Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/22418
Назва: | Сорго: світове виробництво та сортовий потенціал в Україні |
Інші назви: | Sorghum: world production and varietal potential in Ukraine |
Автори: | Корхова, Маргарита Михайлівна Korhova, Margarita Миколайчук, Віра Георгіївна Mikolajchuk, Vira Хоненко, Любов Григорівна Honenko, Lubov Манушкіна, Тетяна Миколаївна Manushkina, Tetyana |
Ключові слова: | сорго виробництво насіння посівні площі урожайність насіння сорти та гібриди sorghum seed production sown areas seed yield varieties and hybrids |
Дата публікації: | 2025 |
Бібліографічний опис: | Корхова М. М., Миколайчук В. Г., Хоненко Л. Г., Манушкіна Т. М. Сорго: світове виробництво та сортовий потенціал в Україні. Таврійський науковий вісник. 2025. № 144. С. 95-101. DOI: https://doi.org/10.32782/2226-0099.2025.144.13 |
Короткий огляд (реферат): | У статті наведено значення та аналіз світового виробництва зерна сорго – перспек- тивної для України культури в умовах змін клімату. Дано порівняльну оцінку посівним
площам та врожайності насіння культури найбільших країн-виробників. Визначено, що
у 2025 р. основними світовими виробниками сорго стали США, Нігерія та Бразилія, яким
належить 47% виробництва насіння цієї культури. Встановлено, що головною перевагою
збільшення виробництва сорго в країнах світу є підвищення врожайності насіння, про
що свідчать показники в Китаї, Аргентині та Австралії, де середня урожайність куль- тури коливається в межах від 4,12 до 4,76 т/га. Визначено, що в Україні площі під сорго
скоротилися майже у два рази, а врожайність культури в середньому за 2020-2024 рр.
становить лише 2,81 т/га. Однією з основних причин реалізації генетичного потенціалу
культури сорго є удосконалення технології вирощування. Використання адаптованих до
певних грунтово-кліматичних умов сортів і гібридів є необхідною умовою підвищення
врожайності культури. Державний Реєстр сортів рослин щорічно поповнюється новими
сортами і гібридами сорго і найбільша їх частка – 51%, які внесено за останні п'ять років.
Визначено, що із загальної кількості сортів та гібридів сорго звичайного більшу частину –
85,2% становить іноземна селекція і лише 14,8% – українська. В Україні є всі передумови
розширення посівних площ та підвищення врожайності зерна сорго. Особливо це стало
актуальним з потеплінням клімату та введенням в сівозміну посухостійких культур. Тому
виникає необхідність проведення досліджень адаптивних ознак сортів та гібридів сорго
звичайного вітчизняної та іноземної селекції з метою добору найбільш пристосованих до
умов Півдня України. The article presents the significance and analysis of the world production of sorghum grain, a promising crop for Ukraine in the context of climate change. A comparative assessment of the sown areas and seed yields of the crop of the largest producing countries is given. It is determined that in 2025 the main world producers of sorghum will be the USA, Nigeria and Brazil, which account for 47% of the seed production of this crop. It is established that the main advantage of increasing sorghum production in the countries of the world is an increase in seed yields, as evidenced by indicators in China, Argentina and Australia, where the average crop yield ranges from 4.12 to 4.76 t/ha. It is determined that in Ukraine the area under sorghum has decreased almost twice, and the average crop yield for 2020-2024 is only 2.81 t/ha. One of the main reasons for realizing the genetic potential of sorghum is the improvement of cultivation technology. The use of varieties and hybrids adapted to certain soil and climatic conditions is a necessary condition for increasing crop yields. The State Register of Plant Varieties is annually replenished with new varieties and hybrids of sorghum, and the largest share of them - 51%, was introduced over the past five years. It was determined that of the total number of varieties and hybrids of common sorghum, the majority - 85.2% - is foreign selection and only 14.8% - Ukrainian. Ukraine has all the prerequisites for expanding the sown areas and increasing the yield of sorghum grain. This has become especially relevant with the warming of the climate and the introduction of droughtresistant crops into crop rotation. Therefore, there is a need to conduct research on the adaptive characteristics of varieties and hybrids of common sorghum of domestic and foreign selection in order to select the most adapted to the conditions of Southern Ukraine. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/22418 |
Розташовується у зібраннях: | Статті (Факультет агротехнологій) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
15.pdf | 493,47 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.