Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1948
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorГаркавенко, Т. О.-
dc.contributor.authorАзиркіна, І. М.-
dc.contributor.authorГаркавенко, Т. А.-
dc.contributor.authorАзыркина, И. М.-
dc.contributor.authorGarkavenko, T.-
dc.contributor.authorAzyrkina, I.-
dc.date.accessioned2017-02-06T13:00:39Z-
dc.date.available2017-02-06T13:00:39Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationГаркавенко Т. О. Визначення залишкових кількостей антибіотиків тетрациклінової групи в продукції птахівництва мікробіологічним методом / Т. О. Гаркавенко, І. М. Азиркіна // ВІсник агараної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 2 (89), Ч. 1. - С. 60-68.ru
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/1948-
dc.description.abstractУ статті наведено дані апробації та валідації методу «NAT screening» визначення залишкової кількості антибіотиків тетрациклінової групи в продукції птахівництва мікробіологічним методом. Визначено місце мікробіологічного методу «NAT-screening», який дозволяє досліджувати велику кількість проб, потребує мінімальної кількості часу та розхідних матеріалів і забезпечує ідентифікацію залишкових кількостей антимікробних препаратів до групи.ru
dc.description.abstractВ статье приведены данные апробации и валидации метода определения остаточного количества антибиотиков тетрациклиновой группы в продукции птицеводства микробиологическим методом «NAT screening». Определено место микробиологического метода «NAT screening», который позволяет исследовать большое количество проб, требует минимального количества времени и расходных материалов и обеспечивает идентификацию остаточных количеств антимикробных препаратов группы.-
dc.description.abstractFormulation of the problem A pressing problem today remains the effective control of poultry products for the availability of residual amounts of tetracycline group antibiotics, due to the fact that getting through the food chain to the human body, can cause overgrowth, toxemia, allergic reactions, secondary fungal infections, violation of mineral metabolism, is osteotropic and promote the development of antibiotic-resistant microorganisms in humans. State of studying the problem Now in Ukraine as part of periodic monitoring of poultry with the help of microbiological method only the residual amount of tetracycline is examinated. However, in September 2016 in connection with the entry into force of the Order. №695 from 08. 06. 2013, criteria of study of poultry products under the periodic control residual amounts of tetracycline antibiotics (oxytetracycline, doxycycline, tetracycline, hlorthlortetratsyklin) are expanded . The purpose and objectives of research Conduct testing and validation of qualitative microbiological «NAT-screening» method, determination of tetracycline antibiotics in poultry, eggs and egg products. Research methodology The basis of this method is the principle of diffusion in agar, the ability of antibiotics to diffuse to the tight nutrient media inoculated by specific sensitive test organism causing inhybuvannya zone. This is reflected in the emergence of clearly defined agar, net growth of the test culture zones. Basically we took the microbiological screening method - «NAT-screening», which is used by the EU. Results and discussion The results are treated by methods of variation statistics using the program «Microsoft Excel – 15,0» from calculating the arithmetic mean (M), standard deviation (m) and the level of probability (p) by Student's table. We determined the accuracy, specificity, sensitivity of method. Conclusions and recommendations for further research Established that sensitivity of European microbiological method «NAT screening» of residual amounts of tetracycline antibiotics for meat was 50 mg / kg for eggs and egg products - 100 mg/kg, corresponding MDR European law and order №695 from 06. 08. 2013 Prospects for further research Due to expansion of studying criteria of poultry products to residual amounts antibiotics tetracycline group within the periodic monitoring should introduce the work of laboratories «NAT screening».-
dc.language.isootherru
dc.publisherМиколаївський національний аграрний університетru
dc.subjectтест-культура Bac. cereusATCC 11778ru
dc.subjectтетрациклінru
dc.subjectокситетрациклінru
dc.subjectхлортетрациклінru
dc.subjectдоксициклінru
dc.subjectм'ясо птиціru
dc.subjectяйцяru
dc.subjectNAT-screeningru
dc.subjectяєчні продуктиru
dc.subjectтетрациклинru
dc.subjectокситетрациклинru
dc.subjectхлортетрациклинru
dc.subjectдоксициклинru
dc.subjectмясо птицыru
dc.subjectяйцаru
dc.subjectNAT-screeningru
dc.subjectяичные продуктыru
dc.subjecttest culture Bacru
dc.subjectcereus ATCC 11778ru
dc.subjecttetracyclineru
dc.subjectoxytetracyclineru
dc.subjectchlortetracyclineru
dc.subjectdoxycyclineru
dc.subjectpoultryru
dc.subjecteggsru
dc.subjectNAT-screeningru
dc.subjectegg productsru
dc.titleВизначення залишкових кількостей антибіотиків тетрациклінової групи в продукції птахівництва мікробіологічним методомru
dc.titleОпределение остаточного количества антибиотиков тетрациклиновой группы в продукции птицеводства микробиологическим методом.-
dc.titleDetermination of the residual amounts of antibiotics of the tetracycline group in poultry products microbiological methods.-
dc.typeOtherru
Розташовується у зібраннях:Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 2 (89). - Ч. 1.

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
n89v2r2016garkavenko.pdf237,63 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.