Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/11087
Title: Біоконверсія жировмісної фази стоків рибопереробних підприємств у кормову добавку
Other Titles: Biconversion of fat-containing waste of fish processing enterprises in feed additive
Authors: Mадані, M. М.
Madani, M.
Шевченко, Р. І.
Shevchenko, R.
Гаркович, O. Л.
Hankonjich, O.
Keywords: технічна екологія
технології захисту
поводження з відходами
нормування навантаження на довкілля
кормова добавка
technical ecology
protection technologies
waste management
normalization of environmental load
feed additive
Issue Date: 2021
Publisher: Миколаївський національний аграрний університет
Citation: Mадані M. М., Шевченко Р. І., Гаркович O. Л. Біоконверсія жировмісної фази стоків рибопереробних підприємств у кормову добавку // Вісник аграрної науки Причорномор'я. 2021. Вип. 3 (111). DOI: 10.31521/2313-092X/2021-3(111)-7
Abstract: Запропоновано технологію утилізації жировмісної фази стоків рибопереробки на основі комбінування фізико-хімічного впливу і біологічного окиснення. Установлено, що найбільш перспективним біодекструктором жирів є дріжджі Yarrowia lipolytica, селекціоновані щодо субстрату. Розроблено принципову технологічну схему біоконверсії жировмісної фази стоків рибопереробних підприємств в дріжджову біомасу кормового призначення.
The technology of utilization of fat-containing phase of fish processing effluents on the basis of combination of physical and chemical influence and biological oxidation is offered. It was found that the most promising biodestructor of fats is the yeast Yarrowia lipolytica, selected for the substrate. A basic technological scheme of bioconversion of the fat-containing phase of effluents of fish processing enterprises into yeast biomass for feed purposes has been developed.
URI: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/11087
Appears in Collections:Вісник аграрної науки Причорномор'я. 2021. Вип. 3 (111)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
n111v3r2021madani.pdf1,94 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.