Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/17243
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorПовод, Микола Григорович-
dc.contributor.authorPovod, Mykola Hryhorovych-
dc.contributor.authorАндрєєва, Діана Миколаївна-
dc.contributor.authorAndrieieva, Diana-
dc.contributor.authorРябова, Діана Миколаївна-
dc.date.accessioned2024-04-04T06:53:58Z-
dc.date.available2024-04-04T06:53:58Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationАндрєєва Д. М., Повод М. Г. Вплив імунної кастрації свинок на їхні забійні та м’ясні якості за різної передзабійної живої маси // Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія : Тваринництво. 2020. Вип. 4. С. 20-26.uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/17243-
dc.description.abstractThe article compares the slaughter and meat qualities of immunocastrated and uncastrated pigs obtained from local sows of Irish Landrace and Irish Yorkshire and boar of the synthetic line Mahdcho slaughtered at different pre-slaughter live weight. It was found that the carcasses of immunocastrated pigs tended to increase in them the proportion of balyk weight to the weight of chilled carcass by 0,44% at a pre-slaughter weight of 110 kg and 0,99% at slaughter with a mass of 130 kg of balyk share in it by 0,15 and 0,54%. The thickness of the lard did not have significant differncesy in the carcasses of uncastrated and immunocastrated pigs at pre-slaughter live weight of 110 kg, while in 130 kg there was a tendency to decrease by 0,30 - 1,70 mm or 0,79 - 3,82% of these indications in the carcasses of immunocastrated pigs compared to uncastrated. At the same time uncastrated pigs tended to increase the length of the carcass by 0,31% and its bacon halves by 1,56% at a pre-slaughter live weight of 110 kg and by 0,10% and 2,04% at a pre-slaughter weight of 130 kg. For the remaining indicators studied, no significant difference between the groups was found. Using two-factor analysis of variance, it was found that the main morphometric parameters of the carcass and the yield of some semi finished products are affected to a greater extent by pre-slaughter live weight to a much lesser extent by immunocastration factor and almost no interaction of these factors. Thus, the probable force of influence of pre-slaughter live weight factors on the length of the carcass was 51,12% on the length of the bacon half - 54,63%, the average thickness of the lard for the value of three measurements - 22,09%, the weight of the rear third of the carcass -74,45%, the weight of the balyk - 39,79% and the area of the eternal muscle by - 20,10%. Whereas immune castration of pigs affected only the length of the bacon half of the carcass with a force of 6,07% and the weight of the balyk with a force of - 5,78% and probably didn't affect the other studied indexes. The interaction of factors of pre-slaughter live weight and immunocastration of pigs had a probable effect only on the weight of the balyk in the carcass at the level of 9,46% and didn't affect the rest of the studied indicators. The results of studies have shown that the use of immune castration for pigs doesn't have a negative impact on slaughter and meat qualities of animalsuk_UA
dc.description.abstractВ статті порівняно забійні та м’ясні якості імунокастрованих та некастрованих свинок отриманих від помісних свиноматок ірландського ландраса та ірландського йоркшира і кнурів синтетичної лінії Maxgrо забитих за різної передзабійної живої маси. Встановлено, що туші імунокастрованих свинок мали тенденцію до збільшення в них частки маси балику до маси охолодженої туші на 0,44% за передзабійної маси 110 кг і 0,99% за забою з масою130 кг, частки балику і ній відповідно на 0,15 і 054%. Товщина шпику не мала суттєвих розбіжностей в тушах некастрованих та імунокастрованих свинок за передзабійної живої маси 110 кг, тоді як в 130 кг простежувалась тенденція до зменшення на 0,30-1,70 мм або 0,79-3,82% цих показників в тушах імунокастрованих свинок порівняно з некастрованими. Водночас некастровані свинки мали тенденцію збільшення довжини туші на 0,31% та її беконної половинки 1,56% за передзабійної живої маси 110 кг та на 0,10% і 2,04 % за передзабійної маси 130 кг. За рештою показників що вивчались суттєвої різниці між групами не встановлено. За допомогою двофакторного дисперсійного аналізу було встановлено що на основні морфометричні показники туш та вихід деяких напівфабрикатів впливає в більшій мірі передзабійна жива маса, в значно меншій мірі фактор імунокастрації і практично не впливає взаємодія цих факторів. Так вірогідну силу впливу фактору передзабійної живої маси на довжину туші склала 51,12%; на довжину беконної половинки - 54,63%, середню товщину шпику за значення трьох промірів - 22,09%, масу задньої третини напівтуші - 74,45%, масу балику - 39,79% та площу «м’язового вічка» на - 20,10%. Тоді як імунна кастрація свинок вплинула тільки на довжину беконної половинки туші з силою 6,07% та на масу балику з силою 5,78% і вірогідно не впливала на інші досліджувані показники. Взаємодія факторів передзабійної живої маси та імунокастрації свинок мала вірогідний вплив тільки на масу балику в туші на рівні 9,46% і не вплинула на решту досліджуваних показників. Отримані результати досліджень засвідчили, що застосування імунної кастрації для свинок не несе в собі негативного впливу на забійні та м’ясні якості тварин-
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectmumpigsuk_UA
dc.subjectimmune castrationuk_UA
dc.subjectslaughter indicatorsuk_UA
dc.subjectmeat indicatorsuk_UA
dc.subjectpre-slaughter live weightuk_UA
dc.subjectham massuk_UA
dc.subjectmuscle eye areauk_UA
dc.subjectсвинкаuk_UA
dc.subjectімунна кастраціяuk_UA
dc.subjectзабійні показникиuk_UA
dc.subjectм’ясні показникиuk_UA
dc.subjectпередзабійна жива масаuk_UA
dc.subjectмаса окостуuk_UA
dc.subjectплоща «м’язового вічка»uk_UA
dc.titleВплив імунної кастрації свинок на їхні забійні та м’ясні якості за різної передзабійної живої масиuk_UA
dc.title.alternativeInfluence of immune castration of pigs on their slaughter and meat qualities at different pre-slaughter live weightuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет ТВППТСБ)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vsna_tvar_2020_4_4.pdf3,36 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.