Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/7607
Назва: Особливості елементів технології вирощування гороху озимого в зоні південного Степу України
Інші назви: Особенности элементов технологии выращивания гороха озимого в зоне южной Cтепи Украины
Features of elements of technology of cultivation of peas winter in a zone of the southern Steppe of Ukraine
Автори: Воронкова, Ганна Миколаївна
Воронкова, Анна Николаевна
Voronkova, Hanna
Гамаюнова, Валентина Василівна
Гамаюнова, Валентина Васильевна
Gamayunova, Valentina
Ключові слова: горох озимий
обробіток грунту
морозостійкість
продуктивність рослин
горох озимый
обработка почвы
морозостойкость
производительность растений
winter peas
processing of the soil
frost resistance
performance of plants
Дата публікації: 2019
Бібліографічний опис: Воронкова Г. М., Гамаюнова В. В. Особливості елементів технології вирощування гороху озимого в зоні південного Степу України. Стан і перспективи розробки та впровадження ресурсоощадних, енергозберігаючих технологій вирощування сільськогосподарських культур : Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, м. Дніпро, 20 листопада 2019 р. Дніпро : ДДАЕУ, 2019. С. 28-29.
Короткий огляд (реферат): Показано особливості елементів технології вирощування гороху озимого в зоні південного Степу України. Горох одна з найбільш відомих і поширених у світі бобових культур. Будучи типовим азотфіксатором, горох крім того характеризується унікальною здатністю коренів засвоювати та використовувати важкорозчинні і малодоступні для злаків мінеральні сполуки не тільки з орного шару, але і з більш глибоких грунтових горизонтів. Загальновідомо, що після гороху в ґрунті залишається не менше 100 кг зв'язаного азоту на гектарі. Не менш важливим фактом вважаються здатність цієї культури підвищувати ефективність використання органічних добрив для наступних зернових і овочевих культур. Посів гороху покращує структуру грунту. Найвищих результатів у рівнях урожайності досягають на середньоглибокому і родючому грунті, добре забезпеченому вологою. Ділянка, яка призначена для виробництва гороху, повинна бути пласкою, чистою і без руйнівної дії ерозії і повеней. Ділянки, що забур'янені, такими як мак польовий і осот польовий, є особливо несприятливими для вирощування гороху. Для вирощування гороху найбільш сприятлива реакція грунтового розчину між рН 6,8 і 7,4, тобто він найкраще росте на нейтральних грунтах. Основний обробіток грунту здійснюють восени, проводячи оранку на глибину 20–25 см. Одразу після оранки відразу доцільно закрити борозни. Передпосівну підготовку грунту проводять на глибину від 8 до 10 см (1–2 рази). Грунт після основного обробітку та передпосівної підготовки має бути добре вирівняним. Таким чином, зменшуються негативні наслідки, щодо вилягання гороху, якісніше проводиться збирання за зменшення втрати насіння.
Показано особенности элементов технологии выращивания гороха озимого в зоне южной степи Украины. Горох одна из наиболее известных и распространенных в мире бобовых культур. Будучи типичным азотфіксатором, горох кроме того характеризуется уникальной способностью корней усваивать и использовать труднорастворимые и малодоступны для злаков минеральные соединения не только с пахотного слоя, но и с более глубоких грунтовых горизонтов. Общеизвестно, что после гороха в почве остается не менее 100 кг связанного азота на гектаре. Не менее важным факту считаются способность этой культуры повышать эффективность использования органических удобрений для следующих зерновых и овощных культур. Занял гороха улучшает структуру почвы. Самых высоких результатов в уровнях урожайности достигают на середньоглибокому и плодородной почве, хорошо снабженном влагой. Участок, которая предназначена для производства гороха, должна быть плоской, чистой и без разрушительного действия эрозии и наводнений. Участка, что забур ’ янен, такими как мак полевой и осот полевой, является особенно неблагоприятными для выращивания гороха. Для выращивания гороха наиболее благоприятная реакция грунтового раствора между рН 6.8 и 7.4, то есть он лучше всего растет на нейтральных грунтах. Основной обработку почвы осуществляют осенью, проводя распашки на глубину 20-25 см. Сразу после вспашки сразу целесообразно закрыть борозды. Предпосевную подготовку почвы проводят на глубину от 8 до 10 см (1-2 раза). Почву после основного возделывания и предпосевной подготовки должно быть хорошо и выровнены по. Таким образом, уменьшаются негативные последствия, относительно полеганию гороха, качественнее проводится уборки за уменьшение потери семян.
Shown to feature of elements of technology of cultivation of peas winter in a zone of the southern steppe of Ukraine. Peas one of the bean cultures, most known and widespread in the world. Being a typical nitrogen fixer, peas besides are characterized by unique ability of roots to acquire and use almost insoluble and mineral connections not only from an arable layer, but also from deeper soil horizons are inaccessible for cereals. It is well-known that after peas in the soil there are not less than 100 kg of the connected nitrogen on hectare. As not less important to the fact are considered ability of this culture to increase efficiency of use of organic fertilizers for the following grain and vegetable crops. Borrowed peas improves structure of the soil. The good results in levels of productivity are achieved on medium deep and fertile soil, well supplied with moisture. The site which is intended for production of peas has to be flat, clean and without destructive action of an erosion and floods. Site that weediness, such as poppy field and the field sow-thistle, is especially adverse for cultivation of peas. For cultivation of peas the most favorable reaction of soil solution between rn 6.8 and 7.4, that is it best of all grows on neutral soil. The main processing of the soil is carried out in the fall, carrying out by plowing on depth of 20-25 cm. Right after plowing it is expedient to close furrows at once. Preseeding preparation of the soil is carried out on depth from 8 to 10 cm (1-2 times). The soil after the main cultivation and preseeding preparation it has to be good and are leveled on. Thus, negative consequences, relatively to drowning of peas decrease, it is more qualitatively carried out cleaning for reduction of loss of seeds.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/7607
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет агротехнологій)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Теза_Воронкова.pdf292,72 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.