Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/19074
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorГамаюнова, Валентина Василівна-
dc.contributor.authorGamayunova, Valentina-
dc.contributor.authorХоненко, Любов Григорівна-
dc.contributor.authorHonenko, Lubov-
dc.contributor.authorМиколайчук, Віра Георгіївна-
dc.contributor.authorMikolajchuk, Vira-
dc.contributor.authorКувшинова, Анна Олександрівна-
dc.contributor.authorKuvshinova, Anna-
dc.date.accessioned2024-12-02T08:57:50Z-
dc.date.available2024-12-02T08:57:50Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationGamayunova, V., Khonenko, L., Mykolaichuk, V., & Kuvshinova, A. (2024). Prospects and directions of diversification of oilseed group crops. Scientific Horizons, 27(10), 102-112. https://doi.org/10.48077/scihor10.2024.102.uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/19074-
dc.description.abstractThe purpose of the study was to examine the influence of technology elements on the yield and quality of oil from various varieties of oilseeds, in particular, sunflower, rapeseed, safflower, camelina, and brown mustard. The effectiveness of various agricultural techniques (types of fertilisers, protection systems, and agrotechnical measures) to improve the quality and quantity of these crops was evaluated. The study was conducted for three years on the basis of the educationalscientific-practical centre of Mykolaiv National Agrarian University. The methodology included conducting field experiments with various agronomic technologies, laboratory analysis of the obtained plant samples, and determining the oil content. According to the results, the use of an optimised nutrition system and a combined protection system increases the yield of sunflower seeds by 15%, the quality of oil by 10%, and the use of innovative elements for growing flax increases the oil content of seeds by 8%. For rapeseed, it was determined that the use of adopted nutrition and protection systems increases the yield by 20%. The mustard examination showed a substantial improvement in the crop’s resistance to diseases when using integrated plant protection. The findings confirmed the importance of choosing the optimal elements of the technology that contribute to improving the yield and quality of oilseeds. This issue is relevant since oilseeds occupy a substantial place in the agro-industrial complex. Increasing the efficiency of growing oilseeds not only provides stable profits for farmers but also has a positive impact on the food security of the country in general. Thus, the introduction of scientifically based agronomic measures is a critical factor for achieving sustainable development of the agricultural sector and diversification of oilseeds.uk_UA
dc.description.abstract--
dc.description.abstractМетою роботи було дослідити вплив елементів технології на врожайність і якість олії з різних сортів олійних культур, зокрема соняшника, ріпаку, сафлору красильного, льону, рижію, гірчиці сизої. Оцінено ефективність різних методів агротехніки (види добрив, системи захисту та агротехнічні заходи) для покращення якості і кількості врожаю цих культур. Дослідження проводили впродовж трьох років на базі навчально-науковопрактичного центру Миколаївського національного аграрного університету. Методологія включала проведення польових експериментів дослідів із різними агрономічними технологіями, лабораторний аналіз отриманих рослинних зразків, визначення вмісту олії. За результатами встановлено, що застосування оптимізованої системи живлення та комбінованої системи захисту підвищує врожайність насіння соняшника на 15 % та якість олії на 10 %, застосування інноваційних елементів за вирощування льону збільшує олійність насіння на 8 %. Для ріпака було встановлено, що використання прийнятих систем живлення та захисту підвищує врожайність на 20 %. Дослідження гірчиці продемонструвало значне поліпшення стійкості культури до хвороб при застосуванні інтегрованого захисту рослин. Висновки підтверджують важливість вибору оптимальних елементів технології, які сприяють підвищенню врожайності та якості олійних культур. Це питання є надзвичайно актуальним, оскільки олійні культури займають значне місце в агропромисловому комплексі. Підвищення ефективності вирощування олійних культур не лише забезпечує стабільний прибуток для аграріїв, але й позитивно впливає на продовольчу безпеку країни в цілому. Таким чином, впровадження науково обґрунтованих агрономічних заходів є ключовим фактором для досягнення сталого розвитку аграрного сектору та диверсифікації культур олійної групи.-
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectagro-industrial complexuk_UA
dc.subjectoilseed plantsuk_UA
dc.subjecttechnology elementsuk_UA
dc.subjectvarieties and hybridsuk_UA
dc.subjectyielduk_UA
dc.subjectseed qualityuk_UA
dc.subjectагропромисловий комплексuk_UA
dc.subjectрослини олійної групиuk_UA
dc.subjectелементи технологіїuk_UA
dc.subjectсорти і гібридиuk_UA
dc.subjectурожайністьuk_UA
dc.subjectякість насінняuk_UA
dc.titleProspects and directions of diversification of oilseed group cropsuk_UA
dc.title.alternativeПерспективи та напрямки диверсифікації культур олійної групиuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Публікації науково-педагогічних працівників МНАУ у БД Scopus
Статті (Факультет агротехнологій)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Scientific Horizons_2024_2_10-102-112.pdf1,6 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.