Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/19342
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorГамаюнова, Валентина Василівна-
dc.contributor.authorGamayunova, Valentina-
dc.contributor.authorКувшинова, Анна Олександрівна-
dc.contributor.authorKuvshinova, Anna-
dc.contributor.authorБакланова, Тетяна Вікторівна-
dc.contributor.authorBaklanova, Tetiana-
dc.date.accessioned2024-12-16T19:00:01Z-
dc.date.available2024-12-16T19:00:01Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationGamayunova V. V., Kuvshinova A. O., Baklanova T. V. The value of biological preparations in increasing the profitability of growing winter barley in the conditions of the southern steppe of Ukraine. Аграрні інновації. 2024. № 23. С. 38-47. DOI: https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2024.23.6uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/19342-
dc.description.abstractВизначити основні показники економічної ефективності вирощування ячменю озимого, встановити вплив на її складові сортових особливостей та ресурсоощадного живлення з використанням сучасних біопрепаратів для позакореневих підживлень посіву рослин у основні періоди вегетації. Методи. Дослідження з чотирма сортами ячменю озимого проводили в навчально науково практичному центрі Миколаївського національного аграрного університеті на чорноземі південному. Дослід двофакторний, фактор А- сорт: 1. Достойний (стандарт); 2. Валькірія; 3.Оскар; 4. Ясон. Фактор В – позакореневі підживлення: 1. Контроль (обробка водою); 2. Азотофіт; 3. Мікофренд; 4. Меланоріз; 5. Органік баланс. Агротехніка вирощування ячменю озимого була загальноприйнятою, окрім факторів, що взято на вивчення. Усі елементи технології та визначення проводили відповідно методичних зональних рекомендацій та ДСТУ. Результати. Проаналізовано вплив добору сорту й проведення позакореневих підживлень взятими на дослідження біопрепаратами на складові чинники економічної ефективності. Встановлено, що вартість вирощеного зерна ячменю озимого істотно змінювалася і коливалась залежно від сорту, біопрепарату, фази його використання та кількості підживлень. Аналогічно за впливу зазначених заходів змінювалися й показники умовно чистого прибутку, рівня рентабельності та собівартості. Проте із залученням для підживлення біопрепаратів перші два чинники економічної ефективності збільшувалися, а собівартість вирощування одиниці продукції, навпаки, знижувалася. Найсприятливіші економічні показники забезпечувало вирощування сортів Валькірія та Оскар, а із біопрепаратів – використання Органік балансу і Азотофіту. Висновки. Встановлено, що ресурсоощадна оптимізація живлення ячменю озимого позитивно позначалась на всіх чинниках, які характеризують економічну ефективність і рентабельність вирощування цієї культури. Вони залежали і змінювалися за впливу сорту, дібраного для позакореневої обробки біопрепарату та кількості підживлень.uk_UA
dc.description.abstractGoal. To determine the main indicators of the economic efficiency of growing winter barley based, to establish the influence on its components of varietal characteristics and resource-saving nutrition using modern biological preparations for foliar feeding of plants in the main growing seasons. Methods. Research with four varieties of winter barley was carried out in the educational, scientific and practical center of the Mykolaiv National Agrarian University on the southern chernozem. The test is two-factor, factor A – grade: 1. Decent (standard); 2. Valkyrie; 3. Oscar; 4. Jason. Factor B – foliar feeding: 1. Control (water treatment); 2. Azotophyte; 3. Mycofriend; 4. Melanosis; 5. Organic-Balance. The agricultural technique of growing winter barley was generally accepted, except for the factors taken into consideration. All elements of technology and definitions were carried out in accordance with methodical zonal recommendations and DSTU. The results. The impact of variety selection and foliar fertilizing with biological preparations taken for research on the components of economic efficiency was analyzed. It was established that the cost of grown winter barley grain significantly changed and fluctuated depending on the variety, biological preparation, the phase of its use and the number of feedings. Similarly, under the influence of the mentioned measures, indicators of conditional net profit, level of profitability and cost price also changed. However, with the involvement of biological preparations for feeding, the first two factors of economic efficiency increased, and the cost of growing a unit of production, on the contrary, decreased. The most favorable economic indicators were provided by the cultivation of Valkyrie and Oscar varieties, and from biological preparations – the use of Organic-Balance and Azotofit. Conclusions. It was established that the resource-saving optimization of winter barley nutrition had a positive effect on all factors that characterize the economic efficiency and profitability of growing this crop. They depended and changed under the influence of the variety selected for foliar treatment of the biological preparation and the number of feedings-
dc.language.isoenuk_UA
dc.subjectячмінь озимийuk_UA
dc.subjectсортuk_UA
dc.subjectбіопрепаратиuk_UA
dc.subjectпозакореневе підживленняuk_UA
dc.subjectекономічна ефективністьuk_UA
dc.subjectумовно чистий прибутокuk_UA
dc.subjectрівень рентабельностіuk_UA
dc.subjectвартість урожаюuk_UA
dc.subjectсобівартість вирощуванняuk_UA
dc.subjectwinter barleyuk_UA
dc.subjectvarietyuk_UA
dc.subjectbiological preparationsuk_UA
dc.subjectfoliar fertilizationuk_UA
dc.subjecteconomic efficiencyuk_UA
dc.subjectconditional net profituk_UA
dc.subjectlevel of profitabilityuk_UA
dc.subjectcost of harvestuk_UA
dc.subjectcost of cultivationuk_UA
dc.titleThe value of biological preparations in increasing the profitability of growing winter barley in the conditions of the southern steppe of Ukraineuk_UA
dc.title.alternativeЗначення біопрепаратів у підвищенні рентабельності вирощування ячменю озимого в умовах Південного Степу Україниuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет агротехнологій)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ГАМАЮНОВА В.В., КУВШИНОВА А.О., БАКЛАНОВА Т.В.АГРАРНI 23.2024.pdf498,4 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.