Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/15140
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorДомарацький, Євгеній Олександрович-
dc.contributor.authorDomaratskiy, Yevhenii-
dc.contributor.authorКозлова, Ольга Павлівна-
dc.contributor.authorKozlova, O.-
dc.date.accessioned2023-09-15T10:19:06Z-
dc.date.available2023-09-15T10:19:06Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationДомарацький Є. О., Козлова О. П. Тривалість періоду вегетації кизилу залежно від особливостей сорту та погодних умов на півдні України // Таврійський науковий вісник. 2021. Вип. 118. С. 120-125.uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/15140-
dc.description.abstractУ статі наведено результати дослідження тривалості періоду вегетації кизилу залежно від особливостей сорту та погодних умов на Півдні України. Кизил уже давно перестав вважатися нішевою рослиною завдяки своїм унікальним цілющим властивостям, ця плодова рослина міцно облаштувалася у промислових садах по всій території України. Кизил – дуже стародавня плодова рослина, цінна як харчова, лікарська, ґрунтозахисна, декоративна, що використовувалася ще в епоху неоліту. Кизил звичайний (Cornus mas L) – європейський вид, єдиний їстівний із багатьох інших видів кизилу, який культивують у нашій державі. Візуальні спостереження за рослинами свідчать, що дерева кизилу в умовах Південного Степу України мають високий рівень продуктивності. За результатами досліджень встановлено, що, враховуючи фенологічні спостереження розвитку кизилу, чітко простежувався вплив погодних умов на початок та тривалість фаз цвітіння і достигання. Календарні дати початку цвітіння та достигання кизилу, а також їх тривалість змінювалися залежно не тільки від сортових особливостей, а і від року вирощування. Встановлені тенденції впливу агрокліматичних показників на проходження фенологічних фаз кизилу: тривалість цвітіння зменшується за зростання середньої температури (r = -0,94±0,00), суми ефективних температур (r = -0,94±0,00), а також збільшується за зростання суми опадів (r = 0,70±0,01); тривалість збирання плодів подовжується за зростання середньої температури (r = 0,70±0,01) та суми ефективних температур (r = 0,70±0,01). Визначено, що на урожайність та фізичні характеристики плодів кизилу вагомо впливають сортові особливості та погодні умови в роки вирощування, як за вегетаційний період, так і в зимово-весняний період перед збиранням. Підвищення середньомісячної температури повітря та суми ефективних температур вегетаційного періоду призводить до зменшення урожайності плодів сортів кизилу, що підтверджується середніми кореляційними зв’язками, відповідно r = -0,63±0,04 та r = -0,67±0,03. Серед плодів кизилу, вирощених в умовах Півдня України, кращими за врожайністю, середньою масою плоду та відношенням маси кісточки до маси плоду є сорти Михайлівський (10,5 т/га, 4,1 г та 11,5%) та Лук’янівський (10,0 т/га, 4,0 г та 10,7%). Проведені дослідження є лише початковими у вивченні малопоширених плодових культур на півдні України. Проведена оцінка у Херсонському державному аграрно-економічному університеті свідчить про значний рівень адаптаційного потенціалу та перспективність упровадження цих сортів в умовах Півдня України.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectкизилuk_UA
dc.subjectфенологічна фазаuk_UA
dc.subjectвегетаціяuk_UA
dc.subjectцвітінняuk_UA
dc.subjectдостигання плодівuk_UA
dc.subjectdogwooduk_UA
dc.subjectphenological phaseuk_UA
dc.subjectvegetationuk_UA
dc.subjectfloweringuk_UA
dc.subjectfruit ripeninguk_UA
dc.titleТривалість періоду вегетації кизилу залежно від особливостей сорту та погодних умов на півдні Україниuk_UA
dc.title.alternativeThe duration of the dogwood growing season depends on the characteristics of the variety and weather conditions in the South of Ukraineuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет агротехнологій)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
tnveconn_2021_118_16.pdf456,58 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.