Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/20257
Назва: Вплив пробіотичних препаратів на ріст та розвиток свиней
Інші назви: The influence of probiotic drugs on the growth and development of pigs
Автори: Люта, Ірина Миколаївна
Lyuta, Iryna
Найчук, Д. К.
Naichuk, D.
Ключові слова: пробіотик
свиноматки
молочність
поросята
середньодобовий приріст
збереженість
probiotic
sows
milk yield
piglets
average daily growth
preservation
Дата публікації: 2024
Бібліографічний опис: Люта І. М., Найчук Д. К. Вплив пробіотичних препаратів на ріст та розвиток свиней. Таврійський науковий вісник. 2024. № 139. Ч. 2. 198-205. DOI: https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.139.2.24
Короткий огляд (реферат): Метою дослідження було вивчення впливу пробіотичних препаратів у складі раціонів для годівлі свиней на інтенсивність їх росту та конверсії корму в продукцію. Під час проведення досліджень встановлено, що при згодовуванні повноцінних раціонів поросним свиноматкам за місяць до опоросу з додаванням до їх складу 0,3% пробіотичних добавок «Бацелл» та «Моноспорин» збільшується жива маса поросят при народженні на 8,89% та 4,44%, підвищується молочність маток 14,61% та 9,36%, знижуються втрати їх живої маси за період лактації, відповідно, на 24,3% та 23,07%, порівняно з контрольною групою. Отримані результати вказують на те, що при використанні пробіотичної добавки «Моноспорин» у кількості 1-2 мл на 1 голову протягом перших 8 днів після народження жива маса поросят на 21 день підвищується на 3,21% у дослідних тварин групи № 2, а у віці 2-х місяців знижується приріст живої маси на 0,58% за рахунок меншого – на 3,65% добового споживання корму та поживних речовин. У той же час витрати корму на 1 кг приросту живої маси в другій групі знизилися на 2,92% і склали 1,66 кг проти 1,71 кг (контроль). Кількість поросят при відлученні від однієї свиноматки у дослідних групах № 2 та № 3 перевищувала контроль на 5,19% та 3,9% відповідно. Збереженість поросят, які отримували пробіотичні препарати «Моноспорин» та «ПРОПІГ», була вищою від контролю на 2,46 та 7,09% відповідно і у дослідної групи № 2 становила 85,26% проти 82,8% у контролі. Експериментально доведено доцільність введення до раціону поросних свиноматок за місяць до опоросу пробіотику «Бацелл» у кількості 0,3% за масою корму. В ході досліджень було визначено біохімічні показники крові поросят. Отримані результати показали, що вміст гемоглобіну був вищим, ніж у контролі, у крові поросят другої групи, які отримували в раціоні «Моноспорин» – на 3,1%, у поросят третьої групи, які отримували пробіотик «ПРОПІГ», – на 11,06%. Загальний білок, рівень глобулінів, сечовини та глюкози у всіх зразках крові знаходилися в межах норми. Поросятам-сисунам з метою профілактики шлунково-кишкових захворювань необхідно випоювати пробіотик «Моноспорин» у кількості 1-2 мл протягом восьми днів і «ПРОПІГ» по 3 мл. Під час досліджень помічено ефективнішу спільну дію пробіотиків «Моноспорин» і «ПРОПІГ» при захворюванні поросят на діарею.
-
The purpose of the study was to study the effect of probiotic preparations in the rations for feeding pigs on the intensity of their growth and the conversion of feed into products. During the research, it was found that when full-fledged rations are fed to farrowing sows a month before farrowing with the addition of 0.3% of «Bacell» and «Monosporin» probiotic supplements, the live weight of piglets at birth increases by 8.89% and 4.44%, the milk of sows increases by 14.61% and 9.36%, their live weight loss during the lactation period decreases, respectively, by 24.3% and 23.07%, compared to the control group. The obtained results indicate that when using the probiotic supplement «Monosporin» in the amount of 1-2 ml per head during the first 8 days after birth, the live weight of piglets on the 21st day increases by 3.21% in experimental animals of group № 2, and in at the age of 2 months, the increase in live weight decreases by 0.58% due to a lower – by 3.65% daily consumption of feed and nutrients. At the same time, feed consumption per 1 kg of live weight gain in the second group decreased by 2.92% and amounted to 1.66 kg against 1.71 kg (control). The number of piglets at weaning from one sow in experimental groups № 2 and № 3 exceeded the control by 5.19% and 3.9%, respectively. The preservation of piglets treated with probiotics «Monosporin» and «PROPIG» was higher than the control by 2.46 and 7.09%, respectively, and in experimental group № 2 it was 85.26% against 82.8% in the control. The expediency of introducing «Bacell» probiotic into the diet of farrowing sows a month before farrowing in the amount of 0.3% by weight of feed has been experimentally proven. In the course of research, the biochemical parameters of the piglets’ blood were determined. The obtained results showed that the hemoglobin content was higher than in the control, in the blood of piglets of the second group, which received «Monosporin» in the diet – by 3.1%, in piglets of the third group, which received the probiotic «PROPIG», – by 11, 06%. Total protein, globulin levels, urea and glucose in all blood samples were within the normal range. In order to prevent gastrointestinal diseases, suckling piglets need to drink the probiotic «Monosporin» in the amount of 1-2 ml for eight days and «PROPIG» in 3 ml. During the research, a more effective joint effect of the probiotics «Monosporin» and «PROPIG» was observed in the case of diarrhea in piglets
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/20257
-
https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.139.2.24
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет ТВППТСБ)
Статті студентів МНАУ

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
26.pdf424,57 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.