Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/19343
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorГамаюнова, Валентина Василівна-
dc.contributor.authorGamayunova, Valentina-
dc.contributor.authorЄрмолаєв, В’ячеслав Миколайович-
dc.contributor.authorYermolaiev, Viacheslav-
dc.contributor.authorБакланова, Тетяна Вікторівна-
dc.contributor.authorBaklanova, Tetiana-
dc.date.accessioned2024-12-16T19:17:06Z-
dc.date.available2024-12-16T19:17:06Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationГамаюнова В. В., Єрмолаєв В. М., Бакланова Т. В. Окремі фенологічні показники та врожайність гороху посівного за впливу обробки насіння та оптимізації живлення в умовах Південного Степу України. Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. 2024. Вип. 104. Ч. 1. С. 331-342. DOI: 10.32782/2415-8240-2024-104-1-331-342uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/19343-
dc.description.abstractУ статті наведено результати досліджень впливу оптимізації живлення на ресурсоощадних засадах на виживаність та тривалість основних періодів вегетації рослин гороху посівного. Встановлено, що за проведення обробки насіння Нановітом, внесення мінерального добрива, позакореневого підживлення рослин виживаність рослин гороху від сходів до фізіологічної стиглості зерна зростала порівняно з контролем без оптимізації живлення. Визначено, що досліджувані фактори певною мірою впливали на подовження періоду вегетації гороху посівного.uk_UA
dc.description.abstractThe article discusses issues related to studying the impact of resource-saving nutrition on the survival and duration of key periods of vegetation in field peas. Peas are a fairly important leguminous crop for human consumption, livestock feed requirements, and soil fertility regeneration. It enriches the soil with valuable organic matter, provides free biological and ecologically clean nitrogen, positively affects the economy of farms, and serves as a good precursor, gaining special significance due to the rising cost of mineral fertilizers and environmental preservation. In light of the above, there is a need to develop elements of resource-saving technology for growing field peas using moderate (starter) doses of fertilizers, biopreparations, and micronutrients that are significantly cheaper than mineral fertilizers, have low application costs, do not harm the environment, and promote enhanced growth processes and plant resilience to adverse factors. The objectives of our research included increasing the productivity of the Madonna variety of field peas through pre-sowing seed treatment, application of N15P15K15 at sowing, and foliar feeding of plants with modern biopreparations and boron at the beginning of budding. Certainly, the course of growth processes and the level of grain yield are significantly influenced by plant survival and the duration of both individual periods and the overall vegetation. This issue is the main focus of this article. The results. Research has shown that seed treatment with Nanovit, application of mineral fertilizer, and foliar feeding of plants increased the survival rate of pea plants from emergence to physiological maturity compared to the control without nutrient optimization. On average over the years of cultivation in all research variants, this indicator increased by 4.6 % for seed treatment with water and by 5.1 % for treatment with Nanovit. Conclusions. It has been determined that the studied factors to some extent influenced the extension of the vegetation period of field peas. This period varied depending on the weather and climatic conditions of the cultivation year, being longest in 2021.-
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectгорох посівнийuk_UA
dc.subjectресурсоощадне живленняuk_UA
dc.subjectбіопрепаратиuk_UA
dc.subjectфази розвиткуuk_UA
dc.subjectміжфазні та вегетаційний періодиuk_UA
dc.subjectвиживаність рослинuk_UA
dc.subjectурожайність зернаuk_UA
dc.subjectfield peasuk_UA
dc.subjectresource-saving nutritionuk_UA
dc.subjectbiopreparationsuk_UA
dc.subjectdevelopmental stagesuk_UA
dc.subjectinterphase and vegetative periodsuk_UA
dc.subjectplant survivaluk_UA
dc.subjectgrain yielduk_UA
dc.titleОкремі фенологічні показники та врожайність гороху посівного за впливу обробки насіння та оптимізації живлення в умовах Південного Степу Україниuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет агротехнологій)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ГАМАЮНОВА, БАКЛАНОВА,ЄРМОЛАЄВУМАНЬ.pdf1,99 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.