraine in the conditions of the war and post-war recovery: global and national dimensions. International forum : доповіді учасників міжнародної науково-практичної конференції, 01-02 червня 2023 р., м. Миколаїв / Міністерство освіти і науки України ; Миколаївський національний аграрний університет. Миколаїв : МНАУ, 2023. C. 358-361.uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14779-
dc.description.abstractКвасоля є цінною зернобобовою високобілковою харчовою рослиною. Вміст білка в її зерні становить 28-30%. За якістю білок квасолі наближається до білків м'яса і добре засвоюється організмом людини. Квасоля багата на біохімічні компоненти, які знаходяться в лопатках і насіннях. В технічній стиглості за хімічним складом боби містять 88,0-92,0% води, 9,5-19,0 сухих речовин (у тому числі 1,7-2,5 % азотистих) до 6 % білків. Овочева квасоля є одним з найважливіших джерел вітамінів С (30 мг %), В1, В2, В6, К, РР. Доведено, що квасоля є цінним джерелом вуглеводів та вітаміну Е, який регулює обмін жирів, білків та нуклеїнових кислот. У медицині квасолю застосовують як ранозагоюваний засіб та лікування деяких шкіряних хвороб, квасолеві маски омолоджують шкіру. Насіння квасолі біле, жовтувате, коричневе, чорне, червоне, різнокольорове та з різними смужками та відтінками, за формою еліптичне, яйцеподібне, ниркоподібне, циліндричне, округло-видовжене, сплющене та виповнене. При вологості 14 % зберігає схожість 3-4 роки. Сходи нормально ростуть лише за 12 - 14 °С, а в період вегетації оптимальною для росту й розвитку квасолі є температура 22 – 25 °С. Для проростання насіння квасолі потрібно достатню кількість вологи. Найсприятливішою вологістю ґрунту в період вегетації є 70 - 80 % НВ, кращими ґрунтами для квасолі є легкі за механічним складом чорноземи з нейтральною реакцією ґрунтового розчину (рН 6,5 - 7,5).uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherМиколаївський національний аграрний університетuk_UA
dc.subjectквасоля овочеваuk_UA
dc.subjectвидиuk_UA
dc.subjectвимогиuk_UA
dc.subjectтеплоuk_UA
dc.subjectвологаuk_UA
dc.subjectбіологія рослиниuk_UA
dc.subjectvegetable beansuk_UA
dc.subjectspeciesuk_UA
dc.subjectrequirementsuk_UA
dc.subjectheatuk_UA
dc.subjectmoistureuk_UA
dc.subjectplant biologyuk_UA
dc.titleНародногосподарське значення та морфо-біологічні особливості квасолі овочевоїuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Розташовується у зібраннях:Продовольча безпека України в умовах війни і післявоєнного відновлення: глобальні та національні виміри. Міжнародний форум - 2023

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
prod_bezp-22-05-23-358-361.pdf564,44 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.