Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/8314
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Діордіца, Яна Вікторівна | - |
dc.contributor.author | Diorditsa, Yana | - |
dc.date.accessioned | 2021-01-28T11:24:21Z | - |
dc.date.available | 2021-01-28T11:24:21Z | - |
dc.date.issued | 2019 | - |
dc.identifier.citation | Діордіца Я. Антиоксидантна система печінки щурів за умов гострого гепатиту під час корекції комплексами антиоксидантів // Вісник Львівського університету: збірник наукових праць. Серія біологічна. 2019. Вип. 81. С. 12-20. | uk_UA |
dc.identifier.uri | http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/8314 | - |
dc.description.abstract | Досліджено динаміку процесів перекисного окиснення ліпідів і стан ферментної ланки антиоксидантної системи печінки щурів за умов гострого токсичного гепатиту й під час корекції комплексами антиоксидантів «Тріовіт» + кверцетин і «Тріовіт» + кверцетин + α-ліпоєва кислота. Дослідження проводили з використанням білих лабораторних щурів лінії Wistar, які поділені на чотири групи (по 6 у кожній): І група – контрольна; ІІ, ІІІ та ІV групи – щури, у яких експериментально моделювали гострий гепатит за допомогою одноразового внутрішньоочеревинного введення розчину гідразин сульфату в концентрації 100 мг/кг. Тваринам третьої та четвертої груп, окрім гідразин сульфату, вводили комплекси антиоксидантів протягом 5 діб: III групи – «Тріовіт» і кверцетин, а IV групи – «Тріовіт», кверцетин і ліпоєву кислоту. На 7 добу тварин усіх чотирьох груп виводили з експерименту під тіопенталовим наркозом за допомогою тотального кровопускання зі серця. У гомогенаті печінки визначали рівень малонового діальдегіду (МДА), дієнових кон’югатів (ДК), супероксиддисмутази (СОД), каталази. Доведено, що внутрішньоочеревинне введення гідразину сульфату тваринам ІІ групи спричиняє зростання концентрації продуктів перекисного окиснення ліпідів (ПОЛ) – ДК та МДА, на фоні зниження активності СОД і зростання активності каталази порівняно з контрольною групою. Під час корекції гепатиту комплексами антиоксидантів, що включають «Тріовіт» і кверцетин, а також «Тріовіт», кверцетин і α-ліпоєву кислоту, спостерігається вірогідне зниження рівня ДК і МДА та зростання активності СОД порівняно з тваринами, що не отримували корекції. Вірогідне зниження активності каталази спостерігається за використання комплексу «Тріовіт», кверцетин і ліпоєва кислота. Корекція гепатиту за допомогою комбінації антиоксидантів, що включає «Тріовіт» і кверцетин, має більш виражений позитивний вплив на зниження інтенсивності процесів ПОЛ і збільшення активності СОД порівняно з комплексом антиоксидантів, що включає «Тріовіт», кверцетин і α-ліпоєву кислоту. Пероральне введення комплексу антиоксидантів тваринам ІІІ та ІV груп нормалізує процеси ПОЛ і активність ферментів антиоксидантного захисту в печінці щурів, що свідчить про потужні антиоксидантні властивості препаратів і доцільність їхнього використання у корекції гепатитів. | uk_UA |
dc.description.abstract | The article presents results of antioxidant complexes influence on dynamics of lipid peroxidation processes and enzymes activity of antioxidant system of rats liver under acute hepatitis during correction with antioxidant complexes “Triovit” + quercetin and “Triovit” + quercetin + α-lipoic acid. Four groups of white laboratory Wistar rats (6 in each group) were used in experiments: I group – control; II, III and IV groups – rats with acute hepatitis modelled experimentally by single intraperitoneal injection of hydrazine sulfate at concentration of 100 mg / kg. Animals of the III and the IV groups was injected both hydrazine sulfate and complexes of antioxidants for 5 days: “Triovit” and quercetin were given to the rats of the III group, while “Triovit”, quercetin and α-lipoic acid were applied while feeding the IV group rats. On the 7 day, animals of all groups were submitted to anesthesia with total bloodletting from heart. The level of malondialdehyde (MDA), diene conjugates (DK), activity of superoxide dismutase (SOD) and catalase were determined in liver homogenates. Intraperitoneal injection of hydrazine sulfate to animals of group II cause an increase of lipid peroxidation products concentration (DK and MDA). At the same time, activity of SOD was reduced and activity of catalase was increased when compared with control group. While using antioxidant complexes including “Triovite” + quercetin, and “Triovit”+ quercetin + α-lipoic acid for hepatitis treatment, there was observed reliable reduction of DK and MDA levels and increase of SOD indexes as compared with non-treated animals. Reliable changes of catalase activity were observed during treatment with “Triovit”, quercetin and α-lipoic acid. The hepatitis correction by combination of antioxidants including “Triovit” and quercetin had more effective influence on the intensity of the lipid peroxidation processes reduction and increase of SOD activity. Oral supplementation of antioxidant complexes to animals of the III and the IV groups normalized lipid peroxidation and promotes increase of SOD index and catalase activity in liver of rats. These results indicate powerful antioxidant properties of drugs and feasibility of their using in hepatitis correction. | - |
dc.language.iso | other | uk_UA |
dc.subject | гострий гепатит | uk_UA |
dc.subject | дієнові кон’югати | uk_UA |
dc.subject | малоновий діальдегід | uk_UA |
dc.subject | каталаза | uk_UA |
dc.subject | супероксиддисмутаза | uk_UA |
dc.subject | комплекс антиоксидантів | uk_UA |
dc.subject | acute hepatitis | uk_UA |
dc.subject | diene conjugates | uk_UA |
dc.subject | malonidialdehyde | uk_UA |
dc.subject | superoxide dismutase | uk_UA |
dc.subject | catalase | uk_UA |
dc.subject | antioxidant сomplexes | uk_UA |
dc.title | Антиоксидантна система печінки щурів за умов гострого гепатиту під час корекції комплексами антиоксидантів | uk_UA |
dc.title.alternative | Антиоксидантна система печінки щурів за умов гострого гепатиту під час корекції комплексами антиоксидантів | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
Розташовується у зібраннях: | Статті (Факультет агротехнологій) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
вісник львівського університету.pdf | 390,39 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.