Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/22244
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorТарабріна, Альона-Марія-
dc.contributor.authorTarabrina, Alona-Mariia-
dc.contributor.authorПанфілова, Антоніна Вікторівна-
dc.contributor.authorPanfilova, Antonina-
dc.date.accessioned2025-09-19T10:35:07Z-
dc.date.available2025-09-19T10:35:07Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationТарабріна А.-М. О., Панфілова А. В. Вплив технології вирощування та сортових особливостей на фотосинтетичну діяльність посівів сої в умовах Північного Степу України. Тавріський науковий вісник. 2024 Вип. 140. С. 285-292. DOI: https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.140.35.uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/22244-
dc.description.abstractМета. Дослідити вплив сортових особливостей і технології вирощування на фотосинтетичну діяльність посівів та урожайність сої в умовах Північного Степу України. Методи. Польові та лабораторні дослідження виконувалися відповідно до сучасних вимог і стандартів дослідної справи в агрономії та землеробстві. Результати. Вирощування сої за no-till технологією, залишення рослинних решток на поверхні ґрунту позитивно впливало на фотосинтетичну діяльність посівів сої та формування урожайності насіння у всі роки досліджень. Максимальні розміри листкової поверхні посівів сої були сформовані в період цвітіння рослин. У середньому за роки досліджень та по фактору технології вирощування культури, у фазі гілкування більшу площу листкової поверхні мали рослини сорту Беттіна – 17,96 тис м2/га, що перевищило показники сорту Фортеця на 0,70 тис м2/га або на 3,9%. Така ж тенденція спостерігалася і в фазу цвітінні і наливу насіння. Вирощування сої за технологією no-till забезпечило збільшення площі листкової поверхні рослин сої обох досліджуваних сортів та формування чистої продуктивності фотосинтезу посівами порівняно із класичною технологією вирощування культури. Так, за вирощування сорту Фортеця чиста продуктивність фотосинтезу у міжфазний період гілкування – цвітіння за даного варіанту технології вирощування склала 1,43 г/м2 за добу, а сорту Беттіна – 1,61 г/м2 за добу, що перевищило показники варіанту класичної технології на 11,2–17,4%. Така ж тенденція спостерігалася і у міжфазний період цвітіння – налив насіння. На урожайність насіння сої впливали сортові особливості, технологія вирощування культури та погодні умови в роки дослідження. Але навіть у посушливих умовах спостерігалася тенденція щодо позитивного впливу на урожайність сої технології no-till, зокрема за вирощування сорту Беттіна. Висновки. Найбільш сприятливі умови для росту і розвитку рослин, їх фотосинтетичної діяльності склалися у всі роки досліджень при вирощування сорту Беттіна за технологією no-till, що забезпечило формування найвищої урожайності сої – 1,32–2,50 т/га залежно від року дослідженняuk_UA
dc.description.abstract--
dc.description.abstractObjective. To investigate the influence of varietal characteristics and cultivation technology on the photosynthetic activity of crops and soybean yield in the conditions of the Northern Steppe of Ukraine. Methods. Field and laboratory studies were carried out in accordance with modern requirements and standards of research in agronomy and agriculture. Results. Growing soybeans using no-till technology, leaving plant residues on the soil surface, had a positive effect on the photosynthetic activity of soybean crops and the formation of seed yield in all years of research. The maximum dimensions of the leaf surface of soybean crops were formed during the flowering period of plants. On average over the years of research and by the factor of crop cultivation technology, in the branching phase, plants of the Bettina variety had a larger leaf surface area – 17.96 thousand m2/ha, which exceeded the indicators of the Fortetsa variety by 0.70 thousand m2/ha or by 3.9%. The same trend was observed in the flowering and seed filling phases. Growing soybeans using no-till technology provided an increase in the leaf surface area of soybean plants of both studied varieties and the formation of net photosynthesis productivity by crops compared to the classical crop cultivation technology. Thus, when growing the Fortetsia variety, the net productivity of photosynthesis in the interphase period of branching – flowering under this variant of the cultivation technology was 1.43 g/m2 per day, and for the Bettina variety – 1.61 g/m2 per day, which exceeded the indicators of the classical technology variant by 11.2–17.4%. The same trend was observed in the interphase period of flowering – seed filling. The yield of soybean seeds was influenced by varietal characteristics, crop cultivation technology and weather conditions during the years of the study. But even in arid conditions, there was a tendency for the positive effect of no-till technology on soybean yield, in particular when growing the Bettina variety. Conclusions. The most favorable conditions for the growth and development of plants, their photosynthetic activity were created in all years of research when growing the Bettina variety using no-till technology, which ensured the formation of the highest soybean yield – 1.32–2.50 t/ha depending on the year of research-
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectсояuk_UA
dc.subjectсортuk_UA
dc.subjectтехнологія вирощуванняuk_UA
dc.subjectплоща листкової поверхніuk_UA
dc.subjectчиста продуктивність фотосинтезуuk_UA
dc.subjectурожайністьuk_UA
dc.subjectsoybeanuk_UA
dc.subjectvarietyuk_UA
dc.subjectcultivation technologyuk_UA
dc.subjectleaf surface areauk_UA
dc.subjectnet photosynthesis productivityuk_UA
dc.subjectyielduk_UA
dc.titleВплив технології вирощування та сортових особливостей на фотосинтетичну діяльність посівів сої в умовах Північного Степу Україниuk_UA
dc.title.alternativeThe influence of cultivation technology and varietal characteristics on the photosynthetic activity of soybean crops in the conditions of the Northern Steppe of Ukraineuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет агротехнологій)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
37.pdf492,35 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.