Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1970
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЧорний, М. В.-
dc.contributor.authorЩепетільніков, Ю. О.-
dc.contributor.authorБондар, Алла Олександрівна-
dc.contributor.authorБондарь, Алла Александровна-
dc.contributor.authorBondar, Alla-
dc.contributor.authorПанасенко, Є. О.-
dc.contributor.authorЧорный, Н. В.-
dc.contributor.authorЩепетильников, Ю. О.-
dc.contributor.authorПанасенко, Е. О.-
dc.contributor.authorChorniy, N.-
dc.contributor.authorSchepetil'nikov, Yu.-
dc.contributor.authorPanasenko, E.-
dc.date.accessioned2017-02-27T13:58:22Z-
dc.date.available2017-02-27T13:58:22Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationВплив абіотичних факторів на продуктивність та здоров’я корів і резистентність телят / М. В. Чорний, Ю. О. Щепетільніков, А. О. Бондар, Є. О. Панасенко // Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 2 (90). - Ч. 2. - С. 161-170.ru
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/1970-
dc.description.abstractУ статті проаналізовано зоогігієнічні, технологічні, аліментарні фактори і причини, що знижують молочну продуктивність корів і ре- зистентність отриманих від них телят. Проаналізовано захворюван- ня корів і молодняку незаразной етіології. Показано причини прояви хвороб у корів на мастит, захворювань кінцівок, гіпотонією перед- шлунків, кетозом, а у телят – бронхіт, діарея, рахіт, зумовлені дією факторів зовнішнього середовища (гіпоксія, адинамія, інсоляція, ре- жим годування).ru
dc.description.abstractВ статье дан анализ зоогигиенических, технологических, алиментарных факторов и причин, снижающих молочную продуктивность коров и резис- тентность полученных от них телят. Проанализированы заболевания коров и молодняка незаразной этиологии. Показаны причины проявления болезней у коров маститом, заболеваний конечностей, гипотонией преджелудков, кетозом, а у телят – бронхитом, диареей, рахитом, обусловленные действием факторов внешней среды (гипоксия, адинамия, инсоляция, режим кормления).-
dc.description.abstractThe paper makes analyzes of zoo hygienic, technological and alimentary factors reasons which decreases milk productivity of cows and resistance of the calves born by them. Among numerous factors determining high-productive cows’ and calves’ health the crucial ones are temperature and humidity, carbon dioxide, hydrogen sulfide and aliphatic amines concentration in a barn. The secret of success is in high yields, low food converse, which is genetics, particular breed, strict abidance by microclimate, special food ration for each production and group, and management. One of the key factors of calves’ health provision is the time of the first colostrums ingestion. Preclinical and hidden mastitis, obstetric and gynecological diseases damage diary industry very much. To prevent acetonemia, propylene glycol glycerin and propionate should be used. A high-productive cow must be always provided with necessary quantities of nutrients, vitamins, and minerals and to use them rationally for physiological and productive needs. Obtaining of sanitary qualitative milk and disease prevention depend on the service staff, i. e. milking machine operators. Inadequate feeding, space, violation of sanitary conditions (insuffi cient air exchange, high concentration of harmful gases and microorganisms, sudden changes of temperature and humidity), lack of space, relocation causes stresses in the organisms of cows and calves, and becomes the major reason of metabolic diseases and resistance decrease. Ketosis, i. e. metabolic disease, is manifested most often in the first weeks after calving assisting by glucose deficiency in food ration. Cows’ and calves’ non-contagious etymology diseases were analyzed. The reasons of cows’ mastitis, limb diseases, rickets, due to the influence of environmental factors (hypoxia, weakness, insolation, cut feeding) were shown. The analysis of the literature and our own research data allows us to conclude that non-contagious etymology diseases which account 80-85% cases of sick animals are widely registered at cattle farms.-
dc.language.isootherru
dc.publisherМиколаївський національний аграрний університетru
dc.subjectкоровиru
dc.subjectтелятаru
dc.subjectмолочна продуктивністьru
dc.subjectгігієнаru
dc.subjectсанітаріяru
dc.subjectфакториru
dc.subjectкетозиru
dc.subjectдіареяru
dc.subjectхвороби копитецьru
dc.subjectатонія передшлунківru
dc.subjectкоровыru
dc.subjectтелятаru
dc.subjectмолочная продуктивностьru
dc.subjectгигиенаru
dc.subjectсанитарияru
dc.subjectфакторыru
dc.subjectкетозыru
dc.subjectдиареяru
dc.subjectболезни копытецru
dc.subjectатония преджелудковru
dc.subjectcowsru
dc.subjectcalvesru
dc.subjectmilk productionru
dc.subjecthygieneru
dc.subjectsanitationru
dc.subjectfactors ketosesru
dc.subjectdiarrhearu
dc.subjectdisease of hoovesru
dc.subjectatony proventriculusru
dc.titleВплив абіотичних факторів на продуктивність та здоров’я корів і резистентність телятru
dc.titleВлияние абиотических факторов на продуктивность и здоровье коров и резистентность телят.-
dc.titleInfluence of abiotic factors on the cows health and productivity and on calves resistance.-
dc.typeOtherru
Розташовується у зібраннях:Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 2 (90). - Ч. 2.
Статті (Факультет ТВППТСБ)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
n90v2r2016chornyi.pdf286,06 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.