Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/6920
Назва: | Особливості забійних показників м’ясної худоби в залежності від генетичної належності |
Інші назви: | Features of sugar efficiency of meat herbs in dependence from genetic precaution. |
Автори: | Петрова, Олена Іванівна Petrova, Olena Попсуй, В.В. Корж, О. В. Опара, В. О. |
Ключові слова: | м’ясна худоба бугайці жива маса забійні якості маса напівтуші забійний вихід хімічний склад м’яса meat cattle bulls live weight slaughter quality half weight slaughter chemical composition of meat |
Дата публікації: | 2018 |
Бібліографічний опис: | Особливості забійних показників м’ясної худоби в залежності від генетичної належності / О. І. Петрова, В. В. Попсуй, О. В. Корж, В. О. Опара // Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. – 2018. - Випуск 3(80). – С. 124–133. |
Короткий огляд (реферат): | У статті наведено аналіз особливостей росту і формування забійних якостей
молодняку спеціалізованої м’ясної худоби у процесі вирощування, в залежності від генотипу. Імпортована худоба абердин-ангуської та шаролезської порід, яка була завезена до
Чернігівської області, при повноцінній збалансованій годівлі і належному догляді розкрила
високий відгодівельний і забійний потенціал. Був поставлений науково-господарський дослід
із визначення адаптаційних і продуктивних можливостей відгодівельних бугайців двох
найбільш відомих європейських порід і недавно завезеної на Північ України тварин Південної
м’ясної породи. Контрольною групою стали тварини Поліської породи, яка виведена в
умовах Півночі України, упродовж тривалого часу розводиться в господарстві і добре прилаштувалася до його технологічних особливостей. Результати контрольного забою показали, що за забійними і м'ясними якостями ці породи поки що мають перевагу над вітчизняними породами в умовах Північної частини України An increase in the production of meat products can only be achieved through the fullest possible use of the biological potential of animals. World experience has shown that specialized meat cattle breeding is the least costly and resource-saving production of high quality beef. To do this, in the north of Ukraine there are large areas of natural pastures and hayfields for keeping and grazing livestock at low investment costs. The effectiveness of meat cattle depends to a large extent on the right choice of breed for a particular breeding zone. The expediency of breeding one or another beef breed is the quantity and quality of beef. However, in order to obtain a beef that meets the requirements of the modern market, it is necessary to look for various technological solutions related to the selection of the herd, as well as to create acceptable conditions for keeping and feeding livestock. Major producers of beef in the conditions of the formation of a multidisciplinary agrarian sphere were and remain large commodity companies. The aim of the work was a comparative analysis of slaughter and meat qualities of cattle, which is bred in one agrarian association of enterprises - "Agricor Holding" of Chernihiv region. Today agro-association according to separate breeding programs breeds meat cattle of genotypes and has achieved certain industrial successes. The following tribal statuses have been awarded to the enterprise: breeding plant for breeding of cattle of the Znamensky type of Polissya breed, Simmental meat, Polissya meat, Aberdeen-Angus breeds and Charolais breed and breeding reproducers for cattle breeding Southern meat breed and breed limousine. In the conditions of the holding, a scientific and economic experiment was conducted to determine the adaptive and productive capacities of fattening bulls of the two most famous European breeds and recently imported Southern beef breeds from the North of Ukraine. The control group became animals of the Polissya breed, which was brought out in the conditions of the North of Ukraine, for a long time was breeding on the farm and well attached to its technological features. Each group was selected for 8 bulls with an approximate live weight. It was found that imported meat from the Aberdeen-Angus and Sharolace breeds imported into the Chernihiv region, with a well-balanced balanced feeding and proper care, revealed a fairly high fattening and slaughter potential, which manifested itself in adapting to the new environmental conditions. The results of the control slaughter showed that these breeds still have an advantage over domestic breeds in the conditions of the northern part of Ukraine due to slaughter and meat qualities. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/6920 |
Розташовується у зібраннях: | Статті (Факультет ТВППТСБ) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Статья Винница.pdf | 373,58 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.