Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14783
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorГук, Є. В.-
dc.date.accessioned2023-07-18T09:02:31Z-
dc.date.available2023-07-18T09:02:31Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationГук Є. В. Народногосподарське значення та морфо-біологічні особливості квасолі овочевої // Продовольча безпека України в умовах війни і післявоєнного відновлення: глобальні та національні виміри. Міжнародний форум = Food security of Ukraine in the conditions of the war and post-war recovery: global and national dimensions. International forum : доповіді учасників міжнародної науково-практичної конференції, 01-02 червня 2023 р., м. Миколаїв / Міністерство освіти і науки України ; Миколаївський національний аграрний університет. Миколаїв : МНАУ, 2023. C. 358-361.uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14783-
dc.description.abstractКвасоля є цінною зернобобовою високобілковою харчовою рослиною. Вміст білка в її зерні становить 28-30%. За якістю білок квасолі наближається до білків м'яса і добре засвоюється організмом людини. Квасоля багата на біохімічні компоненти, які знаходяться в лопатках і насіннях. В технічній стиглості за хімічним складом боби містять 88,0-92,0% води, 9,5-19,0 сухих речовин (у тому числі 1,7-2,5 % азотистих) до 6 % білків. Овочева квасоля є одним з найважливіших джерел вітамінів С (30 мг %), В1, В2, В6, К, РР. Доведено, що квасоля є цінним джерелом вуглеводів та вітаміну Е, який регулює обмін жирів, білків та нуклеїнових кислот. У медицині квасолю застосовують як ранозагоюваний засіб та лікування деяких шкіряних хвороб, квасолеві маски омолоджують шкіру. Насіння квасолі біле, жовтувате, коричневе, чорне, червоне, різнокольорове та з різними смужками та відтінками, за формою еліптичне, яйцеподібне, ниркоподібне, циліндричне, округло-видовжене, сплющене та виповнене. При вологості 14 % зберігає схожість 3-4 роки. Сходи нормально ростуть лише за 12 - 14 °С, а в період вегетації оптимальною для росту й розвитку квасолі є температура 22 – 25 °С. Для проростання насіння квасолі потрібно достатню кількість вологи. Найсприятливішою вологістю ґрунту в період вегетації є 70 - 80 % НВ, кращими ґрунтами для квасолі є легкі за механічним складом чорноземи з нейтральною реакцією ґрунтового розчину (рН 6,5 - 7,5).uk_UA
dc.description.abstractBeans are a valuable leguminous high-protein food plant. The protein content of its grain is 28-30%. In terms of quality, bean protein approaches meat proteins and is well absorbed by the human body. Beans are rich in biochemical components that are found in the pods and seeds. At technical maturity, according to the chemical composition, beans contain 88.0-92.0% water, 9.5- 19.0% dry matter (including 1.7-2.5% nitrogenous) and up to 6% protein. Green beans are one of the most important sources of vitamins C (30 mg %), B1, B2, B6, K, PP. Beans have been proven to be a valuable source of carbohydrates and vitamin E, which regulates the metabolism of fats, proteins and nucleic acids. In medicine, beans are used as a wound healing agent and treatment of some skin diseases, bean masks rejuvenate the skin. Bean seeds are white, yellowish, brown, black, red, multi-colored and with various stripes and shades, elliptical, ovoid, kidney-shaped, cylindrical, rounded-elongated, flattened and filled in shape. At a humidity of 14%, it preserves germination for 3-4 years. Seedlings grow normally only at 12-14 °С, and during the growing season, the optimal temperature for the growth and development of beans is 22-25 °С. Bean seeds need a sufficient amount of moisture to germinate. The most favorable soil moisture during the growing season is 70-80% RH, the best soils for beans are chernozems that are light in mechanical composition with a neutral reaction of the soil solution (pH 6.5 - 7.5).-
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherМиколаївський національний аграрний університетuk_UA
dc.subjectквасоля овочеваuk_UA
dc.subjectвидиuk_UA
dc.subjectвимогиuk_UA
dc.subjectтеплоuk_UA
dc.subjectвологаuk_UA
dc.subjectбіологія рослиниuk_UA
dc.subjectvegetable beansuk_UA
dc.subjectspeciesuk_UA
dc.subjectrequirementsuk_UA
dc.subjectheatuk_UA
dc.subjectmoistureuk_UA
dc.subjectplant biologyuk_UA
dc.titleНародногосподарське значення та морфо-біологічні особливості квасолі овочевоїuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Розташовується у зібраннях:Продовольча безпека України в умовах війни і післявоєнного відновлення: глобальні та національні виміри. Міжнародний форум - 2023

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
prod_bezp-22-05-23-358-361.pdf564,44 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.