Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/21962
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorПанфілова, Антоніна Вікторівна-
dc.contributor.authorPanfilova, Antonina-
dc.contributor.authorТарабріна, Альона-Марія-
dc.contributor.authorTarabrina, Alona-Mariia-
dc.date.accessioned2025-06-23T08:39:14Z-
dc.date.available2025-06-23T08:39:14Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationПанфілова А. В., Тарабріна А.-М. Продуктивність зернових та зернобобових культур залежно від технології вирощування в умовах степу України. Аграрні інновації. 2024. № 27. С. 196-200. DOI: https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2024.27.30uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/21962-
dc.description.abstractМета. Дослідити вплив технології вирощування зер-нових та зернобобових культур, на прикладі пшениці озимої та сої, на продуктивність досліджуваних культур в умовах Степу України. Методи. Польові дослідження виконувалися відповідно до сучасних вимог і стан-дартів дослідної справи в агрономії та землеробстві. Результати. Найкращі погодно – кліматичні умови для формування продуктивності сої, в т. ч. бобів та насінин на одній рослині, спостерігалися у 2023 р., особливо за вирощування сорту Беттіна. Так, залежно від досліджу-ваної технології вирощування на одній рослині даного сорту нараховувалося 17,6 – 41,3 боби та 44,1 – 128,0 насінин, що перевищило показники сорту Фортеця відповідно на 3,9 – 4,6 та 8,2 – 10,8%. Найбільшою маса 1000 насінин і маса насінин з однієї рослини сої, в середньому за роки досліджень, була за вирощування сорту Беттіна за технологією no-till – відповідно 131,4 та 15,4 г, що пере-вищило показники інших варіантів досліду відповідно на 13,1 – 27,8 та 3,9 – 11,7 г. У середньому по досліджуваних сортах, на варіанті вирощування сої за технологією no-till у 2024 р. було одержано 1,08 т/га насіння, що переви-щило показники варіанту класичної технології вирощу-вання культури на 0,18 т/га або 16,7%. Така ж тенденція спостерігалася і у 2022 та 2023 рр. Так, за використання варіанту технології no-till було отримано відповідно 1,9 та 2,2 т/га насіння сої, що перевищило показники варіанту класичної технології вирощування на 0,29 – 0,38 т/га або на 15,3 – 17,3%. Незалежно від технології вирощування у всі роки досліджень дещо вищу урожайність формували рослини сорту Беттіна. Застосування ресурсозберігаю-чої технології вирощування пшениці озимої Mzuri-ProTil позитивно позначилося на формуванні продуктивності культури. У середньому за роки досліджень, застосу-вання технології Mzuri-ProTil за вирощування пшениці озимої сприяло збільшенню кількості зерен у колосі куль-тури на 6,5 шт., а маси 1000 зерен на 6,9 г порівняно із варіантом класичної технології пшениці озимої. У більш сприятливих погодних умовах 2022–2023 рр. рослинами пшениці озимої за технології Mzuri-ProTil було сформо-вано 7,10 т/га зерна, що перевищило показники варіанту класичної технології на 11,3%. Застосування технології Mzuri-ProTil у посушливих умовах 2023–2024 рр. забез-печувало одержання урожайності на рівні 4,78 т/га, що перевищило показники урожайності зерна за класичної технології вирощування на 12,8%. Висновки. В умо-вах Степу України, в результаті проведених польових досліджень у 2022-2024 рр., доведено позитивний вплив ресурсо- та грунтозберігаючих технологій вирощування зернових та зернобобових культур. У середньому за роки досліджень і по фактору сорт, найбільше бобів та насінин з однієї рослини сої було відмічено за викори-стання технології no-till – відповідно 38,1 та 107,9 шт., що було вищим за показники варіанту класичної техноло-гії вирощування культури відповідно на 21,9 та 70,2 шт. Урожайність сої при вирощуванні за технологією no-till, у середньому за роки досліджень і по фактору сорт, склала 1,73 т/га, що перевищило показники варіанту кла-сичної технології на 0,29 т/га або на 16,8%. Застосування технології Mzuri-ProTil за вирощування пшениці озимої сприяло збільшенню кількості зерен у колосі культури на 14,4%, маси 1000 зерен на 16,0%, а урожайності зерна – на 11,9% порівняно із класичною технологією культури.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectсояuk_UA
dc.subjectпшениця озимаuk_UA
dc.subjectсортuk_UA
dc.subjectтехнологія вирощуванняuk_UA
dc.subjectструктура врожаюuk_UA
dc.subjectмаса 1000 зеренuk_UA
dc.subjectурожайністьuk_UA
dc.subjectsoybeanuk_UA
dc.subjectwinter wheatuk_UA
dc.subjectvarietyuk_UA
dc.subjectcultivation technologyuk_UA
dc.subjectcrop structureuk_UA
dc.subjectweight of 1000 grainsuk_UA
dc.subjectyielduk_UA
dc.titleПродуктивність зернових та зернобобових культур залежно від технології вирощування в умовах степу Україниuk_UA
dc.title.alternativeProductivity of cereals and legumes depending on the technology of cultivation in the conditions of the Steppe of Ukraineuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет агротехнологій)
Статті аспірантів МНАУ

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
780-Текст статті-1515-1-10-20250519.pdf1,64 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.