Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/21653
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorБазалій, В. В.-
dc.contributor.authorЛарченко, О. В.-
dc.date.accessioned2025-05-29T08:33:56Z-
dc.date.available2025-05-29T08:33:56Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationБазалій В. В., Ларченко О. В. Характер формування врожайності сортами пшениці універсального і альтернативного типу за різних умов вирощування. Продовольча безпека України в умовах післявоєнного відновлення: глобальні та національні виміри. Міжнародний форум : доповіді учасників міжнародної науково-практичної конференції (м. Миколаїв, 28-30 травня 2025 р.) / Міністерство освіти і науки України; Миколаївський національний аграрний університет. Миколаїв: МНАУ, 2025. С. 17-19. DOI: https://doi.org/10.31521/978-617-7149-86-5-3uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/21653-
dc.identifier.uri--
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.31521/978-617-7149-86-5-3-
dc.description.abstractУ тезах представлено дослідження оптимізації сортового складу Triticum aestivum L. універсального та альтернативного типів розвитку з метою максимізації потенційної врожайності в різних агроекологічних умовах. Обґрунтовано необхідність розробки нових селекційних критеріїв для сортів озимої пшениці, здатних ефективно реалізовувати генетичний потенціал продуктивності в контексті глобальних кліматичних змін, зокрема підвищення температурного режиму. Встановлено, що диверсифікація сортового складу шляхом впровадження сортів з різним типом розвитку сприяє більш раціональному використанню агрокліматичних ресурсів та підвищенню стабільності валових зборів зерна. Експериментально обґрунтовано доцільність вивчення адаптивності сортового складу озимої пшениці до специфічних агротехнічних прийомів та впровадження у виробництво сортів універсального (Асканійська, Асканійська Берегиня, Перлина) та альтернативного (Кларіса) типів, що характеризуються підвищеною пристосованістю до пізніх строків сівби, що, безперечно, сприятиме підвищенню конкурентоздатності культури.uk_UA
dc.description.abstract--
dc.description.abstractTheses present a study on the optimization of the varietal composition of Triticum aestivum L. of universal and alternative development types with the aim of maximizing potential yield in various agro-ecological conditions. The necessity of developing new selection criteria for winter wheat varieties capable of effectively realizing the genetic potential of productivity in the context of global climate change, particularly the increase in temperature, is substantiated. It has been established that the diversification of the varietal composition through the introduction of varieties with different development types contributes to a more rational use of agro-climatic resources and an increase in the stability of gross grain yields. The expediency of studying the adaptability of the varietal composition of winter wheat to specific agricultural practices and the introduction into production of varieties of universal (Askanyiska, Askanyiska Berehynya, Perlyna) and alternative (Clarisa) types, characterized by increased adaptability to late sowing dates, which will undoubtedly contribute to increasing the competitiveness of the crop, is experimentally substantiated.-
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectсорти пшениці універсального типуuk_UA
dc.subjectсорти пшениці альтернативного типуuk_UA
dc.subjectстроки сівбиuk_UA
dc.subjectврожайністьuk_UA
dc.subjectuniversal type wheat varietiesuk_UA
dc.subjectalternative type wheat varietiesuk_UA
dc.subjectsowing datesuk_UA
dc.subjectyielduk_UA
dc.titleХарактер формування врожайності сортами пшениці універсального і альтернативного типу за різних умов вирощуванняuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Продовольча безпека України в умовах війни і післявоєнного відновлення: глобальні та національні виміри. Міжнародний форум - 2025

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
forum-2025-17-19.pdf509,73 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.