Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2392
Назва: Обгрунтування та розробка системи оцінки, прогнозування і оптимізації виробництва якісної продукції свинарства
Обоснование и разработка системы оценки, прогнозирования и оптимизации производства качественной продукции свиноводства
Substantiation and development of the system for assessment, forecasting and improving the production of quality pig breeding products
Автори: Баньковська, Ірина Броніславівна
Баньковская, Ирина Брониславовна
Ban'kovs'ka, Iryna
Ключові слова: свині
якість туш
якість м’яса
якість сала
оцінка
умови утримання
оптимізація
виробництво свинини
pigs
quality of carcasses
meat quality
fat quality
assessment
keeping conditions
improvement
technology
pork production
Дата публікації: 2017
Видавництво: Миколаївський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Баньковська І. Б. Обгрунтування та розробка системи оцінки, прогнозування і оптимізації виробництва якісної продукції свинарства : автореф. дис... докт. сельскохозяйственных наук : 06.02.04 / Баньковська Ірина Броніславівна. – Миколаїв : МНАУ, 2017. – 40 с.
Короткий огляд (реферат): Дисертаційна робота присвячена експериментальному обґрунтуванню теоретичних принципів та розробці системи оцінки, прогнозування і виробництва якісної продукції свинарства шляхом вдосконалення методичних підходів, поглибленого аналізу впливу онтогенетичних і паратипових факторів та впровадження в сучасних умовах товарного свинарства універсальної моделі оптимізації м’ясної продуктивності і якості м’яса свиней. Комплексно досліджено особливості перебігу автолітичних процесів у м’язовій тканині та доведено значущий вплив типу м’яза на якісні показники дозрівання м’яса. Розроблено і адаптовано систему експрес-оцінки якості м’яса в тушах свиней та запропоновано нетрадиційний спосіб для масової оцінки та відбору зразків м’язової тканини. Встановлено значущий вплив (р ≤ 0,05-0,001) факторів генотипу, живої маси, статі і типу підлоги (бетон та глибока солом’яна підстилка) на характер топографії жировідкладання, морфофункціональні, хімічні та біологічні особливості різних тканин і органів, а також специфіку прояву адаптації свиней до умов утримання. З’ясовано особливості морфологічного розподілу прошарків підчеревини свиней, що відповідають кращим смаковим якостям готового продукту і залежить від генотипу та умов утримання тварин на відгодівлі. Визначено, що гетерозиготні генотипи АВ гена рецептора гормону росту GHRH, СТ гена рецептора лептину LEPR та комбінації генотипів СС/GA генів катепсинів CTSK і CTSL сприяють прояву показників більш пісної свинини. За результатами порівняльного аналізу методології визначення вмісту пісного м’яса в тушах свиней за європейською системою «EUROP(S)» та вартісною характеристикою обґрунтовано важливість розробки вітчизняної системи оцінки. Розроблено і впроваджено універсальну модель оптимізації виробництва якісної свинини в сучасних умовах товарного свинарства.
The thesis study is devoted to experimental substantiation of theoretical principles and development of the system for estimation, forecasting and manufacture of high quality pig products by means of improving methodological approaches, fundamental analysis of the ontogenetic and proxy type factors’ influence, and implementing a universal model for improving the meat productivity and quality of pig meat in the modern conditions of the commercial pig breeding. The multiple studies of peculiarities in the course of autolytic processes in muscle tissue have been performed, and the significant influence of the muscle type on qualitative parameters of meat maturation has been proved. The system of express quality assessment of meat in pig carcasses was developed and adapted, and an unconventional method for mass assessment and selection of muscle tissue samples was suggested. The significant influence (p ≤ 0.05-0.001) of the genotype factors, live weight, sexes and floor type (concrete and deep sandy-straw bedding) on the nature of the fat deposition topography, morphofunctional, chemical and biological features of various tissues and organs, as well as the manifestation specificity of pigs’ adaptation to the animals keeping conditions has been determined. The morphological distribution peculiarities are determined for the streaky bacon layers in pigs, which correspond to the best taste properties of the finished product and depend on the genotype and conditions of keeping animals on fattening. It has been determined that the heterozygous genotypes of the GHRH growth hormone receptor gene, CT of the LEPR leptin receptor gene and the combination of СС / GA genotypes of CTSK and CTSL cathepsin genes contribute to the development of the leaner pork indicators. According to the results of the comparative analysis of the methodology for determining the lean meat content in pig carcasses according to the European «EUROP (S)» system and the cost characteristic, the importance of developing the national assessment system has been substantiated. A universal model to improve the quality pork production in the current conditions of сommercial pig production has been developed and implemented.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/2392
Розташовується у зібраннях:Автореферати

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ban'kovska_aref.pdf868,18 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.